Avelsnyheter
5 februari 2015 21:29
Ridsportplus

Årets nya hopphingstar i KWPN

KWPN har i år sjösatt ett nytt tidsschema på uppfödarnas begäran. Det innebär att hopphingstarna är klara i Brabantenhalle i Den Bosch. Det blev 43 nya hingstämnen som är välkomna att meritera sig vidare.

Årets nya hopphingstar i KWPN
Hamilton - en värdig vinnare. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Med en hingstkommission bemannad med en majoritet ryttare satte det tydliga spår på bedömningen. Wout-Jan van der Schans är ny för året och Hester Klompmaker aktiv tävlingsryttare på nationell nivå. Det blev inte alltid de fräckaste hopparna som gick vidare även om ingen hingst underpresterade. Stolinjens betydelse krävde sitt tribut, utan prestation blev det ingen biljett till flerdagarsprov. Det ödet mötte tyvärr den fine Durrant-sonen nr 110 Henderson med Lux till morfar. Han fick fina vitsord om bra modell och  hoppförmåga men saknar prestationer i mödernet, ej godkänd. Det faktum att han nådde tredje besiktningen betyder att det annars fanns kryss i rätt rutor i protokollet. Bra hoppning, rätt exteriör för den kritiska nämnden, galopp i särklass och bra temperament parat med fin häsrstamning. 

Premie-ringen kom att bestå av sju hingstar och Cor Leuffen tog till orda:
Det är de mest begåvade som samlats i premieringen, vi har vägt alla parametrar och har gjort vårt urval efter bästa förmåga

Placering och omdöme i korthet:
1:a 180 Hamilton e Numero Uno – Burggraaf,
En mycket användbar hingst som har allt, vacker och attraktiv i kombination med fantastisk hoppning. Ett möderne som är fullt av prestation.

2:a 219 Horido e Sir Shutterfly-Chin Chin
En mycket atletisk häst med en intressant blodskombination för aveln. Han har visat sig med fantastisk hoppning i både första och andra besiktningen.

3:a 10 History-Rilexy e Arezzo VDL – Indoctro,
För att komma högre upp hade han behövt lite mer längd i kroppen, en fantastisk hingst i löshoppningen.

4:a  293 Hirocco VDL  e Zirocco Blue VDL – Contender,
Mycket försiktig med fantastisk hoppning

5:a 139 Hotspot e Hors La Loi II – Nabab De Reve 
Mycket fin mödernelinje, glänste i hoppningen här i Den Bosch

6:a 191 Henxel K e Numero Uno – Voltaire 
Imponerade under första besiktningen som en mycket atletisk häst, han var lite mer spänd idag men mödernet är mycket intressant.

7:a  299 Huntelaar e Zirocco Blue VDL – Triomphe 
Fantastisk översikt i sin hoppning

Hingstkommissionens ordförande Cor Leuffen ansåg att torsdagens hingstar levererade bättre än onsdagens.
– Idag var det rakt igenom mer kompletta hästar än under onsdagen. Härstamningsmässigt var det helt likvärdigt men när det kom till löshoppningen var det en helt annan sak, Alla hingstarna idag presenterade sig väl och de gjorde sig själva rättvisa, det är viktigt att de är avslappnade.
– Härstamningsmässigt så dominerade Numero Uno, Zirocco Blue och Arezzo VDL. Vi tycker att just Zirocco Blue och Arezzo som båda tävlar på 1,50-nivå är landets justnu bästa hingstar.
– Jag har suttit i kommissionen nu i fyra år men även under 90-talet, då godkände vi Numero Uno. Nu 15-20 år senare är ’Numero Uno den bästa förärvaren efter Libero H, det är starkt.
– De tre hästarna som var topp-tre fick stanna kvar i ringen, vi kommer nog att behålla alla fyra finalisterna i framtiden. Uppfödarna till nummer fyra blir så otroligt besvikna på att inte få vara med och dela rampljuset, det känns onödigt. Vi får fundera på bästa sättet när vi nu har nyordning ändå.
– Holländska uppfödare gillar av tradition att hingstarna springer med svansen rätt upp men ryttare avskyr det, hästen är inte med dig. Jag noterar alltid vid varje besiktning om hästen sätter svansen i vädret.
När det gäller ridbarheten så vill vi skola hästen medan fransmännen accepterar att betsla upp, nästan i all oändlighet. Det är en kulturell skillnad.

Cor Leuffen kommenterade de tre finalisterna så här:
– Nr 10 History-Rilexy är en kopia av Arezzo som ung, både tekniken och temperamentet matchar helt och hållet och det är bra. För en hingst är det viktigt att ha sin faders kvalitéer, det ska gå att känna igen både typen och temperamentet och givetvis hopptekniken. Han är en klassisk häst, med mycket goda kvalitéer.

– Nr 180 Hamilton är en verkligt vacker häst som hoppade absolut bäst i första omgången. Det finns mängder med prestation i hans stam. Idag hoppade han visserligen helt normalt men det är så bra att det räcker till. Vi tycker det här är en helt komplett häst, han har verkligen allt. För alla Numero Uno avkommor som ska bli godkända gäller att de måste ha den rektangulära kroppsformen och ett stabilt temperament.

– 219 Horido, en rektangulär häst med mycket fint uttryck. Han hoppade riktigt bra i båda omgångarna, han löste uppgiften enkelt, han hade ett kvickt avstamp och var väldigt försiktig. Försiktiga hästar blir lite stela bak i landningen som unga men det gör ingenting. I norra Holland kommer det väldigt starka hopphästar och Horidos möderne är därifrån.

Cor Leuffen kommenterade även en del andra hingstar som en av de mäktiga Zirocco Blue-sönerna Huntelaar 1,76 m hög redan.
– Nr 299 Huntelaar var en verkligt smart häst, han kom in på första hindret och läste av hela linjen trots sin storlek. När han kom för nära så backade han av perfekt, han hanterade sin storlek otroligt bra. Han hade tyvärr inte jättemycket prestation i sin stam men uppfödaren är en mycket rutinerad man med många fina uppfödningar, det räknas också. Uppfödaren var både bonde och ryttare och har alltid sett till hoppegenskaperna. Hans modersto från början var från Hannover och ganska besvärlig att rida, för att förbättra temperamentet så valde han en travhingst och det har fungerat utmärkt i senare led.

Alla var inte nöjda med bedömningen, en av publikfavoriterna var en son till Vvivant vd Heffinck som ej blev uttagen till premie-ring. Cor Leuffen hade en förklaring på det med. 
– 261 Halifax efter Vivant vd Heffinck hade vi invändningar mot. Exteriören på honom är alldeles för fransk, vi söker en bra exteriör med funktion. Belgarna och fransmännen avlar för att få fram mycket kapacitet men de hästarna är inte så lätta att rida. Vi satsar på en bättre exteriör för att få mer lättridna hästar, de får gärna vara vackra och tilltalande, det är mycket viktigt.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden