Hoppning, Ridsport Play
1 september 2023 17:08

Guldhjälten Jens Fredricson kvar i EM-täten: ”Nu väntar andra åket”

MästerskapDet svenska EM-guldet i Milano på fredagen var resultatet av en riktig laginsats där Jens Fredricson har tagit täten: "Det viktiga är att fortsätta att bli bättre hela tiden annars kommer de andra i fatt," säger han efter det historiska guldet.

Guldhjälten Jens Fredricson kvar i EM-täten: ”Nu väntar andra åket”
Där satt den! Jens Fredricson och "Cosmo" var felfria i lagfinalen. Foto: FEI / Liz Gregg

För tio år sedan var Jens Fredricson med och tog EM-brons i danska Herning tillsammans med Lunatic.

Jag har hela tiden sagt att jag är här för att försöka ta en guldmedalj.

Jens Fredricson.

På fredagen säkrade han ett svenskt EM-guld i italienska Milano med Markan Cosmopolit (SWB val f 2011 e Cohiba 1198-Calido, uppf Interbreed AB, äg Strömsholms Marketenteri).

– Vi var bra i dag, riktigt starka. Jag är supernöjd och glad över att få vara med i ett sådant här lag, säger 55-åringen i mixade zonen när det svensk guldet är klart.

Ekipaget leder också mästerskapet individuellt inför finalen på söndag, detta efter att ha levererat snygga och väl avvägda rundor med en häst som ser ut att vara i sitt livs form.
– Jag har hela tiden sagt att jag är här för att försöka ta en guldmedalj, fortsätter stallmästaren som även säkrade det svenska VM-guldet förra året tillsammans med ”Cosmo”.

Nu har han varit med och skrivit svensk ridsporthistoria genom att ta lagguldet. Dessutom är Sverige nu regerande mästare på VM, OS och EM samtidigt – något som bara Tyskland har lyckats med tidigare.

Långsiktiga planer

– En del av framgångarna är att vi har en långsiktig plan med varenda ekipage. Vi är bra på markarbete, våra hästar är väldigt bra tränade och det syns på de här banorna, säger Jens Fredricson.

– Det viktiga är också att fortsätta att bli bättre hela tiden annars kommer de andra i fatt. Det är inte så att de sitter och väntar och tänker låta svenskarna fortsätta att vinna.

Utklassning i finalen

Sverige utklassade övriga lag i EM-finalen och vann med 8,49 fel tillgodo på silvermedaljörerna Irland. I den individuella tävlingen leder Jens Fredricson med 0,43 fel tillgodo på Steve Guerdat, Schweiz.

– Nu väntar andra åket, säger Jens Fredricson.

Lördagen är en tävlingsfri dag på EM, men ledaren har ändå en viktig uppgift.
– Vi har bröllopsdag på lördag så jag måste göra något med sin fru, säger han.

Övriga i svenska guldlaget var Henrik von Eckermann/Iliana, Wilma Hellström/Cicci BJN och Rolf-Göran Bengtsson/Zuccero. Samtliga har gått vidare till den individuella finalen.

Ridsports samlade EM-rapportering

Resultat, lag
Resultat, individuellt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden