Debatt
26 mars 2021 15:35

Agnes Fabricius: ”Fråga alla djurägare som har dåliga erfarenheter av akut vård”

ReplikJordbruksverket behöver lyfta blicken och framförallt skaffa sig information från de djurägare som berörts när det gäller brist på tillgänglig vård. Det skriver Agrias vd Agnes Fabricius i en kommentar till Jordbruksverkets inlägg på Ridsports debattsida tidigare ei veckan.

Agnes Fabricius: ”Fråga alla djurägare som har dåliga erfarenheter av akut vård”
Agnes Fabricius är vd på Agria. Foto: Andreas Lindemark

Sverige är unikt på så sätt att staten vill säkra tillgången på veterinär service för alla djur i människans vård. Tillgången ska säkras över hela landet, så ser Jordbruksverkets uppdrag ut.

Agria har tidigare lyft att delar av Sverige har bristande åtkomst till veterinär service och att hästägare därför tvingas uppleva långa väntetider med smärtpåverkade hästar, alternativt transportera dessa hästar långa sträckor för att få vård.

Nu har riksrevisionen kommit med en granskningsrapport som pekar på att regeringen inte har följt upp hur uppdraget till Jordbruksverket har skötts sedan 2009.

Den bilden våra kunder ger oss är att det framförallt brister i stora delar av Norrland

Agnes Fabricius, vd Agria

Riksrevisionen skriver vidare att Jordbruksverket inte ser till att det finns en väl fungerande och effektiv organisation för vård av djur i hela landet dygnet runt, och att myndigheten är passiv i sitt genomförande av detta uppdrag.

Riksrevisionen har inte följt upp hur verksamheten fungerar i praktiken, utan precis som brukligt i en revision har man utgått från tillgänglig dokumentation. Riksrevisionen rekommenderar ändå myndigheten att förbättra arbetet med att säkerställa tillgången till veterinär service, till exempel genom att skaffa sig information om hur det fungerar i landets olika delar.

Med andra ord skaffa sig information om hur det ser ut i praktiken.

Det är precis sådan information som vi har försökt att göra myndigheten uppmärksam på vid upprepade tillfällen, utifrån perspektivet att vi kommer i kontakt med många hästägare med skadade hästar varje år, läser journalutdrag och kundernas redogörelser samt pratar med både kunder och veterinärer.

Jordbruksverket ska nu göra sin kartläggning av hur tillgången till akut vård för alla djur i människans vård uppnås över landet. Den bilden våra kunder ger oss är att det framförallt brister i stora delar av Norrland men även i andra delar av landet. Vi vill poängtera att veterinärerna i dessa områden gör fantastiska insatser.

Stora områden att täcka, jourtid och djurägare med förväntningar som kanske inte kan infrias. Situationen för flera av landets veterinärer är inte hållbar i längden.

Hjälp dem genom att säkra tillgången på veterinärvård i hela landet precis som uppdraget säger.

Agnes Fabricius, vd Agria

Myndigheten frågar mig vidare vad lämplig väntetid för akut vård skulle kunna vara. Det är naturligtvis i första hand en bedömning för varje enskilt skadefall som myndigheten bör utreda i samråd med sina veterinärer. Men en tydlig riktlinje om den övergripande ambitionsnivån är viktig information till både nuvarande och framtida hästägare.

För att få en tydligare bild av hur uppdraget fungerar i praktiken kanske det enklaste för Jordbruksverket är att fråga alla de djurägare som har dåliga erfarenheter av akut vård i olika delar av landet. De finns och de berättar om sina upplevelser.

Djurägare vill ta väl hand om sina djur, och dessutom har de en lagstadgad skyldighet att söka vård om djuret är skadat. Hjälp dem genom att säkra tillgången på veterinärvård i hela landet precis som uppdraget säger, så kommer Sverige även framöver vara ett föregångsland när det gäller djurskydd.

Agnes Fabricius, vd Agria Djurförsäkring

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden