Krönika
15 maj 2018 11:53

Anna Hassö: ”Svagt att inte ge Oliver Townend gult kort”

Krönika"De flesta anser att han skulle haft gult kort för länge sedan, då det inte är första gången det händer. Varför får han då inte det? För att han är kändis?". Anna Hassö skriver om fallet Oliver Townend och anser att Ground Jury fattade ett svagt beslut.

Anna Hassö: ”Svagt att inte ge Oliver Townend gult kort”
Anna Hassö. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Oliver Townend, nuvarande världsetta i fälttävlan vann CCI**** i Kentucky veckan innan Badminton. Därmed hade han chansen till Grand Slam om han även vann denna enormt prestigefyllda tävling, som av många anses som den svåraste tävlingen av alla. Han fick en muntlig varning efter att ha använt spö hårt på båda sina hästar.  Som ni kan läsa i tidigare artikel är det inte första gången samma ryttare varnas för samma sak.

Den kritik man kan ge ryttaren är givetvis att omdömet har brustit allvarligt när man driver en utmattad häst med spöt. Om det sen är pengarna som styr, hägrande priser och vinster, eller bara ryttarens vinnarskalle som tar över hans förmåga att se till hästens bästa, det kan man bara spekulera i.

Personligen anser jag inte att man ska förbjuda spö, det kan vara ett hjälpmedel för att väcka hästens uppmärksamhet, rädda en lite svår situation, och att tillfälligt förstärka skänkeln. Speciellt i terrängen tror jag att det kan rädda en tveksam situation från att bli farlig. Därifrån till att använda det för att få en häst att galoppera fortare när den är trött, eller helt enkelt ersätta drivning, när hästen slutat ta skänkeln av någon anledning, då har det gått över gränsen. Det tror jag de flesta är överens om.

Nu till det verkliga problemet. Vem dömer ut straff för olika förseelser? Jo, internationellt är det Ground Jury. GJ består av ett antal personer (oftast tre) som dömer allt inom fälttävlan, dressyren, hoppningen, terrängen, besiktigar alla banor plus tillsammans med en veterinär även hästarna innan och efter terrängen. Ett ganska stort ansvar, som kräver en djupgående kompetens.

Har GJ den här kompetensen? Hur påverkade är de av att ryttaren är känd osv? Det är ju ändå deras levebröd det handlar om, eller sysselsättning i alla fall. Jag anser att GJ-systemet är förlegat. Vissa personer som jobbar med det har dressyrbakgrund (inte konstigt då de även dömer dressyren), andra är f d fälttävlansryttare, vilket kanske ger en bredare kunskap om terrängridning och banor, men har de kompetensen att döma dressyr? Tillbaka till huvudämnet, muntlig varning för Oliver Townend

De flesta anser att han skulle haft gult kort för länge sedan, då det inte är första gången det händer. Varför får han då inte det? För att han är kändis? GJ vet också att om man får mer än ett gult kort för samma sak inom en period så leder det till avstängning. De vill troligen inte stå för det beslutet, och ge honom en avstängning. I mina ögon är det väldigt svagt, och skickar fel signaler till andra, som tror att det är ok att göra så här. Så egentligen ligger felet i systemet, subjektiva bedömningar (av fler förseelser än denna) gör att det kan fortgå.

Jag tycker det behövs en uppgradering av kompetensen hos GJ, eller att ansvaret för terrängen ligger hos en mer specialiserad domare, som kan bedöma ridning. Det pågår ett stort arbete för att göra terränghindren säkrare. Så länge den här typen av ridning tillåts spelar det ingen roll hur man bygger hindren. Det blir farligt att bara galoppera på en så trött häst.

Skall tilläggas att underlaget var extremt sugande och att många hästar var trötta. Det betyder ju inte att alla hästar till varje pris ska passera mållinjen om de inte var tränade, eller orkade hålla ihop hela vägen.  Att Olivers hästar hoppade bra sista dagen har framförts till hans försvar. Det gör dem ju bara mer fantastiska, det ursäktar inte hans ridning.

Anna Hassö är före detta landslagsryttare i fälttävlan.Hon red felfritt i Badminton 2002.

Det här är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden