Hoppning
4 september 2023 17:11
Ridsportplus

Alexander Zetterman om sin mentor: ”Jens har aldrig låtit glöden falna”

EM i Milano"Att han är kunnig inom ridning vet väl de flesta, men för mig handlar det också om vad han har betytt för mig genom livet." Det säger Alexander Zetterman om sin mångårige mentor Jens Fredricson. Ridsport har pratat med Alexander om intrycken från EM, Jens resa med Cosmo och dopgåvan till guddottern Joline.

Alexander Zetterman om sin mentor: ”Jens har aldrig låtit glöden falna”
Alexander Zetterman började träna för Jens Fredricson i unga år. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Efter att Jens Fredricson tog brons i världscupfinalen våren 2022 kom det hyllningar från alla håll. En av dem som hyllade honom var Alexander Zetterman, som gjorde ett känslofyllt Facebookinlägg där han hyllade sin mångårige tränare och mentor.

  Utdrag ur Facebookinlägget:
  ”Alla kan lära sig utbildningsskalan och Jens har definitivt köttat den ett antal år med lite egen touch och har nog svart bälte nu i utbildningsskalan. Att få se denna framgången idag gör mig så glad, för det visar oss alla som tränat med Jens och fått ta del av hans kunskap som han alltid frikostigt delat med sig av, att jobbet verkligen lönar sig, och förr eller senare med mycket tålamod kommer man över rätt häst och då är man där.” 

  ”Jens har ju också haft många motgångar och långa perioder utan topphästar, men ingen är mer passionerad än honom i motvind. Hans passion är outtröttlig och han tror på sig själv och processen.” 

  Orden har än mer bäring idag, menar Alexander, som är lika full av beundran efter lagguldet och femteplatsen vid hopp-EM i Milano.
  – Det har varit en ren njutning att sitta och titta, både på Jens och alla som har ridit i laget. Alla är starka ryttare och de förtjänar verkligen framgången de har, säger Alexander till Ridsport.

  Vi är bortskämda med framgångar, men en femteplats på EM är riktigt, riktigt stort.

  Alexander Zetterman

  – Det är klart att en medalj hade varit det perfekta avslutet på EM-sagan för Jens och Cosmo, men bommar faller så lätt och marginalerna är små. Han hade också bjässen Steve Guerdat flåsandes i nacken. Att bli femma är en otrolig prestation och inget man ska förminska. Vi är bortskämda med framgångar, men en femteplats på EM är riktigt, riktigt stort. Jag är väldigt stolt över Jens och glad för hans skull, säger Alexander.

  Har alltid funnits till hands

  Första gången han åkte på prao till Jens var han 11 år gammal, sedan åkte han dit igen på prao ett par gånger de följande åren. Under tiden som junior tränade han för Jens nästan varje onsdag under fyra år och det gjorde avtryck:

  ”Jens hittade alltid lösningar när man satt fast. Ganska roliga lösningar som bara ni som tränat med Jens fattar och samtidigt så underhållande som tog bort mycket av rädslan att göra fel på träningen”, skriver Alexander vidare i Facebookinlägget.

  Jens är en av hans största inspirationskällor, men han är mycket mer än så.
  – Jag tror väl att alla i ridsportvärlden har blivit berörda av Jens på något sätt. Han är så stor för den svenska ridsporten,  och det finns väl få som inte har fått ta del av hans kunskap i någon form, säger Alexander.

  Att kunna ha någon som Jens när man som yngre ska navigera sig fram i ridsportvärlden är ovärderligt.

  – Att han är kunnig inom ridning vet väl de flesta, men för mig handlar det också om hans personlighet och vad han har betytt för mig genom livet. 

  – Han är otroligt öppen och har alltid varit tillgänglig för att hjälpa till och ge råd. Att kunna ha någon som Jens när man som yngre ska navigera sig fram i ridsportvärlden är ovärderligt. Någon som man kan prata med om känslor och tankar som kommer med livet som ryttare. Alla går igenom samma berg- och dalbana, men det är inget man pratar med alla om. Där är Jens helt fantastisk, jag bara lyfter luren till honom och sedan är jag fylld av inspiration och energi. Det är en väldigt unik egenskap som han har.

  Jensslagen6
  ”När man står bredvid och är så nära någon som Jens varit med Peder under mästerskap, då går man igenom samma tankar och känslor. Det har också gjort att Jens blivit bättre rustad”, säger Alexander Zetterman. Foto: Kim C Lundin
  Jensfredricsoncosmo5
  Jens Fredricson och Markan Cosmopolit satte avgörande rundor för Sverige både vid VM i Herning och nu i Milano. Foto: Kim C Lundin
  Prispall-10
  ”Det är så nyttigt för alla i sporten att se att det går”, säger Alexander Zetterman om hur Jens Fredricson har tagit ridskolehästen Cosmo till toppen. Foto: Kim C Lundin

  Pratstund i Aten

  Alexander minns särskilt ett tillfälle när han själv skulle rida junior-EM i Aten.
  – Efter första dagen skulle man ta ut laget som skulle rida nästa dag och lagledaren sa att den bästa ryttaren i laget skulle gå ut sist. Det var inte jag, vilket jag tog till mig väldigt negativt, berättar han.

  Den hjälpen som han gav mig där och då, genom att dela med sig av det han själv har gått igenom, det är sådant man aldrig glömmer.

  Jens var också i Aten och tränade en annan ryttare i laget, och på kvällen föll det sig så att han och Alexander fick en pratstund.
  – Vi pratade om det som hade hänt och han berättade för mig hur han själv hade gått igenom liknande saker i sitt liv. Att han många gånger känt sig uträknad och undermålig i skuggan av Rolf-Göran och Peter Eriksson, som är i hans generation. Den hjälpen som han gav mig där och då, genom att dela med sig av det han själv har gått igenom, det är sådant man aldrig glömmer.

  – Att få se honom i EM-finalen och att han har fått den chansen, det gör mig så lycklig och stolt. Han är så otroligt välförtjänt av att få göra det han gör nu, säger Alexander.

  Pengar är inte allt

  – Det har lossnat för honom på så många sätt, och det känns som att Gud äntligen har gjort honom rättvisa. När jag var där och praktiserade kunde jag se på nära håll vilka hästar han fick svettas runt med i nationella 1,50-hoppningar, och därför är det extra kul att han har fått ta fram den här hästen, säger Alexander om guldhästen Markan Cosmopolit

  Alexander kopplar också framgången till diskussionerna kring ridsport som en pengasport, och hur Jens visar på att det faktiskt går att lyckas utan en stor plånbok.
  – Det låter inspirerande när man pratar om att det går att lyckas utan pengar, men innerst inne är det egentligen ingen som tror på det. Därför är det så inspirerande när man ser Jens på den här hästen, som är köpt från ridskolan på Strömsholm – och hur han har tagit den hela vägen hit. Det är så nyttigt för alla i sporten att se att det går.

  Det låter inspirerande när man pratar om att det går att lyckas utan pengar, men innerst inne är det egentligen ingen som tror på det.

  – Hans passion för sporten är enorm. Det är också därför som han även i den här åldern får de här chanserna – han har aldrig låtit glöden falna. Detta är ett kvitto på hans passion, men också ett kvitto på väldigt hård disciplin.

  Stallade upp hos Alexander

  Sedan några år har Alexander etablerat sin egen verksamhet med hopphästar utanför Paris, och när Jens skulle tävla Cosmo i franska La Baule i början av sommaren stallade han upp hos Alexander på vägen.
  – Då fick jag se hur väl gymnastiserad hästen är och hur bra den mår, berättar han.
  – Han har den så härligt för hjälperna och nosen är hela tiden därframme och söker hinder. Hästen jobbar också väldigt fint med honom på banan, det blir aldrig några jobbiga väntlägen och den vet precis vad den ska göra.

  Jens och Cosmo tog sedan en andraplats i La Baules prestigefyllda Rolex Grand Prix.

  Det är beundransvärt att se hur han har kunnat ändra sin sits och kropp, och hur polerat han rider nu.

  Jens egen utveckling som ryttare är också imponerande, betonar Alexander.
  – Jens har alltid haft en egen stil, men det är häftigt att se hur han verkligen har kämpat med de små detaljerna i sin position. Det är beundransvärt att se hur han har kunnat ändra sin sits och kropp, och hur polerat han rider nu. Han har jobbat med sitt skänkelläge och han sitter helt annorlunda i sadeln. 

  – Allt jobb är gjort och det han behöver göra på tävling är att sätta en bra plan och hålla den där balansen mellan avspänning och anspänning. Att hålla ihop nerverna och kunna spänna bågen utan att bli övertaggad. Hästen orkar hela vägen, det råder det ingen tvekan om, säger Alexander.

  Självförtroendet är viktigt

  Han är också imponerad över Jens mentala inställning.
  – ”Shit, han tror verkligen på sig själv”, tänkte jag när han var här några dagar. Och det är också viktigt i de här avgörande situationerna.

  Jens är dessutom gudfar till Alexanders snart ettåriga dotter Joline, som han har tillsammans med hustrun och veterinären Emelie Zetterman. Liksom Jens redan har blivit, hoppas även Alexander på att få bli ponnypappa i framtiden. Att då ha Jens med sig i båten vore förstås en ynnest.
  – Jens är helt otrolig med barn. Jag vet också hur mycket hans egna barn betyder för honom, och det är väldigt kul att han ville axla rollen som gudfar till vår lilla tjej.

  Jens tar rollen på största allvar.
  – När hon döptes fick hon en gåva av Jens, det var Ridhandboken del 1. Han har satt ribban ganska högt redan nu, säger Alexander med ett skratt. 

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden