Sverige
2 december 2021 14:06

Ägare får djurförbud efter vanvårdade hästar

FörbudEn kvinna i Dalarna har fått djurförbud, då hon inte sett till att hennes hästar fått den vård de behövde. Efter en anmälan hittade länsstyrelsen två hästar med kraftigt förväxta hovar på kvinnans gård - hästarna var i så dåligt skick att de avlivades samma dag.

Ägare får djurförbud efter vanvårdade hästar
En kvinna får djurförbud efter två vanvårdade hästar tvingats avlivas. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

I juli fick länsstyrelsen in anmälningar angående kvinnans hästhållning, vilket gjorde att djurskyddskontrollant och veterinär dagen efter anmälan utförde en kontroll på kvinnans gård.
Där hittades två hästar i tioårsåldern med förväxta hovar, där den ena hästen även hade kraftig fång. Den andra hästen led också av kraftig strålröta, och enligt länsstyrelsens utlåtande var båda hästarna ovilliga att röra sig.

Veterinären som fanns med under kontrollen konstaterade att båda hästarna hade mycket ont och var utsatta för lidande – man uppskattar att hästarnas hovar inte verkats på cirka ett år. Hästägaren var inte på plats under kontrollbesöket, men kontaktades via telefon.

Medveten om hästarnas tillstånd

Enligt kvinnan var hon medveten om hästarnas tillstånd, och hon berättade för veterinären att hon hade tänkt avliva hästen med fång men ville avvakta till hon ordnat med sällskap åt den andra hästen. Länsstyrelsen skriver att ägaren ”berättade att hästarna inte gillade hovslagare och att hon därför jobbat med hovarna själv, samt anlitat en hovslagare utan licens som var duktig i hanteringen”. Kvinnan uppgav att hon inte varit i kontakt med veterinär angående hästarnas mående.

Länsstyrelsen fattade efter samtalet med ägaren beslut om att omedelbart omhänderta och avliva bägge hästarna. Efter att ha konstaterat de allvarliga bristerna i djurhållningen, och att kvinnan brustit grovt i tillsynen av hästarna, anser länsstyrelsen att kvinnan utsatt båda hästarna för ett onödigt lidande – något som leder till djurförbud. Länsstyrelsen har därför beslutat att kvinnan tills vidare är förbjuden att ha hand om hovbärande djur.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden