Hästliv
20 mars 2022 06:20
Ridsportplus

Äntligen vårdagjämning – så är läget i norra, södra och mittersta Sverige

VårtiderVåren och sommaren innebär ofta mer ridbar tid för hästfolket. Men hur långt har våren nått på olika ställen i Sverige, och hur är det att vara hästägare i Piteå, Ystad och Tierp?

Äntligen vårdagjämning – så är läget i norra, södra och mittersta Sverige
Inte precis snöfritt – vårdagjämning i norr. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Årstiderna har alla sina utmaningar och fördelar. Ridsport ringer upp tre hästägare i olika delar av Sverige för att kolla läget nu när det är vårdagsjämning.

    Elisa Thorell, Piteå.

    Har 10 hästar, jobbar med hästar på heltid (skoning, träning, försäljning av hästar och lektioner).

    Hur känns det att det är vårdagjämning?
    – Det är jätteskönt, jag älskar våren, det är den bästa tiden på året. Det blir ljust och snön börjar försvinna, man känner lite mer hopp om livet igen.

    Elisa
    Vårdagjämning i Piteå. Foto: Privat

    Hur är vintern med hästar i Piteå?
    – Det är ganska olika hur mycket snö det är. I år var det bara en meter och inte en och en halv meter. Det som är lite snö för oss är ju ändå mycket snö. Det är hemskt när man måste skotta allt, i hagarna, på taken och på vägarna. Det går inte att rida på en åker om hästen får snö upp till bogarna. Förra året fick vi 1,2 meter snö på två dagar. Vi har maskiner att skotta med, annars klarar man sig inte här uppe, då skulle man skotta ihjäl sig.

    Snö2
    Vintern 2020-2021. Behöver hästen snorkel? Foto: Privat

    Och hösten?
    – Det är en bra tid, det är vackert och man slipper alla kryp. Vi får inte geggigt utan en frusen höst med hårt i backen.

    Hur är våren?
    – Vi har vinter väldigt länge, den börjar med snö i september, oktober och snön ligger ända in i maj ibland. Någon vår var det till och med in i juni. Man blir ganska less på snön.

    Snö1
    Brukar du behöva skotta i hagarna? Det behöver Elisa Thorell. Foto: Privat

    Och sommaren?
    – Den är kort, som man brukar sjunga, två månader ungefär. Vi har väldigt mycket insekter på sommaren. Temperaturerna brukar ligga nånstans 10-20 grader även om vi kan få 30 ibland. Vi har väldigt mycket knott och mygg och lite bromsar. De hästar som är känsliga har eksemtäcken i lite tjockare material och vi har fällor. På kvällarna är det rätt hemskt, man gör det man kan för att hästarna ska slippa vandra.

    Var skulle du helst vilja bo, med tanke på ditt liv med hästar?
    – Ibland känner jag att jag vill flytta till Portugal. Men samtidigt är det vackert med snön och inte för varmt, jag gillar inte insekter. Jag trivs rätt bra här uppe, men jag tror att jag hade flyttat söderut om jag fått välja, för att slippa den här långa vinterperioden.

    275450746_1105921159968277_24426288275264838_n
    Wendela Warnbrant. Foto: Privat

    Wendela Warnbrant, Tierp.

    Har 2-åriga Socratez UH (SWB e Suarez-Ampere), jobbar som djursjukskötare på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala.

    Hur känns det att det är vårdagjämning?
    – Det känns jättebra, nu går det åt rätt håll och ljuset och värmen kommer tillbaka.

    275378442_659404558696820_5099495277470033921_n
    Vårdagjämning i Tierp. Socratez UH lapar sol. Foto: Wendela Warnbrant

    Vilken är din favoritårstid med häst?
    – Alla. Om man måste ha en favoritårstid är det sommaren, för jag älskar värme. Men jag gillar början av alla årstider, nu kommer snön, hösten med alla vackra färger och första dagarna på våren är fantastiska med blommorna och fåglarna. I slutet av årstiderna hinner man tröttna lite.

    Hur är vintern med hästar där du bor?
    – Den är ganska tuff och kämpig. Vi har mycket snöskottning, det är hagar som måste underhållas, stolpar som går av och man får lappa och laga. Vi äger ingen egen traktor utan får hjälp av grannarna när de finns tillgängliga. Annars är det mycket för hand. Bevattningen av ridhuset funkar bara när det är plusgrader. Vi harvar ner salt och snö, och i perioder får det vara lite torrt.

    Och hösten i Tierp?
    – Lerig men härlig. Vi har mycket skog, långa ridvägar och jättemycket fin natur, men det är absolut leriga hagar. Vi får spola eller borsta benen, ofta blir det spola för att hinna med.

    275704299_2264975663649830_8301989460859249755_n
    Lera är del av vardagen på hösten, men även en period under våren. Foto: Wendela Warnbrant

    Hur är våren?
    – Våren är här, och den är härlig! Man får hugga tag i hagarna, byta plaststolpar mot trä och dra trådar, i övrigt är våren en trevlig period. Man lägger en tuff vinter bakom sig och ser fram emot vöärme och bete och att ta av täckena. Det finns inga nackdelar med att bo i Tierp under våren, det är jättehärligt.

    275847782_502923264556951_5329811789668751772_n
    Vårdagjämning på Stall Norrby – llite tö och lite snö. Foto: Wendela Warnbrant

    Och sommaren?
    – Den är ganska tuff för hästarna. De blir varma och svettiga och då blir insekterna ännu hungrigare på dem. Bromsarna är värst, det kan bli så att man inte kan rida ut för att hästarna blir så förbannade. Min unghäst blev väldigt tunn förra sommaren trots att vi stödfodrade två gånger om dagen med både hö och kraft. Hästarna sprang och sprang. I år ska jag ha honom hemma så att jag kan ta in honom för vila om det behövs. Annars trivs hästarna med att bli av med täckena och gå och äta. Vi släpper ofta ihop dem i lite större flockar på sommaren så det blir lite mer lek och bus.

    Var skulle du helst vilja bo, med tanke på ditt liv med hästar?
    – Med tanke på hästarna, kanske neråt i Sverige, men Skåne är lite kallt och blåsigt. Jag har inte tänkt på att jag skulle flytta någonstans, vi har det vi behöver. Jag har tänkt semester i Spanien och vi har varit på semester i Luxemburg och Tyskland. Det räcker alldeles utmärkt med studiebesök för mig, jag vill inte flytta.

    275481350_697378124616541_4082180827136609928_n
    Isen ligger fortfarande på ridbanan i Tierp, men Wendela Warnbrant vill inte flytta.

     

    Anne Andersson, Ystad.

    Driver Stora Herrestad Ridskola som har åtta hästar i verksamheten.

    Hur känns det att det är vårdagjämning?
    – Det känns härligt att det går åt rätt håll.

    Vilken är din favoritårstid med häst?
    – Sensommaren. Då är det ofta behaglig temperatur. Här blåser det ofta mycket men just vid den årstiden brukar det vara lite lugnare. Hästarna mår bra, de har käkat gräs på bete, och man själv mår bra. Och det är ljust fortfarande.

    Img_0157
    Hej här sitter jag, Amalia och väntar på våren i Skåne. Foto: Anne Andersson

    Hur är vintern med hästar där du bor?
    – Det är faktiskt ganska lugnt om man jämför med Stockholm som jag flyttade från för 45år sedan. Vintern är jättemild här. Men just där jag bor kommer det mycket snö. Det är lite öppet här, och du kan bli insnöad för de plogar inte – om de gör det blåser det bara igen. Mina hästar går på gräs året om, vi har stora hagar så det blir bara lerigt vid grindhålen.

    Och hösten, hur är den i Ystad?
    – Vidrig. Det är mörkt, grått, blåsigt och ofta regnigt. Två grader i luften känns som minus 10 om det blåser. Då vill man rida inne. Hästarna gillar inte blåsten, ibland går de nästan baklänges in. Det är många som inte har ridhus som ställer av hästarna på hösten och vintern.

    Hur är våren?
    – Den brukar vara skön om det inte blåser. Det är ljust längre vilket är skönt. Nu har vi haft underbart väder i ett par veckor.

    Och sommaren i Ystad?
    – Jag slutar mina lektioner när skolorna slutar, sedan har vi läger ett par veckor. Efter det går hästarna på sommarbete. Vi har nästan inga mygg eller broms vilket är jätteskönt. Kanske är det för att det är nära till havet och det fläktar lite. Men två dagar under sommaren – och dagarna hänger inte ihop – då kommer styngflugan och hästarna springer som galningar.

    Var skulle du helst vilja bo, med tanke på ditt liv med hästar?
    – Idealet vore en temperatur på mellan 15 och 20 grader året om och ingen blåst eller vinter. Inte för torrt och inte för vått, så att hästarna kan vara ute året om. Jag är lite Ulla Håkanson, jag tycker om att rida ute och ha lektioner på utebanan. Hästarna ska få leva som hästar, de är inte gjorda för att stå på box, det är ju för vår skull.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden