Sportnytt
5 december 2019 13:59
Ridsportplus

Tävlingsledning får kritik för kortad starttid

TillrättavisasDomaren, överdomaren och tävlingsledaren på en hopptävling får en tillrättavisning av disciplinnämnden. Orsaken är att tävlingsledningen ändrade starttiden, i strid med tävlingsreglementet. Arrangören frias dock när det gäller en annan anmälan.

Tävlingsledning får kritik för kortad starttid
Ekipagen hade bara 30 sekunder på sig att passera startlinjen, och det var ett brott mot TR, slår disciplinnämnden fast. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tävlingen i höstas hade stora startfält, och därför enades domare, överdomare och tävlingsledare om att korta tiden från det att startsignal gavs tills att ekipaget skulle passera startlinjen från 45 sekunder, som TR anger, till 30 sekunder.

    Detta anmäldes till Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd, som nu har prövat frågan. Arrangören säger till sitt försvar att man var noga med att alla startande fick veta om ändringen, och att andra tävlingsplatser använt samma förfarande.

    Ingen ursäkt att andra gör fel

    Men de argumenten bet inte på disciplinnämnden, som ger domare, överdomare och tävlingsledare varsin tillrättavisning.
    ”Dispens, alternativt att i propositionen ange annan starttid, kan endast ges av Svenska Ridsportförbundet. Svenska Ridsportförbundet har i detta fall varken givit dispens eller i propositionen godkänt ändringen. Den omständigheten att det förekommit vid andra tävlingar utgör en icke ursäktlig invändning” skriver disciplinnämnden i sitt beslut.

    Den omständigheten att det förekommit vid andra tävlingar utgör en icke ursäktlig invändning

    Nämnden konstaterar också att den bara kan pröva fall som anmälts till disciplinnämnden, och därmed inte kan ha synpunkter på andra tävlingsplatser, där samma tidsförkortning ska ha förekommit.

    45 sekunder enda alternativet

    Så säger TR

    Moment 370

    Signal används i följande fall: 1. För att ge ekipaget startsignal. Efter att signal getts måste ekipaget passera startlinjen i rätt riktning inom 45 sekunder. Om så inte skett ges kort signal när de 45 sekunderna utgått (behövs inte om display med nedräkning finns)

    Mom 371

    Tidtagningen påbörjas i det ögonblick ekipaget med någon del av hästen passerar startlinjen i rätt riktning eller i det ögonblick de 45 sekunderna räknats ner, efter det att startsignal getts. Om ekipaget inte startat inom de 45 sekunderna ges kort signal när tiden utgått och tidtagningen startar.

    Ur Tävlingsreglementet III hoppning

    Expandera

    Ingen kritik mot säkerheten

    Samma arrangör hade också anmälts för att säkerheten var bristande på anläggningen, men den anmälan lämnades utan bifall från disciplinnämnden, bland annat efter att en meriterad ryttare har intygat att han upplever att arrangören i allt håller mycket hög klass på sina tävlingar, och att nivån är fullt jämförbart med motsvarande internationella tävlingar.

    Läs disciplinnämndens beslut

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden