Ponny
23 juni 2014 14:41
Ridsportplus

Framtidens ryttare i terrängen

Anna Felé, den nya grenledaren för fälttävlan i Halland, blundar inte för riskerna i sporten. Som tävlingsledare för Sugar Cup i sitt hemlän ser hon till att unga ponnyryttare får pröva terrängridning under kontrollerade och tävlingslika former.

Framtidens ryttare i terrängen
Syftet med Sugar Cup är att erbjuda barn och ungdomar träning i terrängridning under trevliga former. ANNIKA KARLBOM

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    -Fälttävlan är en farlig sport. Det ska man vara medveten om, säger Anna Felé.
    I söndags reds andra omgången av tre i träningsserien Sugar Cup som samlar fler deltagare för varje gång. På Hermanstorps Kör- och Ridklubbs terrängbana fick 19 ekipage sina ritter stilbedömda av Anna Felé, som också är auktoriserad fälttävlanstränare.

    För att få starta Sugar Cup krävs antingen grönt kort för fälttävlan eller att ekipaget deltar i en träning före stilbedömningen. Syftet med cupen är att utbilda unga ryttare i ridning på olika hindertyper. De allra flesta ekipagen hade också utnyttjat tillfället att träna på banan under ledning av Anna.
    -Vi tränar på anridning, tempo, balans och upp- och nerhopp på de typhinder som förekommer på de flesta terrängbanor. Att kunna anpassa tempot är oerhört viktigt. De allra flesta rider för fort, förklarar grenledaren.

    Ponnyfälttävlan har av olika anledningar haft en nedgående trend i flera år. Anna Felé tror att träningscupen på låga hinder lockar fler ryttare till fälttävlanssporten.
    – Många i det här gänget tar sitt gröna fälttävlanskort nu i höst för att kunna starta på riktigt i vår.
    Det närmaste målet är regionfinalen, där alla som startat två delomgångar får vara med. Därifrån går 20 ekipage med bäst stilpoäng vidare till finalen i samband med Malmö City Horse Show på Ribersborg i Malmö.
    – Vi hoppas förstås på att få med några ekipage från Halland.

    Muntlig stilbedömning inom ponnysporten är omdiskuterad men den här gången fanns ingen ryttare som behövde åka hem med bedrövat hjärta av den orsaken. ”Du har en liten ovana att luta dej åt höger i svängarna. Många ryttare har den ovanan.” Det är ett exempel på hur kritiken framfördes för att avrundas med den uppmuntrande kommentaren: ”Vi tror mycket på dej inför framtiden.”

    Inte heller denna träningshelg blev helt olycksfri. Ett ekipage gick omkull efter målgången. Förmodligen halkade ponnyn i det torra gräset. En ridolycka utan samband med terränghindren och som kunnat inträffa var som helst. Ryttaren fördes till sjukhus med ambulans men kunde dessbättre åka hem efter några timmar. Hon var något omtumlad efter en hjärnskakning med glad över att arrangören hörde av sig och frågade hur hon mådde. På banan fanns vid tillfället förutom sjukvårdskunniga funktionärer även klubbens säkerhetsansvariga Herdis Pixsjö och Sverker Magnusson, ansvarig i Hallands distrikt för säkerhetsfrågor.
    -Alla tog sitt ansvar på rätt sätt, förklarade Sverker vid en kort sammandragning samtidigt som han uppmanade funktionärer och även ryttarna att vid behov ta kontakt med arrangören för att prata av sig om olyckan.
    -Reaktionen kan komma efteråt och då är det viktigt att vi tar hjälp av varandra.
    Olyckan gav ytterligare bränsle till Sverker Magnussons funderingar på att vidga säkerhetsutbildningen till fler personer.
    -Rent allmänt vore det bra om vi på något sätt kan öka säkerhetsmedvetandet i teamen runt ryttarna.

    Sugar Cup grundades 2008 av Pernilla och Ted Velander och rids nu sedan starten i Skåne även i Halland, Bohuslän, Mellansverige och Danmark. Sugar Cup ingår från 2014 i Svenska Ridsportförbundets nationella talangutvecklingsplan för fälttävlan.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden