Hoppning
4 januari 2016 16:23

Ingen OS-biljett till Irland

Det blir inget irländskt hopplag till OS i Rio. Irlands försök att få Cian O´Connors fyra fel vid fjolårets EM i Aachen ändrade till felfritt vann inget gehör hos Idrottens skiljedomstol.

Ingen OS-biljett till Irland
Irland som nation får inte plats men Bertram Allen, här med Quiet Easy på Friends Arena, har stor chans att nå OS som individuell ryttare. Photographer Roland Thunholm

Såväl Cian O´Connor som lagets chef d´equipe Robert Splaine protesterade direkt domslutet att ge laget fyra fel på den rivning som O´Connor och hästen Good Luck drog på sig på det elfte hindret i nationshoppningen. De menade att rivningen berodde på att ekipaget störts av en banfunktionär som korsade ekipagets väg mellan hinder nummer tio och elva.

Ground Jury avslog protesten och beslutet fastställdes av Appeal Committe. Ground Jury ansåg att Cian O’Connor kunde ha stannat och signalerat till domarna efter incidenten, vilket är fullt möjligt enligt regelverket, men så skedde inte.

Det irländska förbundet överklagade till Idrottens skiljedomstol CAS som, efter att ha hört Cian O ´Connor den 16 december, har fastställt det tidigare beslutet att hans fyra fel står fast. Irland missar därmed OS med 0,38 fels marginal till Spanien.

– Jag är glad att CAS har bekräftat vårt beslut som fattades under EM i Aachen och som följer vårt regelverk för tävling, säger FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez i ett pressmeddelande.

Irland går troligen ändå inte helt lottlöst till OS.  Bland de 15 ryttare runtom i världen som får individuell plats är Bertram Allen både etta och tvåa i den nordvästa europeiska gruppen med stor chans till OS-plats. Resultat fram till den 6 mars 2016 räknas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden