Hoppning
29 juli 2018 15:40

Alice Tapper höll för trycket i YR-SM

Svensk mästare(Uppdaterad) Alice Tapper hade oddsen på sin sida som sista startande i SM för Young Riders. Hon hade råd med tre rivningar, och det stannade med en. Därmed blev Alice svensk mästare, med Klara Mattson på silverplats och Ottilia Lundgren som bronsmedaljör.

Alice Tapper höll för trycket i YR-SM
Alice Tapper och Cougar Q - nöjda nyblivna svenska mästare. Foto: Pernilla Hägg

När sista SM-finalen avgjordes på Billdals Ridklubbs SM-helg hade banbyggare Fredrik Malm än en gång gett ryttarna en utmaning. Tolv ekipage kom till start i Young Riders-finalen, och förutsättningarna var redan från början rätt ojämna. Alice Tapper från Sigtuna och Jump Club Ridsportförening var ensam om att gå till final med noll fel med sig.

180729_ottilialundgrenyr_pernillahagg
Ottilia Lundgren och Ti Quenta B på väg mot SM-brons. Foto: Pernilla Hägg

De första ryttarna drog dessutom på sig ett antal nedslag på den 13 hinder långa banan, och först när Ottilia Lundgren och Ti Quenta B kom ut som sjätte startande stannade det vid ett nedslag. Klara Mattsson och Carrera Q MLV följde upp med samma resultat, och därefter blev det bara ytterligare ett ekipage som tog sig runt med bara fyra fel – Alice Tapper och Cougar Q (SWB hingst f-05 e Camaro M-Irco Mena, uppf Eva Olausson).
− Jag visste att jag hade lite marginaler till de andra, berättar Alice Tapper, som klarade alla hinder fram till hinder 12, en kombination där en bom i B-hindret föll.
− När det föll visste jag att jag bara behövde ta mig över ett hinder till. ”Hoppar han bara detta så vinner jag”, hann jag tänka.

180729_alicetapper_pernillahagg
SM-guldet för Young Riders gick till Alice Tapper. Foto: Pernilla Hägg

Alice har bara ridit Cougar Q sedan i oktober, och hästen är till salu.
− Så är det, hästar kommer och går, säger 20-åriga Alice som också rider hästar från CC Stud.

180729_pernillahagg_alicetapper5
Härligt ärevarv för Alice Tapper och Cougar Q. Foto: Pernilla Hägg

Alice startade även i seniorfinalen med Dogge Doggelito, och ekipaget slutade där på en tiondeplats.
− Det har varit fantastiska tävlingar hos Billdals Ridklubb, och det känns helt fantastiskt att ha fått en guldmedalj, säger Alice som inte är familjens första guldmedaljör. Pappa Lasse har tagit medalj i både EM och VM, fast i en annan sport.
− Jag har hållit på med segling, och jag seglar fortfarande lite. Men nu är det roligare med ridsporten, även om vi inte är någon hästfamilj, säger Lasse Tapper.

180719_klaramattsson_pernillahagg
Klara Mattsson och Carerra Q MLW tog silver. Foto: Pernilla Hägg

Tvåa i Young Rider-SM blev Klara Mattsson från Loviseholm Sporthästklubb på Carrera Q MLW, efter att ha fått ett nerslag på samma ställe som Alice, men med fler felpoäng med från tidigare omgångar.
− Jag är nöjd, och min häst är en kämpe, kommenterar Klara Mattsson.

180729_ottilialundgrenyr2_pernillahagg
Ottilia Lundgren var enda ryttaren som åkte hem från SM med två medaljer. Foto: Pernilla Hägg

Bronset gick till Ottilia Lundgren från Nääs Hästsportförening som därmed tog sin andra medalj för dagen efter guldet i junior-SM.
−Det känns helt fantastiskt. Det var mitt första Young Rider-SM utomhus, och efter doppet i vattengraven efter juniorklassen var det bara att vila lite och ladda om, säger Ottilia som har ett par år på sig att nå fram till YR-guldet.

180729_pernillahagg_alicetapper2
Guldet i YR-SM gick till Alice Tapper, silvret till Klara Matsson och bronset till Ottilia Lundgren. Foto: Pernilla Hägg
180729_pernillahagg_alicetapper4
Obligatoriskt dopp i vattengraven för Alice Tapper. Foto: Pernilla Hägg

Slutställning Young Rider-SM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden