Avelsnyheter
8 december 2019 15:07
Ridsportplus

Årets uppfödare: ”Det är ett extremt långsiktigt tänk”

PrisadUnder ryttargalan tog Tobias Hansson, Västra Hoby Stuteri, emot priset som Årets uppfödare. Han avslöjar att den stora hemligheten bakom framgångarna är stomaterialet och urvalet, och att det inte är något quick fix. "Det är ett extremt långsiktigt tänk", säger Tobias Hansson.

Årets uppfödare: ”Det är ett extremt långsiktigt tänk”
Tobias Hansson fick mycket applåder när han tog emot priset Årets uppfödare under Ryttargalan 2019. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hallå där Tobias Hansson, som blev hyllad på Ryttargalan.

  Hur känns det att bli Årets uppfödare?
  – Otroligt hedersamt! Även om jag känner att jag gör ett bra jobb är det hård konkurrens. Min pappa fick priset postumt 2014, tillsammans med mamma. Jag försöker driva hans avelstänk vidare och utveckla och förfina.

  Du fick väldigt mycket applåder på Ryttargalan, varför tror du?
  – Jag är poppis! Nej, men jag har haft många unga hästar som det har gått bra för, och jag har haft utbyte med duktiga ryttare.

  Vad är hemligheten med din avel?
  – Det är ett extremt långsiktigt tänk. Den stora hemligheten är egentligen stomaterialet, att verkligen selektera ut de ston man avlar på.
  – Att vi inte kommer längre i Sverige beror på att många avlar ”för att det är kul” på alldeles för dåliga ston. Många tar ston som de tävlat med men som gått sönder, men tänk efter om det är något att avla på. Man ska inte heller avla på dålig ridbarhet.

  Hur ofta funderar du på avelsarbetet, hur mycket tankemöda lägger du ner?
  – Väldigt mycket. Så fort jag ser ett av stona funderar jag: vad är hennes styrka och vad kan vi förbättra? Vad gäller hingstval går jag ofta min egen väg, jag är ingen Facebook-avlare. Jag analyserar dagligen. Jag är helt knäpp!

  Vad tänker familjen om ditt engagemang?
  – Det råder delade meningar. Jag har en väldigt förstående fru men jag får skärpa mig ibland. Döttrarna rider båda två, det är jättekul.

  Hur bestämmer du vilka hästar du ska ha kvar?
  – Det är tillfälligheter, jag säljer några föl och behåller några. När det gäller stomaterial sparar jag alltid ett från årets skörd.

  Charlotte Dujardin ville byta sin egen sambo mot Springbank II VH, din uppfödning som hon gav en 10:a när hon var testryttare på Breeders Trophy. Hur kände du inför bytet?
  – Nej, jag behåller nog min häst. Jag vet inte vad jag ska med sambon till, han kanske kan jobba i stallet?

  Vad behövs inom aveln i Sverige?
  – Bättre stomaterial. Mina ston är selekterade sedan 1943. Jag förstår att det kan vara svårt att göra något liknande, men man kan ju köpa ston som har likartad avel i sig, om man inte bara vill hobbyavla.

  Uppskattas de svenska hästarna tillräckligt?
  – Jag med många är av uppfattningen att de svenska elitdressyrryttarna borde kika mer på de svenska hästarna. Jag säljer ofta mina utomlands, men det bästa är om man har en svensk ryttare på en svensk häst, det är väldigt kul.

  Fakta

  Tobias Hansson

  Namn: Tobias Hansson.

  Ålder: 46 år.

  Bor: Västra Hoby stuteri.

  Gör: Ta hand om djuren, planera och resa. Heltid på stuteriet som har 45 hästar.

  Familj: Fru och två barn, tvillingar på elva år.

  Aktuell: Belönades med priset Årets uppfödare under Ryttargalan.

  Årets bästa hästar: Springbank II VH, femma i UVM, Bowmore VH och Darthula VH, högt placerade i Breeders Trophy.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 23 2019.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden