Ridsport åsikt
27 april 2015 18:43

Liten förbundsnärvaro i Las Vegas

Jag håller inte med SvRF om att det var lämpligt att prioritera bort världscupfinalen från deras bevakning. På torsdag kommer Ridsport nr 8 med rapporter från Las Vegas och mycket mer. Där finns fler kommentarer till den omtalade banbyggnationen och dressyrfinalen. Och nej, jag tycker inte lika som vindarna på nätet den här gången heller.

Liten förbundsnärvaro i Las Vegas
Paulinda Friberg med Di Lapponia T vittnar själv om att hon fick god hjälp av den behandlande veterinären. Det känns dock som om det hade varit på sin plats med bättre stöttning från svensk veterinär. Kim C Lundin kim@witnet.se

Det är nog inte för mycket att säga att Douglas Lindelöws fina åttonde plats i världscupfinalen tog Svenska Ridsportförbundet på sängen. Någon särskild förhoppning om dressyrresultat hade SvRF nog inte heller. Den föraningen kunde kommit rejält på skam om Paulinda Fribergs häst hade mått bättre inför finaldagen i Las Vegas.

Sverige hade i år tre ryttare med till finalerna. De tre hade liten förbundsstöttning. Jo, Sylve Söderstrand var i Las Vegas, det är sant. Kerstin André, till vardags A-tränare för Paulinda Friberg, fick ett extra uppdrag att rycka in som chef d’equipe i Bo Jenås frånvaro och gjorde sitt yttersta för att hjälpa de båda dressyrryttarna.

Det som saknades och som har funnits på plats på andra finaler – med färre svenska ryttare – var pressavdelningen som kan kabla ut resultaten till dagspress samt en svensk landslagsveterinär.
Jag ska inte argumentera för varför pressmedarbetaren gör stor skillnad, alla vet nog vad bättre mediabevakning kan betyda för sporten.

När tre hästar ska flyga första gången med ryttare som aldrig tidigare varit med om processen, hade det inte suttit fel med svensk veterinärexpertis med i bagaget. Det känns speciellt angeläget eftersom en av de svenska hästarna faktiskt behövde veterinärs uppmärksamhet och hjälp. När tre rookies ska ut och flyga hade det varit på sin plats med livrem och hängslen. Ingen kommer att prata om det mer eftersom allt gick bra, men jag tycker prioriteringarna luktar: inga toppryttare, ingen uppbackning.

Däremot hade förbundet givit både sportchefen Wiveka Lundh och hoppledningens Annika Ersgård ledigt för att åka till Las Vegas och jobba för tävlingsorganisationen där. Helt skilda saker, men frågan är om inte de två som var beviljade ledighet hade en del med prioriteringarna att göra. Jag sticker ut hakan och hävdar: hade deltagarna varit RGB, Malin, Tinne eller Patrik hade satsningen sett annorlunda ut. Det känns som om prioriteringarna ligger fel.

SvRF:s presschef Lotta Amnestål gav följande svar på frågan om varför ryttarna hade så liten uppbackning:
”Vi har begränsade resurser både i tid och medel för vår närvaro på tävlingsplatser. I år har vi prioriterat bland annat vårt eget Ponny-EM i Malmö, Europamästerskapen där både dressyr och fälttävlan ska OS-kvala och internationella tävlingar och tourer på hemmaplan. Ryttarna i Las Vegas hade support både från oss här hemma och från Annika Ersgård som bland annat hjälpte dem med ett amerikanskt telefonnummer för kontakter med Sverige. Vi hoppas alltid att våra aktiva ska göra bästa möjliga resultat och gör inte värderingar utifrån det.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden