Fälttävlan
29 oktober 2015 14:27

Techno ny Breederstvåa

När Sophia Ericsson åkte från årets Breeders med sin Techno hade hon en blå rosett med sig. Men under hemresan fick hon reda på att hon var diskad på grund av felaktiga sporrar. Nu har disciplinnämnden ändrat beslutet och ekipaget får tillbaka sin andraplats.

Techno ny Breederstvåa
Sophia Ericsson och Techno är inte längre diskvalificerade från Breeders och ska få tillbaka sitt andrapris i championatet. (Arkivbild) LottaGyllensten

– Det hela var väldigt olyckligt, säger Lena-Pia Ericsson som är mamma till Sophia Ericsson och ägare till Techno (val e Hip Hop-Swift uppf Lena Vikman). 

Det var under årets Breeders för 6-åriga fälttävlanshästar på Flyinge i mitten av september som sporrarna plötsligt kom i fokus. Sophia Ericsson hade ridit sin Techno till en andraplats i championatet och var strålande glad. Ekipaget hade varit på prisutdelning och fått sina priser. I bilen på väg hem ringde överdomaren och sa att hon var utesluten på grund av att hon hade använt felaktiga sporrar. Det handlar om sporrar bestående av trissor, så kallade rullsporrar. Dessa är inte tillåtna enligt TR och några andra deltagande ryttare hade uppmärksammat detta och lämnat in en protest. 

Andraplatsen gick i stället till Sandra Gustafsson och Kvadrat. Men nu har alltså ärendet varit uppe i Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd som häver diskvalificeringen. 
– Sophia är ny tvåa i klassen, säger Andréa Barth, verksamhetschef på Svenska Ridsportförbundets sportavdelning. 

Segraren i klassen, Linda Algotsson med Fair Spot, anmäldes också till disciplinnämnden för att ha ridit med felaktiga sporrar. Även Linda Algotsson hade en sporre med trissa. Hon anförde bland annat att hon har tävlat med dessa sporrar upprepade gånger under året utan att få någon tillsägelse. Hon lyfte också att det på SvRF:s webbplats står att Internationella Ridsportförbundets regler för sporrar i fälttävlan gäller.

Disciplinnämnden har valt att lämna protesten utan bifall och menar att reglerna när det gäller sporrar i terrängen är otydliga. I TR står det att den aktuella sortens sporrar inte är tillåtna, men på SvRF:s webbplats är det svårare att förstå vad som menas. Det har bland annat fallit bort ord. För att göra det ännu krångligare har Internationella Ridsportförbundet ändrat sina regler under 2015. 
– Reglerna för sporrar ska ses över. Fälttävlanskommittén håller på att titta på detta nu, säger Andréa Barth. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden