Debatt
25 mars 17:00

Åke Björsell: Framgång är inte trolleri

Skynda långsamtI en tid när dressyrsporten ifrågasätts berättar Åke Björsell – sponsor under hela Briars karriär och i 27 år en del av Knytkalaset – om hingsten som växte upp utan täcke i skånska hagar och blev en av världens mest framgångsrika dressyrhästar. En berättelse om talang, tillit och en väg till framgång – utan genvägar.

Åke Björsell: Framgång är inte trolleri
Jan Brink och Briar efter världscupsegern i Globen 2007. Foto: Roland Thunholm

Den 14 juli 1991 föddes ett hingstföl med en säregen bläs hos Hans-Yngve Göransson på Dalhem i Skåne. En frisk individ av en gammal god härstamning (Magini-Krocket-Illum-Gaspari).

Efter avvänjningen vidtog uppfödning tillsammans med en flock unghingstar. Alla gick i samma hage dygnet runt – i snö och regn, vind och blåst, i ur och skur – hälsofrämjande. (Vinternätter togs de in.) Jag tror inte att Briar såg ett hästtäcke förrän han kom till Tullstorp. Unghingstarna hade rejäla fighter i hagen och fostrade varandra. Små blessyrer tog naturen hand om.

Lång karriär med åtta världscupfinaler

Som 3-åring kom Briar till Jan Brink på Tullstorp för utbildning. Efter ytterligare några år trädde Kyra Kyrklund in som tränare, och detta med framgång. Under 18 år var Briar hos Jan och tävlade internationellt under 11 år. Han kvalificerade sig till åtta världscupfinaler!

Briar var en ”cool” häst, som inte lät sig imponeras så lätt. Han somnade lätt i nya boxar vid de otaliga resorna. Stod still vid prisutdelningarna. (Fick ju vana.) Ska man sammanfatta hans personlighet med några få ord, då blir det: vänlig, energisk, samarbetsvillig och klok.

Avstod miljonbuden

I inledningen fick du veta att Briar hade en klok uppväxt som grundlade en god hälsa. Han träffade mest veterinärer vid besiktningar inför tävlingar. Faktum är att Briar aldrig stod på sjuklistan – utom en gång i Lingen, då han rullade sig i boxen, i vilken det låg en träkloss, och knäckte ett revben. Det var bara att stryka sig och resa hem. I övrigt var han alltid skadefri.

Att jag skriver nu beror på en speciell anledning.

I aveln låg Briar inte heller på latsidan. Han fick i Sverige 752 avkommor och utnämndes av ASVH till Årets hingst 2004, 2010 och 2011. Holländska KWPN har gjort en sammanställning som grundar sig på världsstatistiken. Där ligger Briar topp tre i världen, baserat på procentandelen avkommor i svår klass dressyr.

Hans-Yngve Göransson fick många bud på Briar, men motstod glansen från miljonerna. Han ville behålla sin pålle, så det blev aldrig någon affär.

Img_2145
Briar 899 flankerad av Åke Björsell, Hans-Yngve Göransson och Jan Brink. Foto: Catharina Brink

Lyckligt pensionärsliv

Efter 18 år hos Jan återvände Briar till Dalhem 2011 och blev pensionär. Det blev ett långt och välförtjänt pensionärsliv – elva år i en egen hage och hela tiden lika sprallig. Den 11 januari 2022 avled Briar, i samma box som han föddes 31 år tidigare.

Detta tycker jag är en intressant historia, och jag bad både Jan och Hans-Yngve att sätta den på pränt. Det blev inte av, så därför skriver jag (sponsor under alla år).

Att jag skriver nu beror på en speciell anledning.

Kärlek och respekt

Briars historia är inget trolleri. Det är en berättelse om en normal, hälsofrämjande uppfödning, en bra ryttare och en bra tränare – och naturligtvis, en talangfull häst.

Under förra året avslöjades två verkligt vanhedrande händelser i dressyrsporten i Danmark och England. Detta skrevs om i världspressen och gav allmänheten en uppfattning om att det är så här det går till i dressyrsporten. Hästarna behandlas känslokallt och betraktas som själlösa förbrukningsvaror.

För 27 år sedan grundade Jan och jag Knytkalaset som utbildningsmodell i samarbete med Kyra, och konceptet har nu blivit normgivande i Sverige. (Cathrine Laudrup-Dufour och Maria von Essen är elever sedan lång tid.) Kärleksfull hästbehandling är centralt, med respekt för hästens kapacitet. Det är så vi utbildar och tävlar våra hästar i Sverige.

Detta ville jag berätta. Det var min anledning att fatta pennan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 78 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym