Ridsport Play, Världen
16 mars 2022 21:20
Ridsportplus

Kolla klippet: ”Hästar i krig behöver också se solen”

HjälpinsatserBland höghusen i Kiev ligger en ridklubb vars vardag förvandlades över en natt. Varje dag är en kamp för överlevnad och tack vare donationer har man nu kunnat återgå till fulla fodergivor. Samtidigt varnar man för "scammers" – se klubbens checklista här. Se också klippet där en av hästarna äntligen får komma ut och röra på sig en stund i solen.

Kolla klippet: ”Hästar i krig behöver också se solen”
Ingen vet var bomberna faller nästa gång. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

”Något väldigt normalt under väldigt onormala omständigheter.” Så lyder en av kommentarerna till en film som lagts ut på Facebook av Free Riding Club, ett urbant stall i staden Kiev. På filmklippet blir en vit häst longerad med Kievs höghus som fond i bakgrunden.

”Hästar i krig. Tog ut dem idag trots allt som händer. De behöver se solen”, skriver klubben. ”Under natten bombades Kiev. Denna gången långt bort från oss. Nästa gång … vem vet. Kan någon snälla stoppa den här galenskapen”, står det att läsa. Se filmen längre ner.

Går inte att flytta hästarna

Klubben berättar vidare att hästarna på anläggningen inte förstår varför det inte är några träningar eller längre stunder i hagen. De saknar människorna som brukade vara där, de är skolhästar och är vana att ha människor runt sig. Tanken att evakuera hästarna har funnits, men man har gjort valet att stanna kvar. Det är svårt och farligt att flytta på hästarna, och det saknas transporter och möjligheter att ansluta till en humanitär korridor för evakuering.

Varje dag handlar nu om överlevnad. Redan under krigets första vecka ransonerades hästarnas grovfoder och havre, men med hjälp av ett 30-tal donationer har man nu kunnat återgå till fulla givor igen. Klubben försöker köpa på sig så mycket foder det går och bygga ett lager.

Free Riding Club har tio hästar, åtta är skolhästar och de andra två är privathästar. En hästskötare tar hand om dem. Här under kan du se en av hästarna som äntligen fått komma ut och värma sig i solen.

Tacksamheten är stor över alla donationer som är avgörande för stallet och hästarna. Samtidigt varnar klubben för att det finns oseriösa element som försöker sko sig på andras olycka. Klubben ger också tips på hur man kan säkerställa att det man ger verkligen går till det ändamål som man har tänkt sig. Se klubbens lista över FAQ nedan.

Hjälp hästägare i Ukraina – checklista

Varför ber privata stallägare om hjälp?
Att söka hjälp via staten och hjälpfonder betyder mycket byråkrati och tar lång tid. Chansen att köpa foder eller evakuera hästar kan komma med kort varsel, med ett fönster på en till två timmar där du kan röra dig mellan de ryska attackerna. Hästägare behöver därför ha kontanter. Vissa hästägare kan köpa lokalt men kan inte köra mellan olika regioner på grund av förstörda vägar.

Varför ber ukrainare om donationer till privata konton?
De flesta var inte redo för detta. Många stall är inga företag med egna konton. Paypal fungerar inte i Ukraina. Små stall som Free Riding Club köper vanligen från lokala bönder, de flesta accepterar bara kontanter.

Hur vet jag att frågan om donationer kommer från ett regelrätt stall och inte från en ”scammer”?
Kontrollera källan bakom förfrågan. Den ska vara publicerad på stallets officiella sida med en relevant historia som går tillbaka till tiden långt före kriget. Det ska finnas relevanta inlägg i flera månader/år före kriget. Kolla upp stallet via Google Maps och se vilka omdömen det har fått där. Fråga runt inom Ukrainas hästcommunity för att säkerställa att stallet verkligen är det som det utger sig för att vara.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden