Sverige
12 december 2020 17:50
Ridsportplus

Arrendestrid kring Sylve Söderstrands nya gård

Inte ense om markEn konflikt med en arrendator har skapat problem för Sylve Söderstrand, som har köpt gård på Gotland. Båda sidorna i konflikten har anlitat juridiska ombud och vänt sig till Kronofogden med begäran om handräckning.

Arrendestrid kring Sylve Söderstrands nya gård
Sylve Söderstrand och Ivan Zulueta framför gårdens boningshus. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Gården Lunds Allé precis utanför Visby ska byggas om till hästanläggning för träning och tävling, och i samband med att Sylve Söderstrand köpte gården sades arrendet upp med en arrendator som använde en del av byggnaderna samt drygt sju hektar mark. Arrendeavtalet löper ut 31 december 2021.

Den tvist som uppstått gäller en bit mark som arrendatorn hävdar att hon har besittning till, trots att den inte finns med på kartan över arrenderad mark.

− Det är en liten bit mark som diskussionen gäller. På marken var det ett skrotupplag och vi rensade området på 200 kubikmeter skrot när vi hade köpt gården. Nu håller vi på att anlägga en ridbana där, säger Sylve Söderstrand.

Tagit juridisk hjälp

Konflikten har lett till att båda parterna har anlitat juridiska ombud, och arrendatorns ombud hävdar att den nya gårdsägaren gjort sig skyldig till egenmäktigt förfarande genom att göra om mark som är i arrendatorns besittning.

Sylve Söderstrands ombud har svarat med att just den marken inte ingår i arrendet, och att arrendatorn dessutom inte har skött den mark hon arrenderar enligt vad som är sagt i avtalet. Söderstrands ombud har också krävt att arrendatorn ska tömma en lada på sina saker, eftersom ladan inte ingår i avtalet, samt rensa ett område på skräp.

Begärt handräckning

Det senaste som hänt är att båda parter har vänt sig till Kronofogden för handräckning. Arrendatorn begärde handräckning eftersom hon bland annat menade att en bil parkerats så att den blockerade en utrymningsväg ur stallet. Hon fick avslag på sin begäran, och har nyligen fått avslag även på en överklagan till Gotlands tingsrätt.

Vi är inte ense på en del punkter, och i ett sådant läge får myndigheterna gå in och lösa det

Även Sylve Söderstrand har begärt handräckning av Kronofogden, men den begäran är fortfarande under handläggning.

−  Vi är inte ense på en del punkter, och i ett sådant läge får myndigheterna gå in och lösa det, säger Sylve Söderstrand och tillägger att arrendet är ett så kallat sidoarrende.
− Det är mer att likna vid ett hyresavtal, medan ett riktigt arrende ger en starkare besittningsrätt.

Bygger ridbana

Han ser inte att konflikten med arrendatorn ska sinka processen med att göra om gården till hästgård.
− Vi ska ha två ridbanor, en för träning och en för tävling, och träningsbanan arbetar vi med nu. Den blir klar i början på nästa år.
− Sedan har vi precis fått ett bygglov för att göra om garaget till restaurang och café, så till 2021 kan vi smyga igång verksamheten. När vi sedan får tillgång till all mark och alla byggnader kan vi fortsätta med nästa etapp, säger Sylve Söderstrand.

Hoppas på lösning

Arrendatorns juridiska ombud Jerker Loré säger till Ridsport att han hoppas att parterna ska kunna komma till en överenskommelse.
− Det är alltid mitt mål, att man ska kunna komma fram till en lösning utan att behöva dra in olika myndigheter, säger han.

Lunds Allé på Instagram

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden