Hoppning
1 september 2023 22:44
Ridsportplus

Familjen om Guld-Wilma: ”Hon har nerver av stål”

EM i Milano"Det var en sådan otrolig känsla att se hur hon höll ihop det när Henrik hade rivit en bom." Det säger Wilma Hellströms pappa Mikael efter dagens historiska guldprestation av Sverige i Milano. "Familjen är allt", säger Wilma själv – se vad familjen inklusive gudmor Mulle Behring och coachen Angelica Augustsson Zanotelli säger om sin guldryttare här.

Familjen om Guld-Wilma: ”Hon har nerver av stål”
Lyckan är stor i familjen Hellström. Här syns Wilmas svägerska Matilda Hellström Huring, pappa Mikael Hellström, mormor Anja, mamma Ann "Knattan" Hellström och gudmor Malena "Mulle" Behring. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

”Jag har världens bästa familj. När de skickar ett filmklipp där de följer mig på tv och skriker när jag går i mål – då känns det i hjärtat. Utan min familj hade jag aldrig varit där jag är i dag. Jag blir rörd när jag tänker på hur involverade alla är tillsammans med mig. Jag är själv och gör allting själv, men jag känner mig aldrig ensam.” Det berättade Wilma Hellström när Ridsport besökte henne hemma på basen i holländska Valkenswaard i höstas.

Det var en sådan otrolig känsla att se hur hon höll ihop det när Henrik hade rivit en bom.

Pappa Mikael Hellström om att sitta på läktaren

När hon på fredagen tog ett historiskt EM-guld i lag i sitt första seniormästerskap tillsammans med sin själsfrände Cicci BJN, satt stora delar av familjen Hellström på läktaren i Milano.

När Wilma Hellström fick startsignal med pressen att sätta en nollrunda efter Henrik von Eckermanns nedslag, låg nerverna utanpå alla i familjen.

– Det var en sådan otrolig känsla att se hur hon höll ihop det när Henrik hade rivit en bom, och det nästan krävdes att Wilma skulle gå nolla för att vi skulle ha kvar guldchansen. Och så gjorde hon det, det var en sådan härlig känsla, framför allt för Wilma, säger pappa Mikael Hellström, och syftar på torsdagens runda där Wilma fick två nedslag och var djupt besviken.

Med uppbackning från det svenska tävlingsteamet och en tidig middag med familjen i Milano under torsdagskvällen, lyckades Wilma alltså ladda om och leverera en topprunda för Sverige.
– Det är också bra att få lite miljöombyte. Vi pratar om annat och skojar mest, det är därför det är så skönt att familjen kan vara med här, säger Mikael Hellström.

Hästeriet ligger i generna

Även 89-åriga mormor Anja är med i Milano.
– Jag känner mig lite medskyldig som har propsat på det här med hästeriet, först med Knattan när hon var liten och sedan har hon fört det vidare, säger Anja som själv har ridit på hobbynivå.
– Det är väl jag som har triggat hästeriet i familjen får man nog lov att säga.

En del kommer också via generna på andra sidan. Mikael Hellströms bägge systrar tävlade i hoppning, den ena vann ponny-SM och den andra red upp till svår klass. Även Wilmas farmor höll på med hästar och hennes farfar var jockey och red kapplöpning.

Eilma Hellsteöm Vicci Bjn-4
Guldryttaren själv och hennes Cicci. Foto: Kim C Lundin

Hopp-EM går just i hjärtat av kapplöpningsbanan Snai San Siro och Mikael Hellström fick minnesbilder från barndomen när han tidigare idag gick längs med ena raksträckan på galoppbanan.
– Jag var med på innerplan när jag var liten och jag minns känslan när fältet kom och det började skaka i marken. Det var mäktigt, säger han.

Tävlingspsyket från pappa

Wilma är faktiskt inte heller ensam om sitt historiska lagguld i familjen, även Mikael Hellström har tagit ett första EM-guld i lag för Sverige – i squash.

Att komma igen och prestera när det verkligen gäller är också något Wilma har efter sin pappa. Åtminstone om du frågar mamma Ann ”Knattan” Hellström.
– Jag har aldrig haft Wilmas tävlingspsyke, det har hon efter Micke. Ju svårare uppgift, desto coolare blir hon, har hon berättat i en intervju med Ridsport.

– Det kan du inte svära dig fri ifrån, säger Knattan, som knappt andas timmen innan Wilma ska in på banan i Milano.

Mikael Hellström är mer blygsam i sin analys.
– Jag har inte på något vis kunnat lägga mig i det tekniska, men kanske har jag lite grann kunnat påverka inställningen till tävlandet.

Sett till hästarna

Wilma har också själv haft en klok utgångspunkt från början, menar han.
– Hon har inte varit sådan att hon till varje pris måste vinna varje tävling. Hon har främst sett till att hästarna ska få en bra runda och bli väl skolade, för att lugnt och stadigt komma upp i klasserna. Så hon har inte jagat framgång på det sättet. Den har väl mer kommit med tiden. Det kanske är en bra grundinställning när man håller på med hästar, att man inte forcerar utan i första hand ser till hästarnas bästa. Och det gör hon verkligen, säger Mikael Hellström.

Willewilmamatildahellstrom
Wilma med storebrorsan William Hellström och svägerskan Matilda Hellström Huring. Matilda jobbar som art director och hon sköter även Wilmas sociala medier. Med raketkarriären det senaste året och Matildas fingertoppskänsla har Wilmas Instagramkonto vuxit från 2 000 till drygt 32 000 följare. Wilma sköter själv stories medan Matilda lägger sin hand vid allt annat, och hon håller även på med en hemsida för Wilmas WH Sporthorses. Dessutom har William och Matilda fått vara med och döpa om Wilmas senaste framtidshopp i stallet, som numera heter ”Eleven” med inspiration från Netflix-serien ”Stranger Things”.
Angelica Augustsson Zanotelli-kalinka Van De Nachtegaele 6 220405 Rt
Även Angelica Augustsson Zanotelli är en del av familjen Hellström. ”Wilma är som min lillasyster och hennes familj är som min familj, så vi är väldigt nära”, säger Angelica som är med som Wilmas coach i Milano. Angelica själv var med och red EM i Riesenbeck 2021, där laget blev fyra. ”Den rutinen har jag kunnat föra över till Wilma, vilket jag tror har varit bra. Sedan är det kul när man inte kan rida själv att man ändå kan tillföra något till laget”, säger Angelica.  Foto: Roland Thunholm

”Nerver av stål”

På plats i Milano, och på alla andra stortävlingar där Wilma tävlar, är även Wilmas gudmor Malena ”Mulle” Behring, som kanske känns igen genom sitt uppdrag som veterinär ledamot i SWB:s avelsvärderingsnämnd AVN.

Mulle och Knattan är bästa vänner sedan ungdomsåren och Mulle är som en del av familjen. Hon är lyrisk efter lagguldet och Wilmas insatser.
– En fantastisk känsla för Wilma, en fantastisk runda och att laget gör det så övertygande – jag är totalimponerad, säger Mulle.

När hon får göra sin grej, på det sättet hon vill, då blir det bra. Och det var det hon gjorde i dag.

Gudmor Malena ”Mulle” Behring

Wilmas iskyla vid dagens avgörande är hon inte ett dugg förvånad över.
– Wilma har nerver av stål och det är väldigt underbart när man är med henne på tävling. Hon är väldigt lugn. När hon får göra sin grej, på det sättet hon vill, då blir det bra. Och det var det hon gjorde idag, fortsätter Mulle.

Svimfärdig Knattan

På frågan om vem som är mest nervös i familjen pekar alla på Knattan, som allt som oftast hukar sig bakom en soptunna eller något liknande när startsignalen ljuder.
– Hon är gjord av stål i andra sammanhang, men just då blir det nervöst. Hon är faktiskt svimfärdig varje gång Wilma går in på banan, berättar Mulle, som ser sig lite som en supportfunktion för Knattan i det läget.

Knattan själv bekräftar bilden.
– Det är väldigt olidligt, jag bad nog om att få bli nedsövd när Wilma skulle rida.

Att Wilma har all support och kärlek i världen med sig på hästryggen är tydligt.
– Den här familjen bjuder in en med hela famnen och sedan släpps man inte ut igen. Det är underbart, jag känner mig så besjälad av att få vara med i den här familjen. Det är så mycket kärlek från alla, säger en rörd Mulle.

Att det har varit en lång och varm dag på Snai San Siro är inget som har bekommit familjen, allra minst ”stålmormor” Anja.
– Det har man inte tänkt på att den var lång inte. Det har ju funnits tillräckligt att intressera sig för, säger hon och ler stort.
– Det är verkligen roligt, hon är duktig Wilma och en otroligt fin flicka med allt hon tar sig för.

Ridsports samlade rapportering från EM i Milano

Resultat lag
Resultat individuellt
Start- och resultatlistor
Här kan du se SVT:s sändning från fredagens lagfinal i efterhand

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden