Krönika
13 juni 2018 15:26

Annelie Frank: ”Vinnarskalle handlar inte bara om att till varje pris vinna”

Krönika"Det som till slut avgör vem som hamnar på prispallen, det som skiljer de här skickliga ekipagen åt, är hur ryttaren har använt sitt huvud." Det skriver Ridsports fälttävlanskrönikör Annelie Frank.

Annelie Frank: ”Vinnarskalle handlar inte bara om att till varje pris vinna”
"En vinnarskalle ser också till att bli bättre på sikt, att utvecklas, och göra en plan för hur det ska gå till. Och det här går inte utan att analysera och reflektera", skriver Ridsports Annelie Frank. Foto vänster: FEI

I det moderna, svenska samhället är det stort fokus på att göra saker. Det ska ständigt levereras, inte bara på våra jobb utan även på fritiden i form av fantastiska maträtter, nya rekord på löprundan och ständiga förbättringar av våra hem. Det är desto mindre fokus på att tänka, reflektera och analysera.

I det aktuella numret av Ridsport pratar landslagsryttaren Ludwig Svennerstål om just det här. ”Man får inte glömma bort att analysera och titta på vad som gick fel. Jag tror att många analyserar för lite och ältar för mycket,” säger han.

Kloka och mogna ord från en 27-åring, och en insikt som förmodligen har hjälpt honom att ta sig dit han är i dag – en tvåfaldig olympier med dubbla EM-silver i lag och eget internationellt fälttävlansstall i England.

Begreppet vinnarskalle handlar inte bara om att till varje pris vinna varje gång det är tävling, och bli arg och frustrerad när det inte blir så. Nu har jag förvisso sett en del av detta hos Ludwig Svennerstål genom åren också – men en vinnarskalle är så mycket mer än detta. En vinnarskalle ser också till att bli bättre på sikt, att utvecklas, och göra en plan för hur det ska gå till. Och det här går inte utan att analysera och reflektera.

Jag tror att de flesta elitryttare är bra på detta när det inte är säsong. Men nu – när tävlingar och logistiken runt dessa upptar en större del av dygnets alla timmar – är det annorlunda. Det finns på sin höjd tid till att titta på en film från sin egen ritt. Men det räcker inte riktigt.

Min uppfattning är att ryttare som regelbundet toppar svåra klasser internationellt i de tre olympiska grenarna inte skiljer sig särskilt mycket åt när det gäller tekniskt kunnande och hästmaterial – även om det naturligtvis finns undantag i extrema begåvningar.

Det som till slut avgör vem som hamnar på prispallen, det som skiljer de här skickliga ekipagen åt, är hur ryttaren har använt sitt huvud. Det handlar både om att kunna kontrollera sina tankar och handlingar i själva tävlingssituationen, men också om att kunna analysera och planera vägen fram dit.

För att svensk fälttävlan ska fortsätta lyfta i vägen mot VM behöver alla inblandade och alla som vill dit vara lika noga med att ta sig tid för eftertanke som att se till att hästen är välskodd. Det är inte bara tanken som räknas, men låt den gärna räknas lite mer. Lika viktigt är det att se skillnad på konstruktiva tankar och meningslöst ältande.

Detta är en krönika, ett personligt skriven text där skribenten själv står för sina åsikter. Texten var publicerad första gången i Ridsport nummer 11/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden