Dressyr
1 juli 2014 18:37
Ridsportplus

Anna och Hermes redo

Sverige har en nordisk mästare för första gången sedan 2006. Hon heter Anna Svanberg och rider godkände hingsten Hermes. Två personbästa och två GP-segrar i norska Kristiansand. - Allt stämde för oss, helt otroligt roligt, berättade en ännu omtumlad nordisk mästare.

Anna och Hermes redo
En alldeles färsk nordisk mästare, Anna Svanberg och Hermes 1086.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Publik, konkurrenter, kollegor och förbundskapten Bo Jenå blev vittnen till ett genombrott under NM-helgen i norska Kristiansand. Anna Svanberg och Hermes 1086(SWB f -01 e Rambo-Urbino, uppf/äg Ann och Torsten Pehrsson) som varit ett radarpar sedan hingsten reds in och känner varandra mer än väl klämde till med en tredjeplats i GP, seger i GP Special och Kür. De gjorde det dessutom till procent som var en bra bit över deras tidigare prestationer, personbästa med andra ord.
Många blev förundrade men Anna och hennes tränare Cilla Kristoffersen kände på sig att det började närma sig rätt läge även på tävling.

Anna berättar om hur hon fick chansen att rida i Kristiansand efter en liten knuff från förbundskapten Bo Jenå.
– Vi gjorde fina rundor redan i Strömsholm men där blev det lite missar i programmen. Hermes kändes jättefin redan i Grand Prix-klassen men jag gjorde lite dumma misstag, jag retade mig på det men vi hade ändå hittat en bättre nivå. I küren stämde det bättre och där vann vi klassen. Bosse Jenå fick se oss leverera på Strömsholm och det gav oss chansen att starta individuellt i Norge. Jag har haft god hjälp av min tränare Cilla Kristoffersson som tror på oss och propagerar lite om oss till alla som vill höra på. Cilla har varit så bra på att hjälpa oss framåt i både träningen med rörelser och att gå in och ta plats.

– Jag har inte velat åka utomlands förrän jag känt att allt fungerar på nationella tävlingar på hemmaplan, egentligen har jag inte velat ta plats från någon annan innan vi var färdiga. Nu har Hermes fått lite fart på fötterna, blivit starkare, säkrare och det känns riktigt bra. Jag kan hantera nivån på ett annat sätt idag, blir det en miss så kan jag rida vidare och fortsätta, det var svårt den första tiden i Grand Prix, berättar Anna som ridit GP med Hermes i mindre än två år.

På plats i Kristiansand kände Anna att Hermes var bra med henne och det skulle kunna bli ett riktigt toppresultat på den här tävlingen.
– I specialen hade vi fantastisk känsla, programmet passar Hermes även om det är ett riktigt maratonlopp. Hermes orkar och gillar det. Det var min andra ritt i GP Special, den första red jag i tyska Verden 2013, det var vår hittills enda internationella tävling och jag har fått en plats där i år med. Jag hade en absolut känsla av att domarna gillade Hermes i Kristiansand, de gillade lättheten och att han är stadig och fin i formen hela tiden. Han presterade jämnt och fint hela meetinget.

I år kommer en dröm sedan många år att gå i uppfyllelse för Anna och Hermes uppfödare nämligen att hingsten startar i GP just i Falsterbo där han varit i final  som både 5- och 6-åring liksom i unghäst-VM i Verden.
– Jag fick frågan redan förra året om Falsterbo men då var vi inte klara för uppgiften, i år känns det absolut som både roligt och möjligt, ett mål i sig. Inte minst för Hermes ägare och uppfödare Ann och Torsten Pehrsson, det blir stort för dem att se sin hingst som varit med i alla unghästklasserna och nu gått hela vägen upp i GP.
– Hermes har varit fin hemma på träning men vi har aldrig fått ihop det riktigt på tävling, det ligger lika mycket hos mig. Jag har bara ridit GP på Dionysos tidigare och har ibland haft svårt att hitta rätt känsla. Det har tagit tid men nu är vi samspelta och vi känner varandra utan-och-innan. Jag hade förmodligen haft lättare för att utbilda honom om jag haft mer tillgång till en läromästare, nu har det tagit sin tid men vi har gjort resan tillsammans, lite långsamt men vi är på rätt väg.

Har du kunnat landa efter en sådan här positiv adrenalinkick?
– Jag har varit så speedad att det nästan slår över, helt euforisk, min pappa var med i Norge och hela familjen är helt överlycklig. Vi är trötta men har fått förnyad energi av en sån makalös upplevelse, det är inte ofta det både stämmer på banan och i protokollet, säger Anna och skrattar, fortfarande lätt förundrad över sin bedrift.

Nu blir det istället Falsterbo för hela slanten, Anna har fem hästar till start i unghästklasserna och så Hermes såklart i CDI3*-touren som startar på torsdag.
Teamet kör emellan med unghästarna och medan Hermes får bli på plats som de internationella reglerna kräver. I dagarna firar Anna och hennes sambo Patrik Olsson ett år på deras nya gård i Norra Åsum utanför Kristianstad, knappt en och en halv timme från Falsterbo. Det är ettårsjubileum som boplats för familjen och lite mer än ett halvår för hästarna.
– Killegården har varit i vårt blickfång i flera år och vi var glada för chansen att få köpa den även om vi har mycket arbete under många år framför oss, berättar Anna

Anna Svanberg startar i Falsterbo 5-åringarna Revolution och Mezzo, 6-åringarna Belisko och Fantasy World samt 7-åriga Nina La Belle.


Hermes och Anna Svanberg får ta emot pris i Kristiansand. Foto: Patrik Olsson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden