Fälttävlan
11 juni 2018 17:30
Ridsportplus

Ludwig kom igen med besked: ”Bestämde mig för att inte älta”

RevanschEfter flera avbrutna klasser i rad, inklusive ett dopp, på trestjärnig nivå vände Ludwig Svennerstål trenden. Han vann CIC3*, blev trea i CCI3* och VM-kvalade två hästar. Hur laddade han om för att komma igen med full kraft?

Ludwig kom igen med besked: ”Bestämde mig för att inte älta”
I Vairano, Italien, fick Ludwig Svennerstål bara en av fyra hästar i mål – en av dem som bröt var El Kazir. Några veckor senare kom Ludwig dock igen med besked. Foto: Foto Completi och Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Englandsbaserade Ludwig Svennerstål har hört till det svenska landslaget sedan han presenterade sig för allmänheten med buller och bång under OS i London 2012. Sedan dess har han gjort ytterligare ett OS samt varit med och bärgat två lagsilver på EM åt Sverige.

    Senaste tiden har han vunnit CIC3* och VM-kvalat två hästar: El Kazir SP (BWP val f 2004 e Capriano-Blanc Rivage xx, uppf Paul Scheirs, äg Jonathan och  Jane Clarke) och Stinger (SWB val f 2007 e Spender S-Waajib xx, uppf/äg Skånegårdar AB).

    Men när Ludwig skulle ge sina hästar ett första riktigt test den här säsongen, i Italien i mitten av april, genomförde han bara en av fyra tävlingar. Det blev också ett dopp i ett vattenhinder. Sedan fortsatte det med ytterligare två avbrutna klasser på ett internationellt meeting hemma i England.

    – Det har varit massor av tävlingar inställda i England, så jag hade inte kunnat förbereda mina hästar som jag ville. Men nu hamnade vi i den här situationen och jag tog beslutet att göra de här tävlingarna. Jag tyckte att det var den bästa förberedelsen för resten av säsongen.

    180602ludwig Svennerstål - El Kazir Sp Fj-8364
    El Kazir SP VM-kvalades nyligen, likaså Stinger. Arkivbild: Fredrik Jonsving

    Efter alla dessa avbrutna tävlingar kommer du igen och vinner en CIC3*. Hur laddade du om?
    – Jag har tittat på filmerna från de tävlingar som inte har gått bra och jag tycker inte att jag red dåligt. Hade jag gjort det hade det nog varit svårare. Men när jag såg att ridningen egentligen fungerar och att det var andra saker som störde var det inte så svårt att komma igen.

     Vad var det som störde?
    – Till exempel är Stinger inte så erfaren. Han hade behövt någon tävling till den här säsongen innan vi åkte till Italien. Alla mina hästar kändes lite gröna där.

    Sedan vann Stinger i Wiesbaden. Vad gjorde du där emellan?
    – Han fick gå en tvåstjärnig klass här hemma. Och så analyserade jag de tävlingarna som hade gått dåligt och sedan bestämde jag mig för att inte älta det mer utan gå vidare.

    Hur viktigt är det för en tävlingsryttare att kunna glömma och gå vidare?
    – Jag tror att det är jätteviktigt, men man får inte glömma bort att analysera och titta på vad som gick fel och varför och sedan försöka göra så att det inte händer igen. När man har kommit fram till det är det ingen idé att älta mer. Jag tror att många analyserar för lite och ältar för mycket.

    Har du tränat på förmågan att gå vidare?
    – Nej. Man får bara bestämma sig för att sluta älta.

    Var du orolig för att misslyckandena skulle påverka hästarna?
    – Ja, det är klart att man funderar på hur hästarna reagerar. Det beror på så många saker – hur erfarna och hur känsliga de är.

    Kan du säga något mer om varför du tror att du kunde komma igen och vinna med Stinger så snart efter två brutna tävlingar?
    – Terrängen i Wiesbaden passade honom väldigt bra. Banan är svängig men han är reglerbar och accelererar snabbt. Och så var han lite lugnare i dressyren, han har taggat ned lite jämfört med de första tävlingarna i år.

    Vad har du lärt av allt det här?
    – Att se till att jag är ännu bättre förberedd inför säsongen. Jag tyckte att jag var det, men… Och när det gäller Stinger – att han blir lite avvaktande och undrar vad som pågår om det är en lång bana där man håller ett mer jämnt tempo än i en kort där det händer mer.

    Ludwigs trista svit – och vändningen

    19 april: Utesluten med Nefertiti och El Kazir. Avbröt med Stinger.
    11 maj: Strök sig med Stinger och avbröt med Balham Mist.
    19 maj: Vinner CIC3* med Stinger i Wiesbaden och kommer sjua i trestjärniga Event Rider Masters med El Kazir SP.
    3 juni: Trea med El Kazir SP i CCI3* på Tattersalls och VM-kvalar både El Kazir och Stinger.

    I detalj:

    Ludwig Svennerstål

    Namn: Ludwig ”Ludde” Svennerstål.
    Ålder: 27 år.
    Bor: Tetbury, några mil norr om Leeds i Storbritannien.
    Familj: Mamma Nettan Svennerstål, pappa Håkan Svennerstål, syster Ellen Svennerstål.
    Aktuell: Tog revansch efter flera brutna tävlingar i rad genom att vinna CIC3* i tyska Wiesbaden och VM-kvalade strax efter två hästar.
    Äter  helst: Västerbottenostpaj.
    Lyssnar på: Coldplay.
    Tittar på: Game of thrones.
    Motto: Hårt fokuserat arbete lönar sig.

    Texten publicerades i Ridsport nummer 11/2018. Intervjun gjordes innan Ludwig VM-kvalade och även innan förra veckans SM på Strömsholm där Ludwig deltog .

    ”Sums up my competition in Italy perfectly…” Ludwig bjöd själv på sitt bad efter tävlingen i april:

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden