Veterinärt
3 februari 14:04
Ridsportplus

Bakterieinfektion hos föl kan ge lösa benbitar

ForskningOsteokondros – lösa benbitar – kan uppkomma av en rad olika orsaker. Nu har forskare funnit ytterligare en anledning: att fölen har haft en bakteriell infektion.

Bakterieinfektion hos föl kan ge lösa benbitar
Ett föl som drabbats av till exempel en bakterieorsakad diarré, har större risk att få osteokondros (OCD) än ett som inte varit sjukt. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Ett forskarlag, där bland andra professor Nils Ivar Dolvik vid norska veterinärhögskolan ingår, har funnit dessa nya rön. I en studie uppvisar varmblodiga travhästar som haft en bakteriell infektion före sex månaders ålder en högre andel osteokondros (OCD) än de som inte har varit sjuka.

Under sina första levnadsmånader hade dessa föl drabbats av någon form av infektion, till exempel blodförgiftning, navelinflammation, lunginflammation eller diarré som varit orsakad av bakterier som coli, salmonella eller clostridier.

OCD innebär en förändring i samband med att växtbrosket omvandlas till ben, vilket sker under hästens första tid. Då kan en del av brosket förtjockas eller stötas av och bilda en lös bit.

Olika teorier

Det finns flera teorier om hur OCD uppkommer. En är att broskcellerna skadas när OCD uppstår. En annan teori – som får allt mer fäste – är att först skadas blodkärlen, vilket ger död cellvävnad och därmed uppstår förtjockat brosk eller broskbitar i stället för ben.

Orsaken anses vara multifaktorell. Det kan bland annat bero på utfodring, tillväxttakt, möjlighet till rörelse, arv samt tidig infektion.

2 Conway All Star e Converse All Star u Ponderosa e Pondus, äg Johanna Perman Lindberg. 8 8 8 8 9 8 = 49 poäng, guld. Reserv fölchampion.
OCD innebär en förändring i samband med att växtbrosket omvandlas till ben, vilket sker under hästens första tid. Fölet på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Roland Thunholm

När det gäller den senare orsaken undersökte det norska forskarlaget 28 varmblodstravare som alla hade haft en bakteriell infektion före sex månaders ålder. När de var sju månader gamla gjordes röntgen avseende OCD och då hade 19 av hästarna OCD i en eller flera leder. Hälften i kotan och 39 procent i hasen. Jämfört med en kontrollgrupp med föl som inte haft någon infektion var OCD dubbelt så vanligt.

Noga omvårdnad

Forskarnas slutsats innebär bland annat en uppmaning till uppfödare att verkligen vara noga med navelvården på det nyfödda fölet, så att inte infektion uppstår.

Det forskas kring OCD i många länder, bland annat försöker man finna vilken gen som kan ge OCD så att det med tiden kan utvecklas ett gentest som visar vilka hästar som är i farozonen att drabbas. Fram till dess vore det bra med någon form av test av ledvätskan där det kontrolleras om hästen har haft någon infektion, anser det norska forskarlaget. Det menar att det vore bra att kunna skilja på infektionsorsakad OCD och sådan som är nedärvd.

Arvbarheten för OCD i bakknä och has beräknas till cirka 23 procent. OCD är en kassationsorsak inom vissa avelsförbund och det finns upplysningsplikt kring OCD för hingstar.

Fakta

Osteokondros

  • Osteokondros, OCD, finns hos en rad olika djurslag. Hos häst är det vanligt bland varmblodiga hästar. Det uppstår under fölets första månader, men det är svårt att diagnosticera så tidigt. Defekten kan i många fall försvinna av sig själv före ett års ålder.
  • OCD kan finnas i bakknän, hasled, kotled, bog och halskotpelaren, samt i  hovleden. Det kan också förekomma lösa benbitar
    i lederna på grund av olika frakturer, vilket inte ska förväxlas med benbitar orsakade av OCD.
  • I kotleden finns det risk för lösa benbitar i form av chip-, birkelands- eller hörnstödsfrakturer.
  • Många hästar kan prestera utmärkt trots OCD, men det går att operera om hästen störs av det. Detta visar sig genom plötsligt uppkommen galla och hälta.

Källa: Prevalence of osteochondral lesions in the fetlock and hock joints of Standardbred horses that survived bacterial infection before 6 months of age. E. Hendrickson et al. 2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-