Fälttävlan
30 augusti 2013 10:42

Ridsport analyserar EM-ekipagen

Det är stort, tekniskt och håller absolut mästerskapsklass - EM-terrängen blir en riktig utmaning. Här hittar du en analys om de svenska ekipagens förutsättningar i terrängen.

Terrängen är 5 985 meter lång och tempot är 570 meter/minut. Ekipagen måste gå i mål innan klockan passerar tio minuter och 30 sekunder för att slippa straff för tiden. Ribersborg skulle enkelt kunna göras till en bana där det är lätt för ekipagen att klara sig i mål utan tidsfel, då det är flackt och lättgalopperat. Men genom att utnyttja de kullar som finns och göra bansträckningen ganska svängig och trixig kommer tiden att bli svår att klara trots allt. 

Ridsports fälttävlansexpert Annelie Frank har tagit en närmare titt på banan, samt de svenska ekipagen, och tror att lagryttaren Frida Andersén och individuella ryttaren Dag Albert är de som har störst chans att ta sig runt banan utan några fel.
Frida Anderséns Herta är som en kvick liten iller och har den förmåga att söka hinder som kommer att behövas på banan, där flera av hindren kommer snabbt ur sväng. Rutinerade Dag Albert och Tubber Rebel är väldigt säkra i terrängen och det är sällan ekipaget lägger till några straff på sin dressyrpoäng. Albert behöver inte heller ta hänsyn till några lagorder från förbundskapten Staffan Lidbeck.

Det tredje svenska ekipaget som tros ha störst möjlighet att ta sig runt utan fler straff i protokollet är lagekipaget Ludwig Svennerstål och hans OS-häst Shamwari. Ludwig Svennerstål har en riktig vinnarskalle och är förmodligen den svenska ryttare som är mest van att vara i heltluften då han är stationerad i England och tävlar mycket där. 

För Sara Algotsson Ostholt och Reality, som går ut som nummer tre i det svenska laget, kommer de många svängarna och knepiga linjerna att bli tuffa. Reality är en stor dam. På SM nyligen var det första gången som stoet riktigt visade att hon var med på noterna med en galopp som gick att reglera åt båda håll. Risken är stor att det blir både en och två utbrytningar för det favorittyngda ekipaget. 

Den fjärde lagryttaren, Niklas Lindbäck och hans Mister Pooh är rutinerade och trivs bra på Ribersborg. Den dressyrträning som ekipaget har tappat på grund av den mindre skadan valacken fick strax före SM, har dock inte bara betydelse för dressyrprovet. Även i terräng av det här slaget är det viktigt att hästen verkligen följer ryttarens hjälper. Risken finns att ekipaget har tappat lite av den totala samstämmigheten som krävs på en bana av den här typen och får någon utbrytning. Och faktum kvarstår – valacken var inte riktigt fräsch så sent som för några veckor sedan. Och söndagens veterinärbesiktning är också en viktig del av tävlingen.

Av de övriga individuella ryttarna tror Annelie Frank att Sandra Gustafsson kommer att visa vilka terrängspecialister hon och hennes Top Select är. Ekipaget har dock inte lika mycket tävlingsrutin som Andersén och Albert och risken finns att det kommer något litet misstag under den utmanande banan.

Johan Lundin kommer få svårt att ha den 180 centimeter höge Johnny Cash med sig överallt i svängarna. Kanske kommer Halmstadsryttaren att ta de långa vägarna på några ställen och därmed också få svårt att klara tiden.

Linda Algotsson och La Fair har massor av rutin och La Fair har visat att hon trivs på Ribersborg tidigare. Rent ridtekniskt är Linda Algotsson förmodligen skickligast av alla svenska ryttare och den skickligheten kommer hon att visa i terrängen på lördag. Däremot blir det svårt för ekipaget att klara tiden. 

Anna Hassös Clover är kvicktänkt, snabb och en bra hoppare, vilket krävs på den här banan. Hassö har bara sitt eget resultat att tänka på. Med tanke på hennes tidigare svåra olyckor tror Annelie Frank att hon kommer att säkra upp genom att ta de långa vägarna här och där. 

För Malin Petersen tog mästerskapet slut när dressyren havererade. Ryttarinnan kommer nog att ta lördagens terräng som en möjlighet att ge Sofarsogood erfarenheter inför framtiden. Blir det något större problem ute på Ribersborg väljer förmodligen den Tysklandsbaserade ryttaren att utgå. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden