Avelsnyheter
30 december 2015 09:15
Ridsportplus

Årskrönika Avel 2015

Under året har vi sett hingstar komma och gå, fler ston än någonsin nå toppen i sporten och fölen blir bara vackrare för varje år. De tvåbenta, avelsprofilerna, har också hittat på mycket saker. Här är avelsåret i korthet.

Årskrönika Avel 2015
Bruksprovsvinnaren Bengt Nabab, uppf Bengt Johansson, fick en fin betäckningssäsong. Kim Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Avelsåret är svårt att utvärdera, däremot är det lätt att berätta vad avelsvärldens tvåbenta haft för sig. Det har varit ett omvälvande år i avels-Sverige. 

    Årets höjdare
    Guldmedaljer i drivor har Jeroen Dubbeldam bärgat med den genialiske galenpannan Zenith SFN N.O.P(KWPN f – 04 e Rash R-Fuego du Prelet). Fadern Rash finns på andra sidan Atlanten och hans ägare har märkt ett rejält uppsving på förfrågningarna om hingsten. 

    Valack är han Zenith SFN men en utmärkt företrädare för den moderna hopphästen.

    Årets snackis I
    Det har sagts att tiden är förbi när hingstarna får långt över 100 ston som unga oprövade talanger. Den 3-årige Totilas-sonen Total Hope visade alla hur fel det var när han blev årets mest använda hingst. I höst har hans mor Weihegold skördat stora framgångar i Grand Prix riden av Beatrice Buchwald. Till våren bör det blir minst 100 föl med annaler till Totilas och det blir spännande att se hur det passar med de svenska stona.


    Total Hope var ett under av gott uppförande på bruksprovet, riden av Heiko Klausing och i Helena Torstenssons hingststall.

    Årets snackis II
    Den här hingsten delar dressyrvärlden i två läger, först i Falsterbo och sedan under unghäst-VM. Ampére-sonen Franklin har och har alltid haft gummi i kroppen i kombination med fin bakbensaktivitet. För fansen är han en modern gångartshäst, för belackarna är han en konstruerad avart. Trots många påståenden om konstruerat rörelsemönster – hingsten var exceptionell som 3-åring i KWPN visad vid hand. Nu 5 år och med flera dressyrframgångar.

    Årets mest framgångsrika syskon I
    Stamtavlan e Fürst Romancier u Gesina e Sir Donnerhall I har gjort sig känd och inskriven i historieböckerna i år. Stoet Fasine född 2009 vann Bundeschampionatet på rekordpoäng och såldes på P.S.I-auktionen för 1,3 miljoner euro. Henners helbror via embryotransfer For Romance har dominerat höstens tyska premieringar med sin först årgång, flera premiehingstar har korats och avkommorna lovordas. Stoet Gesina är en uppfödning av Gestüt Lewitz och de många helsyskonen, det finns flera yngre hingstar, är producerade från ax till limpa på Paul Schockemöhles stuteri.

    Helen Langehanenberg visar upp Fasine i februari 2015, idag rider Isabel Freese.

    Årets mest framgångsrika syskon II
    Stamtavlan Fassbinder-Romanov-Solos Carex är efter två embryotransfer syskons guld- och silver-medalj på unghäst-VM i Verdens 5-årsklass legendarisk. Knappast något som går att upprepa och lära av dock, fadern Fassbinder har betäckt mycket lite och kastrerades efter försäljning som sporthäst till Storbritanien. De två helsyskonen är lika och olika, uppfödda av Hanne Lund och Henrik Hansen. Deras halvbror Salustri efter Sezuan var anmäld till den danska förbesiktningen inför Herning 2016.

    Fiontini till vänster med Severo Jurado i sadeln och Fiontina till höger med Andreas Helgstrand

    Årets flopp(ar)
    Alla hästar har rätt att misslyckas, det tär inte på deras talangkonto utan gör historien framåt mer spännande. Två hingstar gick in i året med skyhöga förväntningar på lite olika sätt. Maria Gretzers hårt marknadsförda Singular LS La Silla(f -06 e Fergar Mail-Stakkato) gick under årets början från klarhet till klarhet med Markus Ehning. I Las Vegas sa hingsten upp sig temporärt, det var garanterat inte Ehnings plan när han lastade stjärnan och korsade Atlanten. Gångartstalangen Oban VH(SWB f -12 e Floricello-De Niro, uppf/äg Västra Hoby Stuteri) valde bruksprovet att demonstrera skolor ovan marken. Han accepterades några veckor senare av Oldenburgförbundet och användes relativt flitigt via ett-sto-licens i SWB under betäckningssäsongen. På 3-årsprovet glänste hingsten med 51/48 p och det blev nionde plats i championatet.


    Singular och Markus Ehning på banvisning och uppvärmningshoppning i Thomas & Mack Arena i Las Vegas.


    Oban VH är en skönhet men skapade nog en del gråa hår på både ryttaren Mattias Jansson och uppfödaren Tobias Hansson under bruksprovsveckan.

    Årets mest efterlängtade framgång
    Vad innebär det att vara en framgångsrik uppfödare? Den frågan får olika svar beroende på vem man frågar. Som hingstägare har Katri Wäyrynen länge velat få en hingst godkänd i SWB. Med New Port W 1314(Wlkp e Chellano Z-Caretino K) gick drömmen i uppfyllelse.
    New Port W är hingsten vars temperament bäst beskrivs som ’sweet disposition’, snäll, mild och alltid arbetsvillig.

    Årets positiva överraskning
    SWB lyckades få med två hopphästar till årets EM-final, ett bra utfall då endast 23 kvalade till den individuella finalen.

    Tina Peterson Linds uppfödning Fibonacci 17(ex Fendi)(SWB f -05 e For Feeling- Corland) blev delad femma individuellt.


    Årets förlust
    Holsteinerförbundets hingst Coventry 1294(Holst f -10 e Connor-Contender) gick en strålande säsong till mötes i både avel och sport under våren. I Falsterbo skadade sig hingsten så svårt att det inte fanns någon bot och hingsten avlivades. Till våren kommer ett antal ättlingar. 

    Årets avelsframsteg, eller?
    Klonerna tog ett steg närmare svenska uppfödare och SWB när Rebecca Giegold och Niclas Magnusson skapade ett av landets första föl efter en klonad hingst. De använde en klon till legendariske hopparen Gem Twist xx på ett Stakkato-sto och fick hingstfölet Genetic Twist MagiQ. SWB tillät registrering av avkommor till kloner.

    Genetic Twist MagiQ  e Gemeni CL xx-Stakkato. Uppf Rebecca Giegold och Niclas Magnusson

    Årets ”Hela havet stormar”
    Under våren drev SwedeHorse frågan en eventuell flytt av Avel- och Sportchampionatet till Elmia. Frågan utreddes och bråk uppstod mellan Swede Horse ägare och delar av styrelsen. Lasse Berglund gick, Magdalena Hermelin likaså och något senare gick ordförande Henrietta Hansson också då hon fått en plats i det nya gemensamma styrelseuppsättning för Flyinge/Strömsholm konstellationen. 

    Lasse Berglund är tränare, hoppdomare och företagare men inte längre styrelsemedlem i Swede Horse.


    Swede Horse fick ny ordförande Per Åberg och nya styrelsemedlemmar. Övre radern fr v  Markku Söderberg, Tomas Torgersen, Per Åberg, Per Jansson, nedre raden fr v Emma Rosenqvist, Lottis Levin, Ann Westling, Eva Salomon

    Årets ”Storm i ett vattenglas” eller  #Auktionsgate
    SWB har under flera år haft en orolig styrelse- och ordförandesituation. Kontinuitet har saknats, av många skäl. Lars Pelin klev på i ett stormigt läge 2012 när situationen var så pressad att den till styrelsen nominerade Tomas Torgersen inte ens ville kliva in på styrelseplats utan avsade sig under mötet i Jönköping. Sedan dess har Pelin röjt och rensat i ekonomin, drivit skattefrågan för hästföretagara framgångsrikt och fått upp ögonlocken på ansvariga i regeringskansliet när det gäller Konsumentköplagen. Han var dessutom mycket engagerad i omdaningen av Flyinge/Strömsholm och en uttalad motståndare till en eventuell flytt av Avel- och sportchampionatet till Elmia. Detta gav inte enbart vänner. Ett olyckligt formulerat pressmeddelande från Flyinge AB om en auktion där SWBs ordförande uttalade, för en del, lite för mycket stöd för  en auktion signerad Paul Schockemöhle blev den tuva som kom att stjälpa Pelin. I efterhand snudd på obegripligt. En av de mest högljudda protesterna kom från hingsthållaren Lena Zeiloth som vände sig mot att Pelin stöttade en auktion för utrikesfödda hästar. Hennes upprop på Facebook fick stor spridning – trots att hon själv sålde en häst registrerad i annat förbund än SWB på SSHS-auktion. SWBs styrelse blev rejält byxis, tog in mediakonsulten Marie Lundmark som rekommenderade time-out för Pelin.  Ganska förutsägbart så avgick Lars Pelin efter att ha fått förslaget uppläst under ett telefonmöte. Olle Kindberg har sedan dess gått in som tillförordnad ordförande.

    Före detta ordförande Lars Pelin och tidigare vd Karl-Henrik Heimdahl har båda lämnat SWB under året. Heimdahls avgång planerad, kanske någon planerade Pelins avgång också.

    Den motvillige tillförordnade ordföranden Olle Kindberg har haft ett bra avelsår som uppfödare. Hingsten Dylan N blev en av årets populäraste nykomlingar. Kanske Kindberg ställer sig till förfogande för valberedningen i SWB till stämman 2016.

    Årets ”Rookie”
    På ett plan har SWB dragit en rejäl vinstlott, inte minst tack vare före detta ordföranden Lars Pelin. Rekryteringen av toppkraften Helen Uddefors som vd måste betraktas som den största förstärkningen avelsförbundet fått på flera år. Hon kastades in i #Auktionsgate efter bara några veckor på jobbet, det måste ha känts frestande att lämna den märkliga ängsliga föreningsvärlden för att återvända till den konstruktiva affärsvärlden som hon kom ifrån. Men, Helen Uddefors verkar tillhöra gänget som lever efter mottot ”when the going gets tough – the tough get going”. Tack och lov för det, SWB har fått en bra kapten med mer tid för uppgiften.

    Kansliet som står för kontinuiteten i avelsförbundet SWB. Nya vd:n här med personal fr v Anette Sånesson, Anna Cederström, ny VD Helen Uddefors, Cecilia Turesson, Göran Smedberg

    Årets trassligaste affär
    Kristin Andresen ropade in segraren på KWPNs hingstauktion i februari för många sköna euro. Han hette Handsome O( f – 12 e Johnson-Rousseau) och var en rörlig hingst med tre bra gångarter. Den inte särskilt lika helbrodern Edison O godkändes i SWB 2013, fick för få ston, såldes och kastrerades samma år som han godkändes till Australien. Så snart Handsome O klivit av lastbilen i Danmark på Katrinelunds stuteri där han skulle matchas för godkännande i DWB uppvisade han tecken på ”hanetritt” på norska, lekmannamässigt benämnt tuppspatt. Andresen har sedan dess processat mot KWPN och deras auktionsfirma Select Sales.


    Handsome O visade inga tendenser under premieringen eller på filmerna som gjorts tidigare, synd på så rara ärtor.

    Årets framgångsrikaste hingstuppfödare
    Det är svårt att få hingstar godkända i andra förbund, att dessutom få till det i KWPN är få förunnat. Birgitta Jonasson har lyckats med två uppfödningar utomlands. Hatten av för SN-hästarna födda i skånska Linderöd och registrerade i all världens förbund om det krävs.

    El Clarimo(Holst f -09 e Clarimo Ask-Limbus, uppf Birgitta Jonasson) rids av Willem Greve


    Cornet’s Diamond VDL(SWB f -11 e Cornet Obolensky-Cuper-Imperius xx, uppf Birgitta Jonasson)

    Foto:Kim C Lundin

    Läs också nyhetskrönikan
    hoppkrönikan,
     dressyrkrönikan
    och fälttävlanskrönikan

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden