Hoppning
12 december 2022 15:59
Ridsportplus

”När man går ut på King Edward är det bara överst som gäller”

Mot nya målHur följer världens bästa ryttare upp ett år där han tagit dubbla VM-guld, blivit världsetta och vunnit prestigefulla Top 10-finalen? Med att sikta mot nya storvinster. "Jag har aldrig vunnit världscupfinalen, det skulle jag gärna göra", konstaterar Henrik von Eckermann.

”När man går ut på King Edward är det bara överst som gäller”
Henrik von Eckermann sitter inte och rullar tummarna efter det magiska året 2022 - nu vill han vinna världscupfinalen. Foto: Haide Westring

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Han har knappt landat hemma på gården i Nederländerna innan siktet är inställt på nästa tävling. I helgen väntar världscuptävlingar i London.
    – Ledig är man aldrig, det finns alltid nya tävlingar, menar Henrik von Eckermann.

    Någon som däremot fått ledigt är King Edward, mästarhästen som gjorde årets sista start i Geneve under söndagen. Även om det inte blev någon topplacering i Grand Prix så såg han till att hoppa hem ännu en storseger detta magiska år, genom att vinna Top 10-finalen.
    – Det blir svårt att slå det här året, konstaterar von Eckermann med ett skratt.

    – Det har varit fantastiskt, och extra kul att kunna avsluta året med den här segern. Jag har alltid sett den här tävlingen som en av mina favorittävlingar, en som jag alltid har velat vinna. Jag har varit tvåa två gånger, och som alla vet så är det stor skillnad på att vara tvåa och vinna.

    Jag har alltid sett den här tävlingen som en av mina favorittävlingar, en som jag alltid har velat vinna.

    Henrik von Eckermann om Top 10-finalen

    King Edward gick rätt in i Top 10-finalen på fredagen, utan uppvärmningsklass, och lämnade väldigt mycket luft över hindren.
    – Han var lite väl laddad i första rundan, men eftersom han skulle gå Grand Prix på söndagen också så ville jag spara på sprången. Han har fått så mycket rutin nu så han klarar det, då får han hellre vara lite pigg i första rundan.

    Efter en felfri omhoppning var dock inte Henrik von Eckermann säker på att tiden skulle räcka till seger.
    – Nej, jag lämnade en liten lucka till de andra på sista linjen. Men samtidigt var jag tillräckligt snabb för att sätta press på de som var kvar – de kunde inte gå med halv gas utan var tvungna att satsa.

    Han har ofta haft avgörandet i sina egna händer detta fantastiska år, men i helgen var turen på svenskens sida – ingen av de återstående ryttarna kunde rå på honom.

    Tar sikte på världscupfinalen

    Det stora målet för världsettan och hans guldhäst nästa år är världscupfinalen i Omaha, USA, i april.
    – Det är huvudmålet. Vi har inte tänkt längre än så än så länge, när det gäller EM och utomhussäsongen. Jag har varit trea i världscupfinalen två gånger, så det är något jag gärna skulle vilja försöka vinna.

    När man går ut på King Edward är det bara överst som gäller.

    Närmast väntar som sagt London, men von Eckermann tycker inte att det är svårt att ladda om.
    – Det är ju alltid en ny tävling, och förväntningarna är olika beroende på vad man sitter på. När man går ut på King Edward är det bara överst som gäller.

    Han har samlat poäng med tre hästar under årets världscupssäsong, och i helgen väntar världscupdebut med ännu en häst, Dzara Dorchival (SF sto f -13, e Qlassic Bois Margot-Raphael, äg Sebastien Fonck) – stoet gick sin första 1,60 under hösten. Det finns även förhoppningar på att skimmeln Calizi (BRAND sto f -13, e Cellestial-Stakkatol, uppf Lengert, äg Dufour Stables), som gjorde debut på allra högsta nivå under helgen, kan gå världscupen nästa år.

    Ledighet får vänta, för även om Henrik von Eckermann redan är klar för start i världscupfinalen efter fina insatser hittills under säsongen, så vill han gärna ha ett par poäng till – efter London väntar därför Mechelen och Basel, innan det blir lite semester.

    – I slutänden så handlar inte poängen bara om att kvala till finalen, utan desto högre man är på den rankningen desto bättre startnummer får man i den inledande tidshoppningen i finalen. Det är ändå rätt viktigt, säger världsettan som jagar vidare efter nya segrar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden