Sport
3 september 2014 09:15
Ridsportplus

”Jag är singel”

Dagens ryttare ligger tia på världsrankingen och har massor av rutin trots relativt ung ålder. Om en vecka fyller han 34 år. Möt Gregory Whatelet som har svårt att förena sitt tävlingsliv med ett förhållande. Gett upp har han däremot inte.

”Jag är singel”
-Jag har inget förhållande just nu, säger Gregory Whatelet.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På VM är Gregory Whatelet en av ryttarna i Belgiens vingklippta lag, Jos Lansink med häst försvann ut, i gårdagens speedhoppning blev Jos Verlooy utesluten. Det rubbar inte Gregory Whatelets cirklar.

    Berätta lite om din stjärna Conrad de Hus.
    – Han är bara 9 år även om man inte alls kan tro det när man ser honom i aktion. Jag vet inte om jag får chansen att behålla honom i två år till men jag vet med säkerhet att han är en häst för mästerskap. Själv har jag haft honom sedan i april 2013, då var han väldigt grön men kändes omedelbart begåvad och allt har sedan dess varit väldigt lätt med honom. Han har massor av scope, är försiktig och lättriden. Vi saknar lite erfarenhet för mästerskap men nu tar vi ett litet steg tillsammans för att skaff oss rätt rutin.

    Har du ridit snabbt på honom tidigare?
    – Egentligen inte, jag har ridit ett antal omhoppnignar, inte särskilt många det heller och det är helt annorlunda än den här sortens klass med lång bana på tid. Lite förvånad är jag, eller nej, inte förvånad men glatt överaskad över hur bra han tog det. Han tittade inte alls, han har i år klarat både Rotterdam och Aachen där det är ganska mycket att titta på. Conrad hoppar redan som en erfaren häst.

    Hur är han i stallet och hantering?
    – Han är både lätt och smidig men mycket känslig, han tänder till snabbt och det är en egenskap som är mycket viktig, jag uppskattar det. Det gör också att han inte blir uttråkad och less på tävlingsmiljön, inte minst viktigt.

    Vad tycker du är dina största meriter?
    – Vårt lagresultat i Aachen när vi var fyra kändes stort. Min första stora Grand Prix-seger för några år sedan framför en storhet som Cumano kändes riktigt bra.

    Hur gärna vill du behålla Conrad de Hus?
    – Mycket gärna och jag hoppas så, samtidigt vet jag att han kommer att visa upp sig för hela världen under tre tuffa dagar. Jag vet att han kan leverera bra resultat här, och om ett år kommer han att vara ännu starkare och bättre.

    Känns VM-dagarna här som en semester för dig?
    – Här är ju helt annorlunda, jag går här hela dagarna med bara en häst. Det gör mig tröttare än när jag rider alla mina hästar hemma. Det är viktigt men svårt att hålla fokuset under såna här förhållanden när du inte har något att göra.

    Hur många hästar har du hemma?
    – Jag har åtta egna hästar men anläggningen utanför Liège som jag ansvarar för har plats för ett fyrtiotal. Det är elevers hästar och andra som jag tränar.

    Hur ser ditt privatliv ut, har du familj?
    – Nej, jag träffar ingen just nu. Det är svårt att ha ett familjeliv med vårt kringflackande leverne, det är ett val vi tävlingsryttare får göra. Jag hade länge ett förhållande, vi är goda vänner idag bara. Jag hoppas en dag att jag ska hitta balansen och kunna bilda familj med någon.
    – Min familj med föräldrar och syskon följer mig lite på avstånd, de kommer inte hit under VM, de jobbar.

    Vad gör du på fritiden, har du någon alls?
    – Jag har inga lediga dagar men jag gillar att sporta, springa och spela tennis och allt möjligt. Min bästa vän är Steve Guerdat och jag hälsar på honom i Schweiz en till två dagar då och då. Men nej, jag kör inte motorcykel som han gör, det är jag skraj för.

    Fakta Gregory Whatelet
    Gren: Hoppning.
    Land: Belgien.
    Ålder: 34 år den 10 september
    Häst på VM: Conrad de Hus (Holst f -05 e Con Air-Locato). Hingst godkänd i Z, SF, A.E.S.
    Värt att veta: Under några år så tävlade Gregory Whatelet för Ukraina i laget som Onischenko satte samman. förra våren tog han över Conrad de Hus från Michel Robert. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden