Sverige har ett väldigt starkt djurskydd. Men vi måste fortsätta att prata om hästvälfärd och sprida våra tankar och vår kunskap om hur hästvälfärd och sportprestationer kan gå hand i hand. Det skriver gästkrönikören Anna Nyström.
Anna Nyström: ”Var bäst – för världens alla hästars skull!”
Debatten kring användandet av hästar i sport har varit intensiv den senaste tiden. Diskussion, ifrågasättande och utveckling är viktiga, och vet ni vad? Sverige är världens viktigaste land i denna fråga. Vi har ett oerhört starkt djurskydd och samtidigt är vi världsbäst inom ridsportens största gren: hoppning.
Av det internationella ridsportförbundet FEI:s över 130 medlemsländer rasar hästvälfärdsdebatten i endast ett fåtal europeiska länder. I andra länder är sporten inte lika stor, och även om de som håller på med hästar bryr sig om sina djurs välmående, så är kulturen annorlunda. Hästar hålls och rids på olika sätt. Men i strävan att en dag kunna slå Henrik von Eckermann – vem tror du att dessa länders ryttare sneglar på? Sverige, så klart, precis som vi sneglade på Tyskland och
Nederländerna för runt tio år sedan.
Att vi fortsätter att visa vägen genom att ta hand om, hålla och behandla våra hästar väl är avgörande för hur världens alla hästar kommer att behandlas i framtiden.
När Peder Fredricson lägger ut filmer på två internationellt framgångsrika hästkompisar i en gräshage, får han inte bara likes från sina följare – han får också hästägare runt om i världen att fundera på om deras hästar kanske också skulle må bra av en kompis i hagen.
Många internationellt framgångsrika ryttare säger att de hämtar inspiration från svenskarna.
När Henrik von Eckermann visar upp den minutiösa skötseln av sina hästar, eller talar om hur sparsam han är med att tävla sina unga hästar, funderar kanske fler ryttare på om de verkligen ska lägga gasen i botten för att vinna en omhoppning med sin 5-åring.
Harry Charles, Jessica Springsteen och Maikel van der Vleuten är bara några av många internationellt framgångsrika ryttare som säger att de hämtar inspiration från svenskarna. I deras spår följer ryttare från FEI:s övriga medlemsländer. Det är många hästar som påverkas, det.
Är det inte fantastiskt hur vi kan visa att välmående hästar och sportprestationer går hand i hand?
Låt oss fortsätta prata om hästvälfärd och användningen av hästar i sporten, men kan vi göra det i en mer balanserad ton? Vi kan vara överens om att vi aldrig kommer att vara helt överens, men när vi fokuserar på hur en häst ska må bäst under de 23 av dygnets timmar då den inte rids, så vinner alla på det.
Och Henrik – om du läser detta – ta hem det där OS-guldet, är du snäll.
Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Den publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på