Ponny
11 september 2015 09:05

Så skapades världsrekordponnyn

SL Lucci och Phoebe Peters trollband EM-publiken i Malmö med sina världsrekord. Bakom världens bästa dressyrponny finns danska Sanne Lauesgaard-Nissen, som berättar om vad hon vill uppnå med sin avel och varför just SL Lucci kom till världen.

Så skapades världsrekordponnyn
Sanne Lauesgaard-Nissen under gulddagarna i Malmö med sin uppfödning, EM-vinnaren SL Lucci och hans ryttare Phoebe Peters.

När SL Lucci (valack, f -02, e Lukas-Bazar) satte världsrekord på ponny-EM i Malmö var inte ett öga torrt. Inte heller hos Sanne Lauesgaard-Nissen. Uppfödaren bakom framgångsrika Lucci var på besök från Danmak och såg den makalösa uppvisningen.
– Vi hade en fantastisk dag med kürfinalen, säger Sanne.
Förutom att njuta av rekordet kunde uppfödaren återigen konstatera att hon har fått fram den typ av ponny hon strävar efter.
– För mig är en topponny inte en liten häst. En ponny måste vara en ponny. Och den måste kunna ridas av barn. Därför fokuserar jag inte bara på rörelser och gångarter i min avel, utan också väldigt mycket på insidan med temperament och ridbarhet.

Julklappsponnyn blev mormorsmor
Lucci är resultatet av en passion för uppfödning av tyska dressyrponnyer, men historien tar sin början redan när Sanne var liten – närmare bestämt i danska Christiansfeld 1978. På julafton fick Sanne welshponnyn Bohemo Ninette, Luccis mormorsmor.

Uppfödning finns i generna och Sannes familj har under årens lopp haft flera kända hingstar, bland andra Royal ZI (e Ramiro Z –Almé Z) som är far till Malin Baryard Johnssons Royal Son Z och Linda Heeds Rex.
– År 1982 blev Ninette utsedd till bästa welsh sektion B-sto i Danmark och därför drömde jag om att ta föl på henne.
1989 föddes Luccis mormor Opaline, efter den tyska angloarabhingsten Opal. Samtidigt blev Sanne jag medlem i tyska ponnyavelsförbundet Pferdestammbuch Schleswig-Holstein, där alla SL-ponnyer gör sin kårning och premiering.

1989 började Sanne sin avel av tyska ridponnyer. Här kåras SL Luccis mormorsmor Bohemo Ninette i avelsförbundet Pferdestmmbuch Schleswig-Holstein. Fölet är Luccis mormor Opaline som idag, vid 26 års ålder, fortfarande är pigg hemma hos Sanne.
Foto: Privat

1997 fick Opaline stofölet Belle Ophelia, som blev Luccis mor. Far till Belle Ophelia var hingsten Bazar (e Bajar), som har varit tysk bundeschampion. Bazar hade inte så många betäckningar, men Sanne satsade på honom eftersom han visade tre fina gångarter och en stor personlighet.

SL Luccis mor Belle Ophelia vid Bruksprovet i Tyskland som femåring.
Foto: Privat

– Idag är jag supernöjd över att jag satsade på Bazar. Han ger sina avkommor stor gång, även skritt som är en utmaning för många ponnyer. Han ger också stor arbetslust och mina Bazar-avkommor är verkligen ”brainy”: tuffa, ihärdiga, viljestarka och med stor utstrålning.

Hingst med utstrålning och charm
Sanne har hela tiden haft en tydlig vision med vad hon vill uppnå med sin avel, men att just superponnyn Lucci blev till är något av en slump. När Belle Ophelias helsyster skulle betäckas kom familjen snäppet för tidigt för att betäckningen skulle kunna genomföras och därför övernattade Sanne och hennes pappa Kaj på ett hotell. De bestämde sig då spontant för att besöka hingststationen Sprehe som hade köpt den välmeriterade ponnyhingsten Lukas (e Lucky Strike-Night Star) till dottern Kristina Bröring-Sprehe, sedermera EM-tvåa 2015.
– När jag såg Lukas tvivlade jag inte på att jag gärna ville ha ett föl efter den här mycket elastiska hingsten med sin stora utstrålning och charm, säger Sanne.

Kristina Bröring-Sprehe red SL Luccis far Lukas till internationella framgångar.
Foto: Från Kristina Bröring-Sprehe

Lukas hade ett fint CV och hade vunnit kårningen i Westfalen som treåring 1995. I Bundeschampionatet var han var placerad femma bland treåriga ridponnyhingstar, sjua som femåring och sexa som sexåring. Numera har han fem godkända söner. Sanne valde att betäcka Belle Ophelia med Lukas och året efter, 2002,  föddes guldklimpen Lucci.

På jakt efter Lukas
Uppfödaren insåg tidigt att Lucci hade talang. Elva år gammal blev han 2013 europeisk mästare med Phoebe Peters för första gången, men redan några år innan dess hade Sanne köpt fadershingsten Lukas i hopp om fler fina avkommor. Det var när hon först sålde Lucci 2008 till en familj i Köpenhamn som hennes önskan om att få fler Luccis till världen tog fart och Sanne började således leta efter Lukas.
– Efter lång efterforskning hittade jag honom i södra Tyskland, hos en familj där barnen inte längre red ponny. Det var känslomässigt svårt för dem att sälja Lukas, men 2009 fick jag köpa honom när jag besökte dem.

Året efter blev han Elithingst i Pferdestammbuch S-H, baserat på avkommornas prestationer i sport och vid bedömningar. Hemma hos Sanne finns numera såväl Luccis mor som far.
– Jag föder upp ett eller två föl per år. Mitt motto och strategi är ”hellere klasse, end masse”.

Mot ädlare ponnyer
Sanne säger sig vara fascinerad av de tyska ponnyerna och deras framgång.  Hon betonar även vikten av att de unga ryttarna matchas med rätt ponny för att verkligen kunna utvecklas till max.
– De tyska uppfödarna har en enorm kunskap om hur de ska matcha intressanta blodslinjer. I Tyskland är inte en topponny slump eller tur. Där finns stor respekt för duktiga uppfödare, som genom sitt arbete skapar grunden för talangutveckling hos unga ponnyryttare.

Efter flera världsrekord och fina titlar tillsammans med Phoebe Peters ska SL Lucci snart få ett nytt hem eftersom ryttarinnan faller för ålderstrecket. Sanne arbetar vidare med sin stora passion och hon vet precis vilken ponnytyp hon vill få fram. Sanne gillade även silverponnyn i Malmö, Cyrill WE.
– Tittar man på de bästa i Malmö representerar både Cyrill WE och SL Lucci en modern ponnytyp. Jag tycker mig se tendensen att vi i Europa är på väg bort från de robustare, tyngre ponnyerna till en lättare, ädlare ponny. Det har alltid varit mitt ideal att skapa just sådana ponnyer.

Tre guldmedaljer blev skörden för SL Lucci och Phoebe Peters på ponny-EM 2015.
Foto: Roland Thunholm

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden