Sverige
4 maj 11:27
Ridsportplus

Ändrade LOK-stödsregler har påverkat ridsporten

RegeländringRidsporten ser mindre ut än vad den faktiskt är, säger Svenska Ridsportförbundets expert Anna Reilly, eftersom vissa föreningar som samarbetar med privata ridskolor inte ens söker LOK-stöd.

Ändrade LOK-stödsregler har påverkat ridsporten
Nu ser det ut som att färre går på ridskola – på grund av en regeländring för det statliga stödet. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

LOK-stöd ges från staten till föreningar som arrangerar idrott för barn och unga. Ett tillskott som ska göra sportandet billigare, något som inte minst är välkommet i ridningen som bär tunga kostnader i form av hästar och utbildad personal.

Men sedan en regeländring för stödet 2014 har det LOK-stöd som betalas ut till ridning minskat. Mellan 2009 och 2018 minskade antalet tillfällen inom ridningen med 22,4 procent, från 3,3 miljoner tillfällen till 2,6 miljoner år 2018.

Andelen kringaktiviteter påverkar

Anna-reilly_neutral
Anna Reilly Foto: SvRF

Förändringen innebar att den andel som fick bestå av kringaktiviteter minskades, från 30 procent till 25 procent.
– Vi har mer aktiviteter som teori och att ta hand om hästen, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare på Svenska Ridsportförbundet.

En annan anledning till minskat stöd kan vara att det numera tillåts flera ledare som alla får stöd.
–Inom vissa idrotter är det till exempel flera föräldrar som är ledare, men inom ridsporten behöver vi en utbildad ledare  av säkerhetsskäl.

LOK-stödsnämnden har också utökat kontrollerna av de föreningar som samarbetar med privatdrivna ridskolor.
– Föreningen får absolut söka LOK-stöd, men det måste vara just föreningen som söker. Det krävs dock ett korrekt samarbetsavtal.

Var tredje ridskola drivs av privata näringsidkare, och många av de föreningar som jobbar med en sådan söker nu inte pengarna. En anledning kan vara att administrationen ökar.
– Tyvärr tror jag att många ger upp om att söka stödet. Det missgynnar hela ridsporten och i det långa loppet fördyrar det vår idrott, säger Anna Reilly.

Ridningen ser mindre ut

Anledningen till att det är så viktigt med LOK-stödet är att det är så politiker kan se hur stor just den idrotten är bland unga.
– Om vi inte söker ser ridningen mindre ut än vad den är.

Anna Reilly vill därför uppmana alla föreningar att söka LOK-stöd.
– Om politikerna ska förstå ridskolans och hästens betydelse i samhället måste vi söka. Likaså för att hålla kostnaderna nere för barn och unga, de är vår framtid.

Ett exempel på hur stödet minskat syns i Vallentuna kommun. År 2014 fick ridningen  i kommunen stöd vid 193 469 tillfällen, medan siffran sjunkit till 68 436 år 2019.

Ser värdet i verksamheten

Vissa kommuner har valt att gå in och stötta ridningen även när föreningarna inte får bidrag från staten.
– De kommunerna har sett värdet i verksamheten och vikten av att den finns, säger Anna Reilly.

Fakta

Stöd för 7-25-åringar

  • LOK-stöd kan sökas av alla idrottsföreningar som är anslutna till något av de specialidrottsförbund som tillhör Riksidrottsförbundet.
  • Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd, och det ska stödja idrottslig föreningsverksamhet för barn och ungdomar mellan 7 och 25 år.
  • I Sverige finns omkring 450 ridskolor. Merparten är föreningsdrivna, men på var tredje ridskola finns någon slags relation mellan en ridklubb och en privat näringsidkare.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden