TopplistaNi läsare använde vår utförliga guide till OS i Paris mycket – här bjuder vi på en tillbakablick i bild från de sceniskt vackraste spelen i modern tid.
Absolut mest läst: Vi gav er guiden till ryttar-OS

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Ridsports absolut mest lästa artikel under 2024 blev vår utförliga guide till ridsporten under OS i Paris. Våra redaktörer satte ihop ett matig artikel med allt från viktiga datum, till hålltider, tv-tider och alla tänkbara länkar för den som ville peppa till max innan spelen drog i gång.
Och så här när OS-året nu går in på de sista timmarna vill vi så klart bjuda er läsare på en hejdundrande tillbakablick över sporten som bjöds!
Här hittar du Ridsports samlade bevakning av OS i Paris 2024!
Ridsports fotograf Kim C Lundin bevakade de olympiska spelen i Paris från den 25:e juli till den 6:e augusti. Det resulterade i ungefär i 31915 bilder brutto som ska ner till en tredjedel innan spelen läggs till arkivet. Från dessa plockades 150 bilder ut och från det blev det 14 foton kvar som kan vart och ett på sitt vis symbolisera olika moment under 13 dagar med tävlingsaktiviteter. Här ryms publiken, profilerna, känslorna både yttersta glädje och djupaste förtvivlan, triumferna, reserverna som levererade och den helt oförglömliga arenan och det är där vi börjar minnesvägen.
Vilken arena – magi
Mellan Ferme de Gally, till Parc du Grand Trianon ledde vägen genom alléerna där stora mäktiga läktare reste sig. Väl uppe på A-blockets högsta punkt, huvudläktaren mot kortsidan, tog vyn andan ur de flesta. En stor arena, en femkampspool precis utanför staketet – hur tänkte de rent säkerhetsmässigt där egentligen – och sedan sträckte den magnifika slottsparkens dammar ut sig hela vägen fram till Chateau de Versailles. En lika vacker kuliss till ett mästerskap kanske vi aldrig får se.

Ett publikhav
Fälttävlan inledde OS i Paris och det fanns en otrolig stolthet över att kunna presentera en olympisk terrängbana i en historisk miljö som slottsparken till Chateau de Versailles. Banan tog kanske upp lite mer än en tredjedel av parkens yta och under terrängdagen strömmade publiken till. Parken fylldes med 40000 besökare och genom tre pontonbroar, två för bansträckningen och en för publik, ringlade sig den historiska terrängen genom slottsparken. Publiken stod på de flesta ställen i flera led, hejade fram alla ryttare och när en fransk lagryttare kom genom parken hördes det från en ände till den andra som ett mäktigt rytande.


Yttersta triumf och glädje
I sport går känslovågorna höga, det är kort mellan hopp och förtvivlan. Det fanns vinnare på många plan i Paris, för en del låg segern i att delta, för andra att prestera bäst av alla.



Hårfin skillnad mellan lycka och avgrundsdjup förtvivlan
Vi led alla på plats i Paris och säkert några miljoner i tv-sofforna också när kejsaren föll. Få saker har varit så smärtsamt att dokumentera som den linje efter vattenhindret som ledde fram till att Henrik von Eckermann föll av King Edward. Drömmen om att kröna King Edwards karriär med en OS-medalj bar fram till individuell final och sedan brast det som en dammfördämning. Sympati, oro, en miljon frågor, allt strömmade genom stadion inom loppet av några tiondels sekunder. Lättnaden över att hästen inte var skadad var påtaglig men sedan kom allt det andra över Henrik von Eckermann. Det är bara en del av hans storhet att han mitt i allt detta mötte pressen och talade, kudos för det HvE.

På Julian Epaillards axlar vilade en hel nations förhoppningar, förväntan om att han med familjens egen Dubai du Cedre skulle infria allt och lite till med en fransk individuell medalj, speciellt efter lagbronset som hyllades och ledningen inför finalen. Det gick inte dåligt men det gick inte heller spikrakt och Epaillards sammanbitna ansikte efter varje ritt talade sitt tydliga språk.

Många hoppades och glädjen var stor när Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero togs ut till OS-laget och sedan tog en ordinarie plats. Och som Zuccero hoppade i Paris, det finns inte en dålig bild på superduon RGB och Zuccero. Ändå rullade bommar okarakteristiskt här och där och de tog den förfärliga första platsen utanför individuell final. Som vi led med dem, de var båda värda final men sport är sport.

Triumf trots allt och en oväntad hjälte
Att guldmedaljören skulle heta Christian Kukuk var en lågoddsare inför den individuella finalen dit han kom efter att ha fått fyra fel men med en rejält snabb tid, 24:e plats av 30 till final. Den 14-årige valacken Checker 47 hade bara varit felfri i det inledande kvalet. Oavsett, när det väl gällde tog den 34-årige Christian Kukuk kyligt över initiativet och han och Checker är inskriven i historieböckerna.

Jessica von Bredow Werndl och TSF Dalera BB gjorde sin sista olympiska dans tillsammans och var ohotade från Grand Prix, genom Specialen och in i kürfinalen. I specialen var Dalera precis och exakt i varje rörelse samtidigt som hon petade ut tungan mellan kandarskänkeln och mungipan. Jessica släppte stångtygeln och efter ett antal rörelser drog stoet in tungan igen.

Deras seger i kürfinalen, ett andra olympiskt guld, var starkt och Jessica von Bredow-Werndl var rörd till tårar redan efter sista halten och återigen på prispodiet. En sista olympisk dans var över, de hade klarat det igen trots många konkurrenter i hälarna.

Reserverna regerade
Flera lag fick redan efter hästbesiktning och träning plocka in sina reserver. Kevin Staut fick lämna över stafettpinnen till Olivier Perreau som fick vara med och ta lagmedalj. Willem Greve kände efter banträningen att något inte stämde med Grandorado TN och lämnade sin plats i det nederländska laget till 29-åriga Kim Emmen med hennes kritvita Imagine. De levererade hela vägen och hjälpte till att ta Nederländerna till en fjärde plats och i kvalet till finalen låg de på nionde plats. Där tog orken slut och de slutade på 23:e plats individuellt i sitt första OS, en härlig revansch efter att det blivit stolpe ut på EM i San Siro 2023.

För hästarnas bästa
Det finns många olika bilder av vad som hände i Paris men alla kan vara överens om att hästvälfärd diskuterades överallt. Redan på OS allra första dag höll FEI:s ledarduo, Ingemar de Vos, ordförande, och Sabrina Ibañez, generalsekreterare, en presskonferens om sakernas tillstånd. Med som sakkunnig var Göran Åkerström, veterinär och chef över FEI:s veterinära avdelning i Lausanne. När vår svenska veterinär talade lyssnade pressen, trängdes för att kunna ställa följdfrågor och bad om fler intervjuer. Hela OS rakt igenom var han tillgänglig, öppen och så transparent det gick inför alla frågor som handlade om hästvälfärd. Svensk i sitt sätt att vara rak på sak, att kalla en spade för en spade, imponerade Åkerström på alla, en svensk hjälte utanför banan på ett OS där vi inte hade så många inne på banan.

Törstig på mer från OS? Här hittar du gren för gren
Först ut var fälttävlan
Dressyren startade parallellt
Hoppningen krönte ett otroligt olympiskt spel för hästsporten.
Och som en liten bonus, allt runt omkring med den makalösa arenan, en härligt aktiv publik och de många kändisarna som besökte arenan under spelen. Samt hur det egentligen går till att prova ut bilderna med grodperspektiv – remotebilder.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på