Fälttävlan
15 oktober 2013 12:27

Burghley-vinnare med positivt dopningsprov

(Uppdaterad) Clifton Promise vann tillsammans med sin nyzeeländska ryttare Jonathan Paget den 8:e september i år Burghley Horse Trials. Efter tävlingen togs ett rutinmässigt dopningsprov. A-provet har nu gett utslag för Reserpine.

Burghley-vinnare med positivt dopningsprov
Clifton Promise tillsammans med ryttaren Jonathan Paget under Burghley i år.

Enligt FEIs regelverk är den som är ansvarig för hästen, det vill säga ryttaren Jonathan ”Jock” Paget, tills vidare avstängd i väntan på ett utlåtande om B-provet och hans redogörelser kring vad som kan ha hänt. Detsamma gäller hästen Clifton Promise som inte får tävla på två månader.

Paget har sin bas i Storbrittannine i Surrey och nekar kategoriskt till anklagelserna samt intygar att ingen i teamet runt hästen har gjort något med avsikt eller risk för att hantera förbjudna substanser.

Australiensiska rytttaren Kevin McNab med hästen Clifton Pinot har testat positivt för samma subtstans och vid samma tillfälle. De kom på fjortonde plats i Burghley och stängs nu av på motsvarande sätt. Hästarna Clifton Promise och Clifton Pinot ägs båda av Frances Stead men Pinot samägs med ryttaren Kevin McNab.

Reserpine används inom humanmedicinen för att sänka högt blodtryck och även som psykofarmaka i behandling av schizofreni. 
Uppdatering:
Det finns läkemedel för häst där ämnet är huvudingrediens, handelsnamn Novoreserpine och Serpasil men fler kan förekomma. De används för långvarig bedövning av hästar och produkten klassas som ett lugnande medel.

Reserpine är en känd dopningssubstans bland annat var den aktuell 2007 när Daniel Deussers häst Air Jordan Z testade positivt men kom undan på teknikaliteter i proceduren.

Källa: Equstrian Sports, New Zealand
Källa:FEI Clean Sport Database

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden