Distansritt
4 augusti 2019 09:30

Många distansryttare i farten

InternationelltFör distansryttarna bjöd första helgen i augusti på två tävlingar att välja på - Köpenhamnsritten eller Rimboritten.

Många distansryttare i farten
Johanne Hvid. Arkivbild: Ulf Lonäs

Det var tolv svenska ekipage som åkte över bron till Köpenhamn för att rida internationell CEI** 121 km eller CEI* 81 km. Köpenhamnsritten, med start och mål i Bernstorffsparken, har funnits i många år och stora delar av banan går i Jägersborgs Djurpark där även galoppbanan Klampenborg ligger.

Banan är inte så snabb med flera trafikerade vägar och trafikerade rondeller som ska passeras. I skogen passerar man hjorthägn och grindar måste öppnas och stängas av ryttarna från hästryggen.

Bästa svenska ekipage på CEI** 121 km blev Queen of Gothica/Jessica Holmberg som blev trea. Dansk seger till Johanne Hvid ombord på Hedonizt som ägs av Yvonne Ekelund. Johanne är landslagsveterinär för de svenska YR-landslaget och Yvonne Eklund är landslagsledare för YR. Johanne Eklund är en av de mest meriterade danska distansryttarna och har vunnit Danska Mästerskapen två gånger.

På CEI* 81 km var Kingsleah Majid/Medeleen Huzell fyra, 2 sekunder från sista placering. Värmlandsekipaget El dor Pribot/Sara Fredriksson närmast bakom. Bästa svenska ekipage i den här klassen blev Kingsleah Majid/Madleen Huzell med en fjärdeplacering.

I de internationella klasserna blev tre svenska ekipage uteslutna.

Få startande

Rimborittens regionala huvudlopp över 80 km några mil norr om Stockholm samlade bara nio starter. Första sträckans ganska flacka bana på 30 km avverkades i maklig takt på runt 14,5 km/tim. Chili Flame/Sara Åhman bildade tätklunga med Gramatic/Lars Thunander och My Tout ou Rien/Carolina van den Berg. Övriga avvaktar 15 till 30 minuter bakom.

I vetgate 1 är Chili Flame snabbast till intid och pulskontroll där tiden stoppas. My Tout ou Rien tappar lite tid in till puls i vetgates men rider ifatt och tättrion blir komplett ända in i mål. Chili Flame vinner loppet lätt på 5.29,36 tim/14,56 km/tim full distans. Sexåringen My Tout ou Rien blir tvåa redan i sin tredje start i distansritt på 5.37,42 tim/14,21 km/tim och slår betydligt mer rutinerade Grammatic på upploppet med 1 sekund.

Segrar och placeringar

Chili Flame ox (fux, sto f. 2009 e. Gimmic u. Caira, uppf Anne Karlsson, Storfors) har både segrar och placeringar upp till 80 km. Var tvåa i ett lopp över 80 km i juni men hade då inte startat på över ett år. Chili Flame och Sara trivs uppenbarligen på Rimborittens banor då de 2015 vann loppet över 50 km.

Genom åren har det inte varit ovanligt att varmblodiga travare skolats om till distansritt efter avslutad sulkykarriär. AB Trav och Galopp, ATG, har sedan några år tillbaka tagit initiativ till att före detta travare, kanske bara 6 eller 8 år, ska få en bra tillvaro och helst får en andra karriär i en ridsportgren.

Det finns ett antal exempel på att före detta travare har kunnat ge arabhästarna en match på både 50 och 80 km distansritt och i några fall även på 120 km. Därför har ATG sponsrat några lopp i distansritt genom åren. På Rimborittens 50 km gjorde fyra varmblod upp om täcken och schabrak. Det var sjätteplacerade Darin Sign (fux f. 2005 e. Yankee Mustang-Speedy Somolli) och Agneta Gustavsson från arrangörsklubben Roslagens Rid- och Körklubb, som var bäst av varmbloden på 3.29,32 tim/14.35 km/tim full distans, Och bara slagen till sista placeringen med 28 sekunder.

Tävlingen drabbades också av extra dramatik då en häst försvann efter att hans ryttare trillat av.

Resultat, Danmark

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden