Hoppning
2 september 2023 12:01
Ridsportplus

Cosmos ägare: ”Jens har matchat honom så intelligent”

EM i MilanoFenomenet Jens Fredricson och Markan Cosmopolit hade inte varit där de är idag utan mångåriga vännen och hästägaren Ing-Britt Stefanussen med familj, som är på plats och hejar i Milano. Se vad de säger om sitt guldekipage här.

Cosmos ägare: ”Jens har matchat honom så intelligent”
Bakom Jens Fredricson och Markan Cosmopolit finns ägarfamiljen Stefanussen och Sund. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit fortsätter att imponera stort vid hopp-EM i Milano efter idel felfria rundor. Utan hästägaren och mångåriga vännen Ing-Britt Stefanussen och en gemensam dröm om mästerskapsmedaljer hade vi dock inte stått där vi står idag – med ett historiskt EM-guld i lag och ett guldläge inför den individuella finalen på söndagen.
– Det känns naturligtvis fantastiskt, de bara levererar, säger Ing-Britt, som är på plats i Milano, till Ridsport.

Det känns naturligtvis fantastiskt, de bara levererar.

Hästägaren Ing-Britt Stefanussen om guldekipaget

– Vilket ekipage, eller vilka ekipage ska jag förstås säga, säger dottern Madeleine Sund, som också finns med och hejar tillsammans med syrran Helene Sund och pappa Bo Sund.

Både mor och döttrar är fulla av beundran inför hur Jens och Cosmo gång på gång laddar om efter varje kraftprov som EM-banorna innebär.
– Vi är sjukt imponerade, säger Helene Sund.

”Det fanns något”

På lördagen är det tävlingsfritt för ryttare och hästar, vilket är välbehövligt, tror Ing-Britt.
– Hoppas att han får ta igen sig ordentligt, det är ju tufft med den här väderleken, säger hon och syftar på Jens, som liksom de andra ryttarna var ordentligt svettiga efter fredagens makalösa guldrundor.

Img1860
Bo Sund, Madeleine Sund och Ing-Britt Stefanussen med sin guldryttare Jens Fredricsson på LGCT i Stockholm i fjol. Foto: Susanne Högdahl
Img_1858
Alltid lika engagerade och stolta över sin häst. Foto: Susanne Högdahl

Ing-Britt Stefanussen har själv en bakgrund som hoppryttare och är bland annat vinnare av Drottningens pris. Hon och sambon Bo Sund delar numera ägarskapet av guldhästen med Interbreed AB, som är Jens bolag, och de har följt sitt ekipage på nära håll sedan Cosmopolit fick prefixet ”Markan” när valacken skulle fylla sju år.

Jens har känt att det har funnits något speciellt, och han har gjort det så intelligent.

Ing-Britt Stefanussen

I början var det inte givet att vinnaren av 7-åringarnas Breedersfinal skulle bli en stjärna, för det föll en bom här och där.
− I vanliga fall tänker jag att man ska sälja vidare en häst som inte når målen, men jag visste att det fanns något hos Cosmo och jag bad Ing-Britt om att vi skulle ge honom tid, har Jens sagt i en intervju med Ridsport.

– Han har matchat honom så fint, det är ju de två tillsammans som har gjort det här. Jens har känt att det har funnits något speciellt, och han har gjort det så intelligent. Inget forcerande, utan Cosmo har fått utvecklas i sin takt. Det är ridkonst, säger Ing-Britt.

Känner sig delaktiga

Hur är det att hänga runt Jens och teamet?
– Han är otroligt fokuserad och man vill ju inte gå in och förstöra bubblan. Men han är ändå avslappnad och närvarande, och det är häftigt att få vara med om det här, säger Madeleine.

Jens är en fantastisk människa, en sådan kontakt han håller med oss hela tiden och berättar hur det går.

Ing-Britt Stefanussen

Helene Sund är den som nu driver Strömsholms Markenteri, ”Markan”, på Strömsholm, som sedan länge bakar ”Cosmo-bakelsen”. Kanske blir det någon uppdaterad variant efter Milano.
– Det kanske får bli en ”Cosmo-tårta”, ler Madeleine och tittar på sin syster.

På söndagen drar det ihop sig igen, och då sitter ägarfamiljen på läktaren och håller alla tummar. Det är en ynnest att få vara med på resan, menar Ing-Britt.
– Jens är en fantastisk människa, en sådan kontakt han håller med oss hela tiden och berättar hur det går. Man får verkligen vara med på riktigt hela vägen, säger Ing-Britt.

Ridsports samlade rapportering från EM i Milano

Resultat, lag
Resultat, individuellt
Start- och resultatlistor
Här kan du se SVT:s sändning från fredagens lagfinal i efterhand

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden