Fälttävlan
24 september 2021 10:00

Svenska ekipagen levererade i dressyrtestet

MästerskapUnder fredagen avgjordes dressyrmomentet på EM i fälttävlan i schweiziska Avenches. För Sverige red lagryttarna Sara Algotsson Ostholt och Malin Petersen och båda lyfte Sverige i tävlingen.

Svenska ekipagen levererade i dressyrtestet
Storbritanniens Nicola Wilson och JL Dublin toppar EM i fälttävlan efter torsdagens dressyr. Foto: FEI/Richard Juilliart

Efter att halva startfältet gjort sin dressyr under torsdagen på det fyrstjärniga mästerskapet är det brittiskt i topp både individuellt och i lagtävlingen.

Fredagens dressyr började klockan 10.

Malin Petersen och elegante Charly Brown 311 (HOLST val f 2010 e Cardenio 2-Heraldik xx, uppf Susanne Ahme, äg M och J Petersen samt A Reinhart), tredje lagekipaget för Sverige, började med ett följsamt travprogram och en distinkt halt innan ryggningen. Galoppen var rytmisk och allt utom ett av bytena satt där det skulle. I sista travökningen kunde ryttaren kanske ha bett om lite till, det såg ut att finnas i hästen. Det blev 28,9 straff och en nionde plats hittills i startfältet. Detta lyfte Sverige ordentligt i lagtävlingen och efter Malin Petersens ritt låg Sverige tvåa efter Storbritannien.

 

Som så ofta i mästerskapssammanhang kommer många av lagens starka kort på slutet. Tysklands världsstjärna Michael Jung red in på 23,9 straff med en relativt oprövad förmåga, blott 9-årige fischerWild Wave som var femma i Luhmühlens femstjärniga klass i våras. I fredagens harmoniska test visade ekipaget en hög jämn nivå med lite extra plus för travprogrammet. Resultatet räckte till en plats efter de två brittiska ryttarna som då toppade.

Fler britter i topp

Den brittiska dominansen ser ut att fortsätta detta mästerskap. Lagekipaget Kitty King/Vendredi Biats slutade på 24,1 straff medan individuella ekipaget Sarah Bullimore/Corouet trängde sig in på andra plats med sina 22,8 straff. Detta efter en uppvisning som bland annat innehöll en riktigt fin inridning och avslutande medellinje.

Sara Algotsson Ostholt och Chicuelo (SWB val f 2011 e Click and Cash-Empire, uppf Agneta Lembke, äg Patricia Oddshammar & Gunnar Modalen) levererade en elegant uppvisning som präglades av lätthet och noggrannhet med inridningen och ena bytet som extra ljusglimtar. Det blev 27,3 straff och den svenska truppen jublade när ryttaren, strålande av glädje avslutade sitt program. Det blev en tolfte plats när nio ekipage återstod. Malin Petersen var nu 18:e plats och det svenska laget sexa.

Klimke regerade

När regerande Europamästaren Ingrid Klimke/SAP Hale Bob OLD, Tyskland, gjort sitt stod det klart att ekipaget tänker kriga för att behålla sin titel. Det var ett exakt test, där allt höll hög klass. Halterna var dock världsklass – och ekipaget fick två 10:or för den avslutande halten. Ekipaget lade sig i topp med sina 20,1 straff, nästan 80 procent.

Även regerande världsmästaren Rosalind Canter/Allstar B, Storbritannien, är sugen på medaljer. Ett mjukt och fint dressyrprogram gav 20,6 straff och en andraplats inför terrängen.

 

EM i fälttävlan fortsätter med terrängprovet i morgon, lördag, och banhoppning på söndag.

Liveresultat, individuellt

Liveresultat, lagtävlingen

Start- och resultatlistor

Dressyrens sänd gratis via FEI Eventing Facebook

Dressyren sänds via FEI TV/ClipMyHorse

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden