Sverige
31 december 2022 08:36
Ridsportplus

”Hästägande – det roligaste sättet att förlora pengar”

HåstägareMiriam Grut Norrby investerar i vanliga fall i teknikbolag som håller på att starta upp. Men mötet med Anna Freskgård fick henne att starta bolag som ska äga hästar.

”Hästägande – det roligaste sättet att förlora pengar”
Själv kallar sig Miriam Grut Norrby för tech-investerare. ”Jag investerar i unga teknikbolag som växer snabbt, och nu även i hästar”, säger hon. Foto: Press

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsport har tidigare skrivit om att fälttävlansryttaren Anna Freskgård fått hästen Clawfinger tack vare investeraren Miriam Grut Norrby.  

    – Jag lärde känna Anna och hennes man William när min häst stod hos dem och ju mer jag sett av dem och teamet runt omkring, desto mer imponerad har jag blivit. Anna är otroligt talangfull och jobbar hårt, samtidigt som hon är ödmjuk. Och hästarnas bästa går före allt, säger Miriam Grut Norrby.

    Hon fick höra att det är svårt att hitta hästägare och sponsorer som fälttävlansryttare.

    – Då sa jag ”Anna, nu köper vi en bra häst åt dig, sedan får jag försöka lösa finansieringen på egen hand”.

    Hobbyryttare och entreprenör

    Miriam Grut Norrby kallar sig för en glad hobbyryttare med bakgrund som entreprenör och investerare.

    – Jag tänkte ”hur svårt kan det vara att få ihop finansieringen”, och började prata med mitt nätverk om hur fantastiskt det är att vara hästägare. Om drömmen att få se sin häst på de stora mästerskapen även om det är en lång resa.

    Flera av vännerna och de bekanta delade drömmen.

    – Jag har inte möjlighet att finansiera på egen hand om satsningen ska vara långsiktig. Men med vänner och bekanta har jag det, säger Miriam Grut Norrby.

    Hon startade företaget Great Gaits som ska hålla i hästägandet. Exakt hur stora summor var och en ska lägga eller hur många ägare det ska finnas är inte bestämt ännu.

    – Det här är i sin linda, jag berättar gärna mer när det är klart. Men jag hoppas att vi ska kunna lösa problem åt flera ryttare än Anna. Visionen är att ta det bästa från hur utländska konsortier och hästägarsyndikat fungerar och kombinera det med travets andelsmodell.

    Lärorik upplevelse

    En sak kommer skilja sig åt mellan travhästägande och att äga en fälttävlanshäst, menar Miriam Grut Norrby.

    – Trav handlar primärt om spel och pengar, de är inte hästälskare på samma sätt som jag och mina vänner, vi drivs framför allt av kärleken till hästarna och sporten. Vi ser det som ett väldigt roligt sätt att investera och troligtvis förlora pengar, och en lärorik upplevelse där man får följa en professionell ryttare på nära håll.

    När Ridsport publicerade artikeln om att Anna Freskgård fått en hästägare kommer kommentaren på sociala medier: ”då kommer de säkert att sälja”. Men så är det inte för Miriam Grut Norrby, berättar hon.

    – Tvärt om, för mig är det här det roligaste sättet att förlora pengar. Ryttaren ska veta att hästen finns där till ett visst mästerskap. Och när en ryttare har ett företag som motpart blir det en juridisk trygghet. En långsiktighet.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden