Hoppning
5 augusti 2016 08:00
Ridsportplus

Appen som täcker hålen i hoppningen

Det började som en övning i programmering. Nu väntar ledande banbyggare med spänning på att Ebba Kierkegaards app för hoppbanor ska komma ut på marknaden.

Appen som täcker hålen i hoppningen
Internationella banbyggaren Frank Rothenberger fick upp ögonen för Ebba Kierkegaards banbyggarapp när de möttes i Aachen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För den som vill rita en hoppbana har det hittills funnits två alternativ. Antingen papper och penna eller ett program som säljs för tusentals kronor, och som dessutom kräver en dyr programvara till datorn.
Men nu är Ebba Kierkegaard, ryttare och egenföretagare, på väg att lansera en tredje möjlighet, appen Scopey där både tränare och banbyggare kan skapa en bana i mobilen.
– Jag är helt överväldigad över mottagandet så här långt, säger Ebba Kierkegaard som med stöd av Almi valde att åka till Aachen för att visa upp sin app, som snart finns i en betaversion.
– Internationella banbyggaren Frank Rothenberger kom förbi och testade appen. Han blev så intresserad att han ville presentera den på FEI:s banbyggarseminarium i november, berättar hon. Även Jonas Holmberg, ordförande i den svenska banbyggarnämnden, liksom flera svenska banbyggare, har visat intresse för det nya hjälpmedlet.

Hittills har omkring 200 personer hört av sig för att få testa betaversionen, och Ebba Kierkegaard hoppas få mycket respons från dessa.
– Det ger så mycket att testa med användare som har olika idéer och önskemål. Det hjälper mig att komma vidare i processen och man ska inte vara rädd att visa upp ofärdiga produkter, säger Ebba som är förvånad över att det inte redan finns appar för att rita hoppbanor.

– I Varberg träffade jag en av Hollands främsta banbyggare, Luis Konickx, som sade att han väntat på något sådant här länge, säger Ebba.

Att rita banor med hjälp av en mobiltelefon kan låta lite pilligt, men Ebba Kierkegaard menar att det går att skapa en hoppbana på några minuter även på en liten skärm. Appen kan också användas på en padda och det går även att koppla mobila enheter mot en stor skärm.

Ebba tänker sig att appen inte bara ska användas av banbyggare, utan av tränare och alla som vill få hjälp att placera ut bommar och hålla koll på avstånden mellan dem.

Ebba har redan fått förslag om att appen kan kopplas till information om ridbanor hos alla föreningar i Svenska Ridsportförbundet.
– Fakta om banorna finns i ett register på Ridsportportalen, och då skulle man kunna hämta hem de exakta måtten för varje bana. På sikt skulle man sedan också kunna hämta uppgifter om vad som finns i hinderförrådet, säger Ebba Kierkegaard, som hoppas att en första version av Scopey ska finnas på marknaden under hösten.

den här sidan kan du anmäla dig som testare av betaversionen.


Ryttaren och egenföretagaren Ebba Kierkegaard skulle öva sig på att programmera. Det slutade med att hon skapade en app som kan få bred användning. Foto: Scoopey

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden