Sportnytt
19 juli 2018 16:00
Ridsportplus

Akut domarbrist inom Working Equitation

DomarbristAntalet utövare inom Working Equitation, WE, ökar, likaså tävlandet. Nu är det stora hotet bristen på WE-domare inom sporten och man försöker attrahera såväl hopp- som dressyrdomare att även utbilda sig.

Akut domarbrist inom Working Equitation
Ulrika Pernler är ryttare och domare upp till svår klass WE, B banbyggare WE. Men också dressyrdomare och dressyrtränare samt jobbar som ridlärare på Uppsala ponnyklubbs ridskola. Foto: Beata Hanson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Idag använder man sig av ett dispenssystem där SRL ridlärare, tränare samt tävlingsryttare som genomgått grundkurserna kan döma de lättaste klasserna om arrangören söker dispens. Detta skall dock fasas ut när man har fler utbildade domare, berättar Ulrika Pernler, domarutbildaransvarig inom WE.
– WE är en snabbt växande gren. När TDB öppnar för tävlingsanmälan gäller det att man sitter med fingret på anmälningsknappen då klasserna fylls med rekordfart.

Mycket påminner om dressyren, men när det kommer till teknikmomentet ska du dessutom bedöma hur ekipaget utför hindren.

Ulrika Pernler, domarutbildningsansvarig

Problemet är domarbristen. Nu försöker man därför attrahera såväl hopp- som dressyrdomare att även utbilda sig till WE-domare.
– Mycket påminner om dressyren, men när det kommer till teknikmomentet ska du dessutom bedöma hur ekipaget utför hindren. Det är mycket du ska hinna se. Gångartens renhet, övergångens kvalitet, halten, genomförandet av själva hindret, hästens förtroende, form och samling för klassen. Du ska dessutom kunna det korrekta genomförandet av varje hinder då felaktigt genomförande kan bestraffas med till exempel 0 poäng på hindret eller kanske till och med fel väg och uteslutning.

Avvikande krav ställs

Hon förklarar att kraven som ställs på domaren är ibland avvikande.
– Dressyrprogrammen har lite andra vägar. Vi vill också att hästen snabbt kan accelerera och bromsa in med bibehållen bärighet och balans. Vi dömer ofta kür då det kan ridas i Msv och alltid rids i svår klass. I svår klass rider dessutom ryttarna med enhandsfattning i alla tre momenten. I övrigt följer svårighetsgraden den dressyr vi är van vid. I LB vill vi se hästen i lite mer eftergift och i LA med mer samling. I medelsvår kommer galoppombyten och i Svår klass galopppiruetter.

Under våren har utbildningsplanen för domare omarbetats. En ny grundkurs kommer startas under hösten 2018.
– De som är dressyrdomare i grunden kommer få intensivare utbildning i själva hinderdelen samt göra praktik ute på tävlingsbanan med skuggbedömning och bisittning. De som söker utbildningen på tävlingsmeriter kommer istället att få en mer grundlig utbildning i bedömning.

Working Equitation

Om tävlingsformen

Tävlingsformen Working Equitation, WE, uppstod 1995 i Italien. Efter en prövotid på två år blev WE, under 2011, en gren inom Svenska Ridsportförbundet. I WE erhåller du procent i ett dressyrprogram och i en hinderbana samt en hinderbana som rids på tid. Samspelet mellan häst och ryttare sätts i fokus.

De tre olika momenten som ingår är; dressyr-, teknik- samt speedmoment.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden