Hoppning
1 september 2023 13:30

Sverige överlägset i EM-finalen

MästerskapSverige skrev ridsporthistoria i Milano på fredagen genom att ta sitt första lagguld på EM. Precis som på VM förra året var det Jens Fredricson och "Cosmo" som säkrade den svenska guldmedaljen.

Sverige överlägset i EM-finalen
Europamästarna Henrik von Eckermann, Wilma Hellström, förbundskapten Henrik Ankarcrona, Rolf-Göran Bengtsson och Jens Fredricson. Foto: Kim C Lundin

Sverige skrev ridsporthistoria under fredagen och tog ett EM-guld. Det enda land som har varit regerande mästare på OS, VM och EM samtidigt tidigare är Tyskland, men nu matchar Sverige alltså detta.

Sverige har inte heller tagit lagguld på EM tidigare genom att utklassa motståndet och säkra guldet redan innan sistaryttarna red.

Tyskland hade med sig 9,31 fel och Sverige har 9,51 fel inför lagfinalen. På bronsplats innan fredagens avgörande låg Schweiz med 9,92 fel. Irland hade 10 fel med sig in.

Individuella ekipage först

Innan de tio finallagen startade de ekipage som enbart tävlar individuellt, då klassen också ingår i kvalet till söndagens individuella final. Denna lista toppades av Jens Fredricson före fredagens klass.

Ekipagen hade en 1,60-bana med 13 hinder och 16 språng att ta sig an. Norges individuellt tävlande Johan-Sebastian Gulliksen/Harwich VDL satte en nolla precis som Belgiens Olivier Philippaerts/H&M Miro.

Gulliksen
Johan-Sebastian Gulliksen i fredagens EM-hoppning. Foto: Kim C Lundin
Delestre
Frankrikes Simon Delestre och Dexter Fontenis Z levererade en nolla. Foto: Kim C Lundin

Banan bjöd på en hel del utmaningar som även de tidigt startande såg ut att reda ut på ett bra sätt. Utmaningarna fanns som så ofta i kombinationerna, men också i de maxade oxrarna. Trekombinationen, hinder 11, bestod av oxer-oxer-räcke med två språng mellan A och B samt ett mellan B och C.

Nollor när lagtävlingen startade

När lagdelen började såg banan plötsligt enkel ut. Simon Delestre nollade för Frankrike, Ben Maher för Storbritannien och Armando Trapote för Spanien.

Italiens Emanuele Gaudiano hade inte sin bästa dag på jobbet. Kommunikationen mellan Crack Balou och ryttare stämde inte och efter vägringar blev det uteslutning, vilket gör att hemmanationen bara har tre ekipage kvar.

Tyskland har bara tre ryttare kvar i sitt lag. Marcus Ehning och Stargold har strukit sig meddelar arrangören.
– När jag tog ut honom haltade han inte, men när jag satt upp kändes han inte som vanligt, säger den tyske stjärnan till Ridsport.

Steve Guerdat, Schweiz, lotsade 10-åriga Dynamix de Belheme rutinerat runt banan och satte en säker nolla för sitt lag som är med i täten.

Hve2
Henrik von Eckermann och Iliana i lagfinalen där det blev ett nedslag. Foto: Kim C Lundin

Henrik von Eckermann och Iliana bjöd på en härlig, väl avvägd och energisk runda där hoppningen såg fantastisk ut – ända till sista hindret där en bom föll. 4 fel för Sverige, alltså.
– Surt, Hon hoppade så jädra bra, de största hindren hoppade hon bäst, säger Henrik von Eckermann i mixade zonen efter sin ritt och klandrar sig själv för att han inte riktigt höll kvar anspänningen i hästen enda fram till målgång.
– Jag skulle ha suttit upp mer där och stöttat henne.

Spanien fortsatte visa att de vill vara med i matchen genom att Manuel Fernandez Saro satte landets andra nolla i lagfinalen.

När Österrikes två första ekipage gjort sitt i lagfinalen hade laget 4+12 fel och landet kommer knappast ha något att göra med medaljstriden. Frankrikes Meganne Moissinnier blir troligen sitt lags strykresultat med 16 fel.

Schweiz Bryan Balsiger fick också ett missförstånd i kommunikationen med sin häst och slutade med 8 fel samt att en av hästens skor flög i trekombinationen. Han såg besviken ut när han red ut från banan.

Wilma
När det behövdes som mest satte Wilma Hellström och Cicci BJN en nolla. Foto: Kim C Lundin
53155261244_6aadda4390_k
Jens Fredricson och ”Cosmo” gjorde allt rätt i EM:s lagfinal. Foto: FEI/Leanjo de Koster
53156430522_e4724b7a8d_k
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero i lagfinalen. Foto: ©FEI/Leanjo de Koster

Nolla för Sverige

Wilma Hellström och Cicci BJN visade en rytmisk runda i världsklass där det spänstiga stoet studsade mjukt över hindren. Det blev en viktig felfri runda och revansch efter nedslagen i lagtävlingens klass på torsdagen.

– Det var ett sådant lugn bara, säger ryttaren i mixade zonen efteråt.
– Men det var ganska skönt, jag var inte nervös. Jag kan bara göra det jag ska göra. Hon var helt fantastisk i dag. Jag älskar att rida i lag, det var väldigt skönt att jag kunde bidra med en felfri runda i dag. Men det blir jobbigt nu, jag har inga nerver när de andra rider.

När Tysklands första ryttare sedan fick nedslag gick Sverige upp i ledning när två ekipage i varje lag hade gjort sitt. Schweiz var tvåa, bara 0,41 fel efter och Irland trea.

Irlands tredjeryttare Shane Sweetnam bjöd på en fin runda, men det blev ett nedslag och laget trillade till fjärde plats.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit satte inte en hov fel och satte en stensäker nolla. Det innebär att han kommer att ligga kvar i ledningen individuellt och säkrade guldet till Sverige.

Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero fortsatte Sveriges nollsvit och satte en säker, snygg runda.

Irland tog silver och Österrike tog brons.

De 50 bästa ryttarna efter fredagens hoppning går vidare individuellt och tar då med sig felen från tidigare klasser.

Svenska ryttarnas startnummer

Nr 24 Henrik von Eckermann/Iliana
Nr 34 Wilma Hellström/Cicci BJN
Nr 44 Jens Fredricson/Markan Cosmopolit
Nr 54 Rolf-Göran Bengtsson/Zuccero

Liveresultat, lag
Liveresultat, individuellt
Banskiss
13.20 SVT1/SVT Play
FEI-tv
Start- och resultatlistor
FEI:s program för mästerskapet
Samtliga anmälda ekipage

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden