Dressyr
28 december 2014 10:48
Ridsportplus

Dressyråret 2014

Dressyråret 2014 stavas Valegro, VM och nya höjder för dressyren. På olika teman ger vi dig dressyråret i ord och bild i vår årskrönika.

Dressyråret 2014
VM i Normandie var minnesvärt. På podiet fanns Helen Langehanenberg, Charlotte Dujarding och Adelinde Cornelissen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Årets snackis
    Totilas-febern kom åter igång i allra högsta grad när den svarte tävlade i belgiska Kapellen i våras. Tillsammans med Matthias Rath visade han otrolig form under de kommande veckorna och de vann Aachens Grand Prix före Valegro.

     

    Årets prestation
    Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello håller sig kvar på topp fem ännu ett år, trots allt hårdare konkurrens. Det är starkt och visar på en lång period av topprestationer.

     

    Årets höjdare
    Valegro och Charlotte Dujardin som tillsammans regerade under VM i Normandie. Tillsammans har de nu EM, VM och OS-Guld samt världscupvinnartiteln. En äkta höjdare, högre höjd går inte att nå.

     

    Årets flopp
    Totilas som skadar sig inför avfärd från tyskarnas pre-camp före VM. En fullständig blixt från klar himmel, luften går totalt ur hela teamet runt den svarte. Ridsport hade mot alla odds säkrat Totos hästskötare Daggi Kallenberg som bloggare under VM, nu blev det bara tårar istället.

     

    Årets mest oväntade
    Att SM-silvret i maj var starten på en rekordsnabb internationell tävlingskarriär för Darcia VH matchad av Jeanna Högberg som skulle bära hela vägen till VM. Väl där tog de det som riktiga proffs och blev 39:a i världen av 100 ekipage. Ja tänk så det kan gå, debut i början på året, mästerskap i augusti.

     

    Årets överraskning
    Verdades oändliga kvalitéer. Ni kommer väl ihåg unga amerikanska stjärnskottet Laura Graves från VM? Hennes unga begåvade häst Verdades tog andan ur de flesta och blev bättre för varje dag på VM.

     

    Årets skilsmässa
    Helen Langehanenberg och Damon Hill NRW, aka Damie, är inte längre ett ekipage. Langehanenberg kommer inte överens med Sebastian Becks som äger Damie så han fick lämna stallet. Världens näst bästa ekipage gjorde sin sista start vid VM. Schade är bara förnamnet. Verdammt, donnerwetter med mera säger vi och knyter näven i fickan.
     


    Årets citat

    ”Vad i hela friden ska vi göra med Valegro när han har vunnit allting? I år har han kvar att starta i Aachen och på VM, tar han de segrarna där så finns det inget mer kvar att bevisa, vad gör vi då?” Det frågade sig Carl Hester efter Världscupfinalen i Lyon som enkelt landade hos Valegro och Charlotte Dujardin.


    Årets snedsteg

    Dressyren har inte så många snedsteg som det går att publikt orda om därmed inte sagt att det inte finns gott om dem. Snedsteg kan rapporteras längre fram i vår när de kommit upp i tö.

    De fyras gäng: Sheikh Khalid, ordförande Ingmar de Vos, HKH Prinsessan Haya och tidigare vice ordförande John McEwen som hade ansvar för distansen då Haya var riskabelt nära en intressekonflikt. Det är medlemmar i hennes mans familj som står för flera av skandalerna inom distansen.

    Årets miss
    Ett, enligt honom själv, dåligt tillpassat kandar kostade Andreas Helgstrand heder, ära, sinnesfrid och landslagsplatsen. Historien innehåller mordhot, milslånga kommentarer på nätet och en våg av öppet hat mot honom. Frikännandet i Ålborgs rätt är nog föga trösterikt.

    Andreas Helgstrand med Floricello i Falsterbo 2013.

    Årets skvaller
    Dressyrlandslagets babyboom skapade under perioder mycket diskussioner. Är det dags eller inte? Nu är det klart att Cecilia Andrén Dorselius får sitt första barn under 2015 och Minna Telde har lyckats pricka in ett perfekt planerat syskon till Ruben med ankomst i april.

    Bronsplats på SM för Cecilia Andrén Dorselius.

    Årets bråk
    De tre JSP-domarnas avhopp här i höst är det mest publika ”bråk” som varit i den diskreta dressyrvärlden på flera år. Eftersom både Ghislaine Fouarge och Eric Lette berättade fick många fler en inblick i dressyrens innersta rum.

    Eric Lette avtackades i Globen 2013 efter ett helt liv i dressyrens tjänst.


    Årets försäljning

    För svensk dressyrs räkning måst försäljningen av Cassio till Agnete Kirk Thinggaard i Danmark räknas som ett rejält avbräck för framtidssatsningen mot Rio-2016. Agnete gör succé i världscupen med Jojo AZ och kommer säkert att ta väl hand om Cassio men visst hade vi föredragit Marina Mattsson i sadeln?

    Den sista starten tillsammans, Lövsta Future Challenge på Ericsberg.

    Årets stolpe ut
    SIHS har ett av nio mycket åtråvärda värlsdcupkval i dressyr. Publiken strömmar till – och får förvisso se våra många fina svenska stjärnor. Varför lägger Ulf Rosengren & Co, till exempel sportchef Malin Baryard-Johnson, inte mer krut på att få fram fler topprankade utländska dressyrryttare till Friends Arena? Och säg inte att det var för att det var första året, trenden från Globen är tydlig. Världscupkval är inte något arrangörer har för evigt, fråga Mechelen och Frankfurt.

    Publikrekord och knökfullt i Friends Arena, bättre plats för hästar och ryttare. #tahitstjärnor

    Foto: Kim C Lundin

    Läs också nyhetskrönikan
    och hoppkrönikan

    Årskrönikor om  fälttävlan och avel publiceras kl 9:00 de kommande dagarna.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden