Fälttävlan
9 januari 2021 13:29
Ridsportplus

Mästerskapsryttaren Ellen Svennerstål tillbaka i Sverige

HemvändareEfter tio år i England och arbete hos några av världens bästa fälttävlansryttare har Ellen Svennerstål flyttat hem till Sverige igen. Runsten Equestrian är hennes nya bas. "Runsten har alla faciliteter man kan önska sig, vilket möjliggör en fälttävlanssatsning på hemmaplan,” säger 28-åringen som har ridit tre EM för Sverige.

Mästerskapsryttaren Ellen Svennerstål tillbaka i Sverige
Ellen Svennerstål ska dela sin tid mellan att arbeta med marknadsföring och fälttävlan. Hästen på bilden är Sapphire Blue B som Ellen Svennerstål tog upp till trestjärnig nivå och sedan sålde till USA. Foto: Matt Nuttall

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Jag flyttar hem för att det kändes rätt i tiden, nu håller jag inte på med hästar på heltid längre och jag ville vara närmare min familj och vänner, säger Ellen Svennerstål som tillhörde Sveriges unga landslag i flera år.

Jag har haft privilegiet att träna för och med några av världens bästa, och vill gärna dela med mig av det hemma i Sverige. Ellen Svennerstål.

Under de tio åren i England har hon bland annat arbetat åt nuvarande världsettan Oliver Townend och hon har varit stationerad hos både Chris Bartle och Mark Todd. Ny bas blir Runsten Equestrian utanför Stockholm.

– Även om jag i perioder har varit väldigt lite i Sverige så känns det ändå som hemma så det var ett väldigt enkelt beslut när jag väl började tänka på det.

– När det var dags att komma hem igen kändes Runsten som ett fantastiskt alternativ. De har alla faciliteter man kan önska sig, vilket möjliggör en fälttävlanssatsning på hemmaplan, fortsätter Ellen Svennerstål som blir så kallad profilryttare på Runsten där en ny terrängbana med allvädersunderlag har invigts.

Marknadsföring och fälttävlan

Planen för 28-åriga Ellen Svennerstål är nu att dela sin tid mellan att arbeta med marknadsföring och fortsätta arbeta med fälttävlan, bland annat hålla träningar.
– Jag har haft privilegiet att träna för och med några av världens bästa, och vill gärna dela med mig av det hemma i Sverige.

Ellen Svennerstål började sin debut i fyrstjärnig klass med dressyrmomentet i Burghley på fredagen.
Ellen Svennerstål i sin debut i dåvarande fyrstjärnig klass i brittiska Burghley 2015. Hästen är Southway som hon red tre EM på. EventingPhoto

Ellen Svennerstål var ung och grön när hon kom till Storbritannien. Hennes bästa minnen från tiden där är allt hon gjorde och upplevde tillsammans med hästarna. Inte minst med Southway (ISH val f 1998 e Carrick Diamond Lad-Horace, uppf Noel Tierney) som hon gjorde två YREM och ett JEM tillsammans med.

”Visade mig vägen”

– Southway visade mig vägen runt några av världens största tävlingar. Han kommer nog alltid vara den häst som betytt mest för mig. Sen hade jag väldigt roligt med unghästar – tre gick vidare att tävla internationella mästerskap så dem är jag nog stoltast över, säger Ellen Svennerstål.

Valacken tävlades sedan ett kort tag av Ellen Svennerståls bror Ludwig Svennerstål, bland annat i Nations Cup.

10-årigt sto

Det var också hos sin bror – Sveriges för tillfället högst rankade fälttävlansryttare – som hon hittade det 10-åriga sto som hon har med sig hem till Sverige.

– Rent talangmässigt är det definitivt en av de bästa hästar jag haft. Hon har precis kommer hem så vi lär bara känna varandra nu men planen är att komma ut och tävla till våren och förhoppningsvis komma ut på lite internationella banor igen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden