Hoppning
1 september 19:07

Efter lagguldet: ”Hade inget att förlora, bara allt att ge”

EM i Milano"Att ha ryttarna med sig och få se dem prestera på det här viset – jag är så otroligt glad för deras skull." Det säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona om det historiska EM-guldet som det svenska superlaget bärgade på fredagen. Läs vad han och lagryttarna säger om prestationen här.

Efter lagguldet: ”Hade inget att förlora, bara allt att ge”
Wilma Hellström var iskall när hon satte Sveriges första nolla. Foto: Kim C Lundin

Jublet visste inga gränser när det svenska laget tog ett dubbelt historiskt guld vid hopp-EM i Milano på fredagen.

Det var också ett otroligt välförtjänt guld med tanke på hur lagryttarna har växeldragit hela vägen från start till mål. Henrik Ankarcrona kostade till och med på sig en glädjedans, guldstunden till ära.

– Ibland får man ju släppa loss liksom, skojar förbundskaptenen.
– Jag är bara så otroligt glad. Vi försöker att jobba långsiktigt hela tiden, och vi kanske inte har alla succéer i nationshoppningarna, men det är hela tiden med fokus på att bygga långsiktigt för nya mästerskap och få fram nya häst- och ryttarkombinationer, fortsätter han med lite allvarligare min.

– Att ha ryttarna med sig och få se dem prestera på det här viset – jag är så otroligt glad för deras skull.

”Alla har bidragit”

Wilma Hellström var den som iskallt gick in och satte nollrundan med Cicci BJN, när Sverige så väl behövde den efter att Henrik von Eckermann och Iliana fått med sig sista plankan. Det var väldigt skönt för egen del, säger hon, men äran går till laget, menar Wilma.
– Alla har bidragit, vårt lag och alla inblandade.

Vad är det som gör att Sverige är bäst i Europa?
– Vi har en otroligt sammanhållning. Alla respekterar varandra och allt är organiserat efter vad var och en behöver. Det är hela tiden ”vad kan vi göra bättre?” och alla är hjälpsamma och stöttande, säger Wilma.

Det är hela tiden ”vad kan vi göra bättre?” och alla är hjälpsamma och stöttande.

Wilma Hellström om styrkan i laget

– När man som jag hade en runda igår som jag inte önskade, då har man full uppbackning. Det är bara ”på det igen” – jag har verkligen inga ord. Att få uppleva detta med det här laget och vår ledning, det är bara helt fantastiskt.

Tog mer tid på sig

Med råd från flera i teamet gjorde Wilma också en justering inför dagens runda, där Wilma tog mer tid på sig på framhoppningen. På torsdagen kände hon att det blev lite forcerat med tiden, vilket inte gav de bästa förutsättningarna. Idag red hon i princip fram jämsides med Henrik von Eckermann, vilket gjorde att det fanns ett helt annat andrum för henne och Cicci.

Stoet har nämligen lite egenheter för sig på framridningen, ibland stannar hon exempelvis bara till av ingen anledning alls.
– Jag kan inte stressa på Cicci när hon börjar stanna, utan då måste jag bara låta henne stå tills hon vill gå, förklarar Wilma, som vid något tillfälle fick lite hjälp på traven av groomen Madelen Isaksson.

Pressen att sätta nollan efter Henriks nedslag skärpte henne bara, menar hon.
– Jag hade inget att förlora, bara allt att ge.

Mycket nervös von Eckermann

Henrik von Eckermann har förutom sina egna rundor även ”ridit” alla de andras rundor – med stor inlevelse i kiss and cry. Han har aldrig varit så nervös som han var idag, säger han. Detta trots att han redan varit med om att ta både ett OS-guld och ett VM-guld i lag, samt ett individuellt VM-guld.
– Det är bara för att jag känner att vi är så nära, och man vet hur små marginaler det är. Jag visste ju att vi kan vinna, men man kan fortfarande förlora på ett så jädra snöpligt vis, säger Henrik.

Mest rädd var han för att hans eget nedslag skulle fälla hela laget.
– Fan om det nu är på grund av mitt nedslag som vi missar guldet. Det var jag jävligt nervös för.

Skön revansch för Rolf-Göran

Även om EM-guldet redan var klart när Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero gick ut som sista blågula ekipage, kände Sveriges mest rutinerade mästerskapsryttare att det var skönt att visa vad de gick för efter torsdagens korsgaloppsrivning och ”den dåliga ridningen”. Jens Fredricson kallade lagkamratens sista runda för ”ren poesi”.
– Idag var det så som jag verkligen ville ha det – det var ungefär som i första klassen. Igår störde det mig att jag skulle få ordning på den där korsgaloppen och så hade vi ner den där plankan. Idag var det så som han kan, säger Rolf-Göran Bengtsson om sin stjärnhäst.

Alla de svenska lagryttarna är vidare till den individuella finalen på söndag, där Henrik von Eckermann har vittring på medalj och Jens Fredricson har guldläge efter tre nollrundor – se vad den senare säger här.

Ridsports samlade EM-rapportering

Resultat lag
Resultat individuellt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden