Distansritt
20 augusti 2017 07:57

Annelie Eriksson spurtvann på miljontävlingen

Framgångarna för svensk distansritt fortsatte efter lagbronset på EM. Annelie Eriksson och Jumeira Palm ox vann UK Endurance Masters vid den största distanstävlingen i Europa.Annelie Eriksson spurtvann på miljontävlingen
Segrande Annelie Eriksson omgiven av Al Abdulrahman Belgh och Hassan Salman Hassa från UAE.

Vilken superhelg det blev för 40-årsjubilerande svensk distansritt! Lagbrons på EM i torsdags (läs mer om det här). På lördagen vann Jumeira Palm ox och Annelie Eriksson från Bjursås i Dalarna enstjärnig 80 km under årets största distansrittsmeeting i Europa.

Annelie hade med sig tre hästar till den penningstarka tävlingen i England.
– Det är den bästa distansrittshäst jag ägt, tävlat och ridit, säger Annelie Eriksson, som tävlat distansritt på elitnivå sedan hon som 12-åring tog guld på YRSM år 2000 och hon har 11,279 genomförda tävlingskilometer.

– Hennes stora styrka är att hon har en enorm grundkapacitet och galopp. Världens snällaste att hålla på med, är snabbpulsad, och jag har fått sitta och bromsa henne hela dagen för hon vill så mycket. Hon tappade en sko på slutet, men brydde sig inte och klarade slutbesiktningen utan anmärkning med tre skor. Det här var hennes tredje raka seger och nu blir det en lång vila och jag längtar efter lite semester, säger Annelie.

Annelie tog tredje raka segern i England med sin Englandsimport Jumeira Palm ox. Foto: Caroline Pont

I  konkurrens med 150 startande från 21 nationer spurtvann Jumeira Palm ox och Annelie före två ekipage från UAE med tonåriga pojkar ombord.

Segertiden blev 3.37,01 tim, 22,12 km/tim över full distans.

Englandsimporten Jumeira Palm ox, (sto f. 2010 e. Monsieur al Maury, uppf Shadwell France SNC) har också en liten spurtfördel med sin bakgrund som arabgaloppör. Hon har startat både i England och Sverige, har en seger i England på 1 800 m gräsbana och sprungit in 36 676 kr.

VM-bana
UK Endurance Masters på den gamla VM-banan från 2012 i Euston Park i Suffolk är sponsrad av HH Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, emir (regent) i emiratet Dubai och premiärminister i Förenade Arabemiraten UAE. Han är en av världens största hästägare både när det gäller galopp och distansritt och har varit världsmästare i distansritt.

Två miljoner euro
Prissumman för hela meetinget var två miljoner euro. Fri uppstallning och 1 500 euro i resebidrag och 1 000 euro till alla godkända i alla klasser i slutbesiktningen om man inte fått andra prispengar. Best Condition på 80 km var värt 3 000 euro.

Det var 417 ekipage från 35 nationer anmälda plus cirka 200 ekipage i nationella klasser. Det gör tävlingshelgen till den största någonsin i distansritt i Europa.

Fem svenskar med
Det var fem svenska ekipage som startade i England. Annelie hade med sig både King Peak ox som reds av Pia Eriksson och King of Pirates ox/som reds av Caroline Pont. Piraten är utlånad till Victoria Boberg och ska gå YRVM 120 km i Verona, Italien den 23 september.

Båda två genomförde på runt 16 km/tim. Caroline Franzén genomförde med sin egen Ganzir ox på 16,5 km/tim. På tvåstjärnig 120 km red Elin Joelsson in sin CAS Jerimiah Grey ox på plats nr 45 av 110 startande på 15,67 km/tim.

Jubileum
Den 3 september 1977 reds den första distansritten i Sverige. Det var på Karolinerritten utanför Skara. 40-årsjubileet firades på lördagen under Billingerittens 80 km och vanns av Kjell Westerback med sin gamle kämpe William ox som han tog brons med på SM 160 km 2012.

EM-vinnaren vann igen
Under den fullspäckade distansveckan har äve VM för unghästar avgjorts. I torsdags red Sabrina Arnold, Tyskland, hem ett ohotat guld på EM i distansritt i Bryssel. I segerintervjun berättade hon att hon hoppades på ett nytt guld i Bryssel när VM 120 km för 7-åriga distansrittshästar skulle avgöras på lördagen.

Och hon gjorde det igen. Förra året vann hon VM för 7-åringar. På lördagen blev det alltså andra raka VM-guldet för 7-åringar i Bryssel med Tammam la Lizionne, som ägs av Sabrina och hennes sambo Jean Philippe Frances i Frankrike. Att ta EM-guld och VM-guld i distansritt med två olika hästar samma vecka lär bli svårslaget i många år!


Sabrina Arnold vid EM-segern i torsdags. Foto: FEI

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden