Världen
15 mars 2022 12:14

Akut behov av fordon för evakuering av ukrainska hästar

HjälpinsatserBehovet av att evakuera ukrainska hästar ökar för varje dag som går. Förfrågningarna haglar in från farliga zoner med hästar och frivilliga finns som kan föra dem i säkerhet – men det saknas transporter. Nu går Help Ukraine Horses ut med ett nödrop.

Akut behov av fordon för evakuering av ukrainska hästar
En hästlastbil för fem hästar är det optimala (arkivbild). Foto: Sergei Butorin/Istock

Det finns säkra zoner och transitstall tillgängliga för att föra ukrainska hästar i säkerhet. Folk på plats koordinerar insatserna, de vet till vilka rutter som är säkra, det finns förare och de har tillgång till drivmedel. Men det är brist på hästtransporter. Det skriver det ukrainska ridsportförbundets hjälporganisation ”Help Ukraine Horses” i ett nödrop på sin hemsida.

Just nu är det två bilar som kör fram och tillbaka med två hästar åt gången från farliga zoner till transitstall för vidare transport. För närvarande finns det 25 öppna förfrågningar om evakuering av hästar via olika chattforum. Dessa plockas upp och koordineras med hjälp av frivilliga som försöker hitta transportlösningar – och sedan sätta hjälpbehövande i kontakt med transportörer.

Hästlastbilar och hästsläp har möjlighet att korsa gränsen mellan Polen och Ukraina som en del av de humanitära konvojerna – och det finns folk som kan möta upp och köra vidare in i Ukraina, står det vidare att läsa.

Evakuering dygnet runt

Help Ukraine Horses söker nu kontakt med någon som kan leverera någon form av hästtransport till gränsen mellan Polen och Ukraina de närmaste dagarna. Målet är att evakuera hästar och föra dem i säkerhet dygnet runt.

Eftersom hjälpkontot för Help Ukraine Horses nyligen öppnades finns ännu inte medel för att köpa in en egen hästtransport eller -lastbil.

Det optimala fordonet för ändamålet är en hästlastbil för fem hästar, eftersom vägspärrar gör det svårt att använda en större lastbil. Lastbilen ska helst vara utan bodel, då det innebär extra vikt och stjäl utrymme. Önskemålet är att det också ska gå att koppla på ett släp för två hästar. Det idealiska är att kunna evakuera fem plus två hästar, står det att läsa på hemsidan. Viktigast är att hästlastbilen är i gott skick, så den inte lägger av på vägen.

Den som kan hjälpa uppmanas att mejla till support@helpukrainehorses.eu och skriva ”Donate vechicle” i ämnesraden.

Läs mer här om nödropet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden