Blogg
6 maj 2015 20:03

Bachelor in progress

Jag är inne på tredje veckan på bachelor/kandidatuppsatsen nu. Och hur går det då?

Titel & frågeställning är på plats. Som Ni kanske minns är huvudämnet diabetes hos hund. Nu finns det en förfinad engelsk titel också, nämligen ”Canine progesterone related diabetes mellitus and available treatments”. Om man skulle översätta det till humanmedicin så skulle man kunna jämföra detta med ”gestational diabetes mellitus”, det vill säga graviditesdiabetes som kvinnor kan få när de är gravida.

Sjukdomen uppkommer kortfattat på grund av att kroppen lider av insulinbrist, det vill säga att den behöver mer insulin än vad som faktiskt tillverkas (för att försörja både mamman och fostret), men då produktionen av någon anledning är för liten för att kunna försörja kroppens behov, stiger blodsockret och man utvecklar diabetes. 

Vår uppsats omfattar att ta reda på patofysiologin bakom sjukdomen, eftersom det endast är tikar (av naturliga skäl) som får det. Det gör det intressant att ta reda på de bakomliggande mekanismerna. I den vetenskapliga litteraturen finns det även ett uttalat påstående om att man alltid ska kastrera de tikar som får diagnosen. Vi kommer att titta på de olika behandlingarna som finns, till exempel daglig insulinbehandling, ovariehysterektomi (OHE), foder (låg-kolhydratdiet) samt ökad motion. Vi kommer även att jämföra för- och nackdelar av de olika behandlingarna för att undersöka om det finns en ”treatment of choice” vad gäller tikars progesteron-inducerade diabetes.  

Det intressanta med uppsatsen tycker jag är att det dels är ett växande folkhälsoproblem med diabetes, men man har också sett att detta ökar hos våra husdjur. Hundens livsstil påverkas ju i mångt och mycket av oss människor som de lever med, vilket också styr/påverkar att de drabbas av liknande sjukdomar som de ibland får.

Vi kommer även att komma in på kastrering, som är ett kirurgiskt ingrepp, som jag tyvärr kan väldigt lite om i dagsläget. Men när detta är klart så kan jag förhoppningsvis en hel massa mer! ☺

Arbetet har flutit på bra tycker jag, dock fick jag en liten svacka igår…Jag skulle leta upp fler vetenskapliga artiklar, men ingenting ville fungera! Jag fick inte rätt på Ovis (en av artikelbaserna vi söker i), sedan började mitt internet opassande att krångla… Ja ni vet en sådan dag då allt plötsligt börjar krångla!

Jag fick då för mig att ta en paus…En sådan där ”jag ska bara”-paus. Vilket resulterade i att jag började städa i min bokhylla. Vilket i och för sig behövdes, men det tog också hela kvällen. Inom akademiska världen finns det ett fint ord för det, prokastinering. Uppskjutarbetende. Eller överspringshandling. Lite som när man säger till hunden att sitta, medan den väljer att titta åt andra hållet och klia sig, haha. Ett kärt barn har många namn. Mina vänner och jag brukar skoja om att det aldrig är så rent hemma som när det börjar närma sig tentatider. Det är till och med rent bakom spisen. Lite så var det igår.

Men inget negativt som inte har något positivt med sig!!!Rensningen i bokhyllan resulterade i att jag tog fram några av mina veterinära favoritböcker, berättar mer om dem i kommande inlägg, ha en fin onsdagkväll allihopa!

/Nathalie

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden