Sportnytt
20 januari 2021 19:53
Ridsportplus

Årets första tävlingar fylldes på snabbt

TävlingsstartFörväntan var säkerligen stor på sina håll när årets första tävlingar öppnade upp för anmälan under onsdagskvällen. Anmälningarna fyllde på snabbt, men det var ingen panikrusning. Ridsport har tittat närmare på hur förbundet har godkänt de ryttare som klassas som yrkesverksamma, vilket är en begränsad skara sett till dagsfärska siffror. Läs mer här.

Årets första tävlingar fylldes på snabbt
Alexandra Eriksson och Liss Royal är ett av de ekipage som ska hoppa högsta klassen i Lund. Här syns de på Sundbyholm 2019. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Några tävlingar har redan öppnat upp för dem som är födda 2005 och senare medan tävlingar som även går för yrkesverksamma har fått vänta några dagar extra på att öppna upp för anmälan. Skälet är att förbundet måste hinna godkänna, alternativt neka, alla som har ansökt.

    Nu är det hela klart och under onsdagskvällen öppnade de första tävlingarna som även inkluderar yrkesverksamma upp. I startgroparna stod Lunds Civila Ryttarförening, Föreningen Trollhättans Sportryttare samt Strömsholms Ridsportförening med hopptävlingar under helgen vecka fyra. För de yrkesverksamma dressyrryttarna var läget lugnt, och på fälttävlanssidan är det inte aktuellt med tävling förrän i slutet av mars.

    Ungefär lika många, cirka 180 ekipage, var anmälda till respektive hopptävling ett par minuter efter att anmälan öppnade. Fem minuter efter anmälan hade Föreningen Trollhättans Sportryttare, som är den enda tävlingen av de tre som bjuder på både ponny- och ridhästklasser, dragit ifrån och hade då 210 av 240 anmälningar. Gissningsvis lär tävlingarna inom kort bli fulla.

    ”Kändes lugnt med anmälan”

    André Brandt var en av dem som satt beredd när anmälan öppnade, men särskilt stressad över att komma med var han inte.
    – Jag kände mig ganska lugn med anmälan, då det startar upp med två tävlingar under samma helg i olika delar av landet. Dessutom är det många som är i Spanien och tävlar, säger han.

    Hur känns det att komma igång?
    – Det känns väldigt roligt att få komma ut och tävla igen – och förhoppningsvis visa upp det som man tränat på under vintern.

    André Brandt är anmäld med tre hästar till Lunds Civila Ryttarförening, bland dem finns Kannando Hästak som han vann SWB Stallion Trophy för 6-åringar med i höstas.

    Idel välkända ryttare finns med i anmälningslistorna i Lund, däribland Linda Heed, Thomas Ryan, Nellie Berntsson, Christoffer Forsberg och Niklas Arvidsson med bägge barnen Arvidsson, det vill säga Lucas och Linn. Och på Strömsholm hittar vi bland andra Kajsa Björe, Ebba Danielsson och Daniel Svensson. Bara för att nämna några.

    Begränsat antal som får tävla

    Utöver barn och ungdomar som är födda 2005 och senare är det ett begränsat antal ryttare som är födda 2004 och tidigare som får tävla när tävlingarna nu drar igång för yrkesverksamma.

    Enligt färska siffror från Svenska Ridsportförbundet är 729 hoppryttare, 474 dressyrryttare och 193 fälttävlansryttare i dagsläget godkända som yrkesverksamma. Siffrorna innefattar alla som sökt och fått godkänt på någon av de tre kriterierna: yrkesverksam, företag/anställd och/eller kvalificerande resultat. Både på häst och ponny. Hur stor andel ponnyryttare av dessa går inte att utläsa. Det uppger Lotta Amnestål som är kommunikationsansvarig på Svenska Ridsportförbundet.

    I ”Ridsporten i siffror” anger förbundet att 25 318 aktiva hade tävlingslicens 2019, statistiken för 2020 är inte klar ännu. Med den siffran som grund utgör de som godkänts som yrkesverksamma knappt sex procent. Då tillkommer som sagt de yngre ryttarna som är födda 2005 och senare. Sammantaget utgör dessa således de ryttare som i dagsläget är ”tävlingsbara”.

    Några ryttare felaktigt godkända

    Vad specifikt har förbundet tittat på för att godkänna yrkesverksamma?
    – För ansökan gällande företag och anställd i företag ska företagets registerutdrag ha bifogats med en SNI-kod för yrkesmässig idrott inom förbundets verksamhetsområde. Anställd ska även ha bifogat anställningsbevis eller intyg, förklarar Lotta Amnestål.

    – Ansökan när det gäller resultat för ryttare som är födda 2004 eller tidigare har de ryttare godkänts som är kvalade till 5*/4*-tävling, och/eller enligt grenspecifika regler.

    Vilka SNI-koder är aktuella?
    – Godkända SNI-koder är  01.620/85.510/93.191/93.199.

    Det finns ju ryttare som har ”civila” jobb vid sidan av hästföretagandet, vad gäller för dessa?
    – Har de företag eller är anställda och företaget visar SNI-kod för yrkesmässig idrott inom förbundets verksamhetsområde så blir de godkända. Vi har svårt att bedöma procentuell fördelning i tid på eventuella ”civila” jobb parallellt med detta.

    Enligt uppgift har förbundet godkänt ryttare vars godkännande nu dragits tillbaka, vad handlar det om?
    – Det var en felaktighet från vår sida. Flera ryttare blev felaktigt godkända på resultat, men de var inte kvalade till 4*/5* enligt definitionen för dressyr. Ryttarna har fått besked från sportavdelningen, säger Lotta Amnestål.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden