Fälttävlan
25 mars 2021 06:20

Anna Freskgård: ”Det är jättetajt med tid”

OS-förberedelserFälttävlansryttaren Anna Freskgård är en av Sveriges hetaste OS-kandidater. Valet av OS-häst är gjort och med kort tid kvar till Tokyo är den största utmaningen att hinna få lite rundor i kroppen. "Jag och Techno får bara göra vår grej så länge", säger hon i en intervju.

Anna Freskgård: ”Det är jättetajt med tid”
Anna Freskgård och Fly Away, som får stanna hemma när OS drar igång i juli. Foto: Roland Thunholm

Med pandemi, utbrott av EHV-1 och tävlingsstopp på tävlingsstopp är resan mot OS tuff för de svenska ryttarna. Inte minst för fälttävlansryttaren Anna Freskgård som i samråd med förbundskaptenen Fredrik Bergendorff redan nu fått välja mellan sina två OS-kvalade hästar. Valet föll på Techno som har lättare för sig i dressyren än Fly Away.

– De kommer att gå ett väldigt tekniskt program i Tokyo. Det är ett intensivt tekniskt program. De har kortat ner det, för att minska tv-tiden, så det ställer extremt höga krav på precisionen. Han är snygg på dressyrbanan och gör det han ska, säger Anna Freskgård i intervju med Södermanlands Nyheter.

Även om OS-uppladdningen är i full gång är den stora utmaningen att få till skarpa lägen. Förra säsongen raderas i stort sett av pandemin och med utbrottet av EHV-1 och nya tävlingsstopp ser det än så länge inte bättre ut i år.

Förhoppningen är att kunna göra minst ett skarpt kval utomlands. Samtidigt måste Anna Freskgård förbereda både sig själv och Techno för allt som eventuellt väntar i Tokyo.
– Inte minst värmeträna oss. Jag ska cykla i bastu och hästen ska rida när det är som varmast med ylletäcken. Alla förberedelser går enligt plan, men vi kan ju inte vara ute och leverera på tävlingsbanan.

På frågan om hon grubblar mycket över all osäkerhet och dubbla virus svarar Anna Freskgård:
– Ja, man undrar ju en extra gång vad det är man håller på. Förra året var det väldigt svårt att veta var man skulle lägga intensiteten i träningen för att inte slita för mycket på hästarna, men ändå vara beredd om det skulle dra i gång. Nu börjar man få rutin på det med och hitta ett bättre system – tror jag.

Läs hela artikeln hos Södermanlands Nyheter här (låst).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden