Ponny
22 januari 2013 21:37

Hästklinikerna invaderas

ńr det någon epidemi som grasserar eller har alla hästar blivit halta på en gång?
Nej, det är ponnymätning på gång, inför årets tävlingssäsong.

Hästklinikerna invaderas
Moa Larsson, 15 år, har åkt hela vägen från Ljungby med sin 148 cm höga Blacky för att få slutmätningsintyg. Nu väntar medelsvår hoppning.

– Vi har hur många som helst som kommer hit den här perioden på året, berättar veterinär Helena Gunnarsson vid Jägersro Hästklinik i Malmö.
– Jag tror vi mätt 70-80 ponnyer. Redan första dagen på året som vi hade öppet tog vi emot 22 stycken. Det var de som skulle vara med på Trettonspelen i Helsingborg.

Även danska ponnyer har kommit till Jägersro, men numera behöver inte danskarna komma till Sverige, svenskarna kommer till dem i stället.
– Vi har mätställen i Hörsholm och på Bornholm, berättar Christel Wiberg, enhetssamordnare med Anette Odder, Ulrika Tågerup, Ellinor Wester och Ulrika Hallberg-Fischer i sitt team.

– Det är billigare, och mera miljövänligt, att transportera tanterna till ponnyerna än tvärt om.

Ändå är det många av besökarna i Malmö som åkt långt. Moa Larsson, 15, är en av dem. Hon har rest hela vägen från Ljungby i Småland för att få åttaåriga Blacky slutmätt.
– Jätteskönt att allt är klart. Och det är så lugnt och fint här. Därför reser vi gärna hit, säger hon.
– Nu blir vägen hem kort, med slutintyget klart som räcker hela Blackys liv. Nu kan vi lugnt se fram emot debuten i medelsvår.

Veterinär Helena Gunnarssons dagar blir extra långa under den intensiva ponnymätnings-perioden.
– Men jag tycker det nya systemet är bra, att man inte längre får mäta hemma i stallen. Det har förmodligen städat upp en hel del, menar hon.
– Nu är det hela väldigt positivt. Jag har fortfarande aldrig träffat på en ponny som inte varit i mätbart skick, det vill säga för hårt verkad, sederad eller påverkad på annat sätt.
– Dessutom är det också så, att skulle det bli någon tvist vid mätningen, så finns här flera människor inblandade att lita på. Det förhindrar en eventuell konflikt, säger Helena och försöker få ordning på den långa kö av ponnyer av alla storlekar som väntar på att få sina chip avlästa, undergå en vet-check och sedan ställas under måttstocken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden