Krönika
23 juni 2021 12:51

Är det verkligen en skimmel?

LedareDe senaste åren har Ridsports webbchef blivit fullständigt nerringd när någon av familjens ponnyer lagts ut på annons. Många verkar höra av sig av helt olika anledningar - långt ifrån alla vill köpa en ponny. "Det har lett till en helt ny strategi för oss när det kommer till att sälja; vi har börjat med regelrätt casting", säger Lina Nydahl.

Välutbildade ponnyer och hästar är hårdvaluta i spåren efter pandemins framfart. Tävlingsryttaren och hästförmedlaren Anna Hassö konstaterade i en intervju på webben nyligen att priserna för ponnyer stigit med dryga 30 procent det senaste året. Men intresset för välutbildade ponnyer har varit stort även tidigare, vågar jag påstå.

Faktum är att vi de senaste åren blivit fullständigt nerringda när någon av
familjens ponnyer lagts ut på annons. Det i sig har lett till en helt ny strategi för oss när det kommer till att sälja; vi har börjat med regelrätt casting.

En del vill mest ha någon att tjattra med, somliga går all in för att framhäva sin förträfflighet.

Väldigt många av dem som ringer på en hästannons tycks nämligen göra det av oklara anledningar. Lite som ett intresse i sig, snarare än ett genuint intresse för ponnyn. En del vill mest ha någon att tjattra med, somliga går all in för att framhäva sin förträfflighet och en del – som kvinnan som ville köpa vår senaste ungponny – gör helt enkelt bort sig.

”Er 6-åriga ungponny skulle ju passa som handen i handske”, säger kvinnan som presenterar sig som ridlärare på jakt efter dotterns första ponny. Efter att noga ha förhört sig kring snällhetsnivån, där det i ungponnyn allra helst skulle ingå en bock- och bitfri-garanti, övergick kvinnan till att prata hårrem. Bilderna i annonsen visade tydligt att det handlade om en vit kuse – men, frågade den påstådda ridläraren, är det verkligen en skimmel?

Ett tiotal liknande samtal senare tog jag bort vårt telefonnummer ur annonsen. La till den för mig som då-och-då-säljare förlösande meningen ”mejla och berätta om dig själv om du är intresserad, så hör vi av oss”.

Mejla och berätta om dig själv om du är intresserad, så hör vi av oss.

De fyra senaste ponnyerna har sålts så, genom casting. Det har lett till både färre energidränerande telefonsamtal, färre provridningar och direkta köp i samtliga fall. Dessutom till det mest oväntade. Nya vänskaper, sådana där som uppstår när värderingar klickar och kärleken till samma djur förenar både säljare och köpare.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Jag vill lyfta Charlotte Haid Bondergaard som frikostigt delar med sig av pepp, hurrarop och snällhet i sina sociala medier. Mer sådant och vi får en lenare ridsportvärld.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden