Avelsnyheter
5 februari 2022 06:07

Avelsföreningar lyfter frågan om dopning vid licensiering

TysklandDen senaste tiden har flera fall av dopning och otillåten medicinering uppdagats vid licensiering av unga hingstar i Tyskland. Nu har representanter för flera olika avelsorganisationer gått i hop i ett gemensamt, skriftligt uttalande.

Avelsföreningar lyfter frågan om dopning vid licensiering
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Daniele Russo

Det är Züchterforum som har publicerat det skriftliga uttalandet som kommer från ordförandena i flera tyska avelsförbund, bland annat Hannoverförbundet och Oldenburgförbundet.

Bakgrunden är den senaste tidens fall med dopning och otillåten medicinering vid licensiering av unga hingstar i Tyskland. Det handlar om fyra fall.

Personerna bakom det skriftliga uttalandet tycker att det här händelserna är bekymmersamma: ”Speciellt nuförtiden, när djurskyddet spelar en allt viktigare roll för allmänhetens uppfattning, men samtidigt kunskapen om vår sport och avel minskar mer och mer, ger sådana incidenter en negativ bild av tysk hästuppfödning i allmänhet”, skriver de.

Nu vill de ha hårdare åtgärder mot dopning och otillåten medicinering och ser fördelar med att agera tillsammans för att skapa förändring. De föreslår bland annat böter och avstängning för inblandade såsom ägare och hästskötare.

De sex ordförandena har nu kommit överens om att träffas och tillsammans arbeta fram ett gemensamt koncept, med förhoppning att detta ska börja implementeras redan i år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden