Fälttävlan
29 juni 2013 17:06

Sverige trea i Aachen

(Uppdaterad 13.00) Det svenska laget kom trea i Aachens Nations Cup på lördagen. Frida Andersén och Herta imponerade i terrängen genom att gå i mål med endast 3,6 straff för tiden. Det lyfte ekipaget till en tolfte placering individuellt.

Sverige trea i Aachen
Niklas Jonsson, Sara Algotsson Ostholt och Frida Andersén rider ärevarv i Aachens huvudarena efter tredje platsen i Nations Cup.

Fem svenskar finns i startfältet, samtliga utom Anna Hassö ingår i det svenska laget. Niklas Jonsson startar 10.16, Frida Andersén 10.56, Anna Hassö 11.04, Sara Algotsson Ostholt 12.08 och Niklas Lindbäck 12.24. Det svenska laget ligger femma inför terrängen, men det är tajt upp till andra plats. Endast 7,2 straff skiljer mellan Sverige och tvåan.

Uppdatering 11.35. Aachendebutanten Frida Andersén och Herta stod för en stark prestation när de klarade terrängen utan hinderfel. Vid det stora vattenkomplexet dånade applåderna när ekipaget lekte sig genom. Endast 3,6 straff för tiden har lagts till det svenska ekipagets resultat.
– Att gå ut och göra det hon gjorde under de här förhållanderna är imponerande. Vi har sett en ny stjärna tändas, säger svenske förbundskaptenen Staffan Lidbeck. 

Däremot bröt både Anna Hassö och Niklas Jonsson. Anna Hassö fick problem när hon tappade ena stigbygeln vid det stora vattenhindret, och försökte rädda ett läge där hennes Clover verkligen ville hoppa. Efter det beslöt hon sig för att bryta. Niklas Jonsson var felfri fram till sista hindret innan det var dags att rida in på arenan. Där blev det ett stopp. När First Lady inte heller var med på noterna vid ett hinder inne på arenan valde Niklas Jonsson att avbryta. 

Förhållanderna är ganska tuffa med regn och lera. Endast ett ekipage är felfritt inom tiden när drygt halva startfältet har gjort sitt. Banan lär bli mer upptrampad under dagen. 

Uppdatering 12.25. Sara Algotson Ostholt och Reality fick en utbrytning på hinder 8, det stora vattnet. Ekipaget drog också på sig en hel del straff för tiden. Ekipaget togs dock emot som ett hemmaekipage när det galopperade in på arenan för de sista hindren. OS-silvermedaljören är populär i sitt nya hemland. När tio ekipage återstår är det fortfarande bara wtt ekipage som har en nolla i protokollet efter terrängen. 

Uppdatering 13.00. Även Niklas Lindbäck och Mister Pooh fick problem vid hinder 8 och drog på sig en utbrytning där. Valacken såg fin ut och klarade banans övriga svårigheter bra. Men det blev ett ordentligt ras i resultatlistan från sjunde plats efter dressyr och hoppning till en 19:e plats totalt. 

Hoforstjejen Frida Andersén och hennes Herta tog däremot ett ordentligt kliv uppåt i resultatlistan efter sin terräng och slutade tolva totalt. Vann gjorde Australiens Christopher Burton med Holstein Park Leilani.

I lagtävlingen slutade Sverige trea trots sina utbrytningar. Men terrängmomentet var utslagsgivande och många lag drog på sig straff.
– Vi åkte hit för att vinna, det känns som lite stolpe ut, säger Staffan Lidbeck. 

Segern gick till Tyskland och Storbritannien blev tvåa. 

Online-resultat
Läs om fredagens fälttävlan i Aachen här. 
Lär mer om terrängbanan här. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden